Kedy na materskú, aby sme dostali obe dávky?
Dobrý deň, raz som tu čítala že keď sa ide z materskej na rodičak alebo opačne(?) tak v jeden mesiac sa môžu dostať obe dávky. Ako to je? Nerozumiem tomu moc. Naš prípad, môj muž je na rodičaku so starším to dostávame 14teho v mesiaci, teraz po sestonedeli pôjde na materskú s naším druhým dieťaťom, to bude 9teho marca. Neviem ako v ktorý deň to spraviť aby sme dostali obe dávky. Vďaka za rady.
@ivkazba Ďakujem
Ak to vychadza "idealne", tak materska konci koncom mesiaca. Cize napriklad mas matersku za 1.-30. den v mesiaci (kedze materska sa pocita podla dni) a 31. v danom mesiaci je uz nastup na rodicovsku a teda sa od 31. dna pobera rodicovsky prispevok. Ten sa ale nepocita na dni, vzdy ho dostanes za cely mesiac, aj ked realne si na RD len ten jediny den z mesiaca. Cize v dany mesiac mas matersku za 30 dni + rodicovsky za plnych 31 dni.
Rovnaka situacia nastava ak je niekto s prvym dietatom na RP a na MD s dalsim nastupi 2.dna v mesiaci. Vtedy je rodicak za cely mesiac, lebo narok je este 1. den a od 2.dna je uz materska.
@lenkakravcova Co si socialna poistovna prisposobi? Nemoze si nic prisposobovat, je urcena presne dlzka materskej, kolko tyzdnov to je.
@nafka0483 Čiže ak muž má nárok na materskú od deviateho marca, môže si o ňu požiadať aj neskor, nie? Napríklad 2.aprila a bude mať rodičovský teda ešte za apríl a od druhého materskú?
@lenkakravcova Aky je presny datum kedy si na matersku nastupila? Ak ti konci 31.3. tak to bolo 5.8., nezalezi na termine porodu.
@nafka0483 tak neviem no, ale nástup som mala na materskú v sobotu alebo vo štvrtok (6-8.8) a končí mi v stredu 31.3. 🤔 Musím pozrieť presne papiere.
Anonym: Ano, moze nastupit na matersku 2.4., vtedy za 1.4. bude mat este narok na RP a od 2.4. na matersku.
@nafka0483 idem to hneď pohľadať, nech to nedomotam.
@lenkakravcova Ak ti konci 31.3., tak 34 tyzdnov spatne vychadza na 5.8.
@nafka0483 ďakujem. A ešte mi viete povedať ze ci treba niejak požiadať o zrušenie rodičovského príspevku ak sa nastupuje na materskú, alebo sa to zruší automaticky.
Nezrusi sa automaticky. Treba poziadat o odnatie RP.
@nafka0483 Ďakujem
@nafka0483
V papieroch od sociálnej poisťovne, rovnako v zdravotnej poisťovni mam evidovanu materskú od 6.8.2020.
Koniec mi dali 31.3.2021 🤔😳
Takže nejako je to prisposobene asi tak, aby som si nevybrala za ten mesiac rodičak "navyše".
@lenkakravcova určite nie, ich systém nepusti. Od 6.8.2020 do 31.3.2021 je presne 34 tyzdnov, na deň presne. Ak by si nastúpila na MD 5..2020,tak ukončís 30.3.2021, a tam by ti vznikol 1 deň na Rd v marci... Dôležité je vsak to, co si mala napísané na žiadosti o materské. Ak máš kopiu, tak si vieš preveriť, či ti to posunuli o 1 deň.
@lenkakravcova
@ajsha123
Jaaaj ano, ja som zle pocitala. Jasne, ak si nastupila 6.8. (stvrtok), cize to je uz tvoj prvy den kedy materske cerpas. Tym padom materska skonci o 34 tyzdnov v stredu. Lebo vo stvrtok 1.4. uz zacina 35ty tyzden.
Ja som zle pocitala, lebo som zapocitala 31.3. ako posledny den cerpania a j 5.8. ako prvy den, ale to je zle, je to o den viac.
Cize tebe vsetko sedi na den presne, nic ti SP neposuvala ani neprisposobovala, to ani nemoze.
@nafka0483 este otázočka, som to vyratala tých 28 týždňov materskej a končila by mu 22.v mesiaci. Ono aj za ten mesiac potom dostane ešte rodičovský? A to niejak spoja s tým nasledujúcim alebo bude vyplatení skôr než ten ďalší toho 14.?
ak mu skonci materska 22. tak za 22 dni dostane matersku a ak bude on potom pokracovat na RD, tak od 23. dostane rodicvosky v plnej sume.
Nic sa nebude nijak spajat 🙂
@lenkakravcova to je presne 34 týždňov.............
po materskej bude muž dostávať iba jeden rodičovský........nie je možné dostávať 2 rodičovské........ani žena nedostáva 2 rodičáky..........je možný súbeh materskej a materskej..........nie je možný súbeh materskej a rodičáku.....
Jaaaj ty si akoze myslis, ze ten prvy rodicak sa len pozastavi pocas materskej a ze potom bude pokracovat a plus k nemu este bude druhy?
To nie, ako pise @juliatriscova rodicak je jeden jediny bez ohladu na to kolko deti mas.
Ty aj manzel budete obaja na md v jednom mesiaci?
@nafka0483
@juliatriscova
Jaaj 😀 tak to mám pekne nanič. No nevadí. Hlavne, že sme zdraví 🙂
@nafka0483 hmm nie, viem ze len na jedno dieťa je rodičovský. Asi som sa zle vyjadrila, keď mu skončí materská toho 22. a nastúpi na rodičovský a tým mladším dieťaťom, tak dostaneme teda ešte rodičovský za ten mesiac kedy nastúpi na rodičak a keďže je to 22. a za normálnych okolností sa dostáva 14teho že kedy nám to pošlu, že či ešte v ten mesiac alebo nasledujuci(tam som tým myslela to spojenie jedného rodičovského za jeden mesiac a s tým za ďalší nasledujúci mesiac).
Ty neber do uvahy kedy rodicak bezne dostavas na ucte. Ide o to, za ktore dni na neho mas narok.
Ak mu skonci materska 22. tak ma naraok za ten mesiac na matersku za 22 dni a kedze zvysok mesiaca bude uz na RP, tak na cely RP. To, ze vyplatene to bude mat dalsi mesiac 14teho alebo kedy nabhenu na ucet, to nehra ziadnu rolu ;)
napr. ak mu materska skonci v oktobri 22. tak v mesiaci oktober dostane na ucet matersku za september, v mesiaci november (je uz cely na RP), ale vyplatene dostane za oktober - matersku od SP + rodicak od UPSVAR, v decembri dostane vyplateny rodicak na november, atd...
@nafka0483 aha okí ďakujem 😁

Od 9.3. bude poberať materský, do 9.3. rodičovský. Čiže materské dostane alikvótnu časť mesiaca (za obdobie 9.3. - 31.3.) a rodičák dostane za marec celý aj keď bude na rodičáku len do 9.3.