Kedy nastúpiť na materskú?
Ahojte, ako ste riešili nástup na materskú? Dal vám lekár automaticky nástup 6 týždňov pred pôrodom alebo ste s ním nejako dohodli? Na materskú by som mala nastúpiť v prvej polovici decembra, no potrebujem si ešte v práci dočerpať dovolenku (8 dní). Pôvodne bola dohoda s nadriadenou, že si ju vyčerpám priebežne a na materskú nastúpim 6 týždňov pred pôrodom. Problém je, že si nemám kedy vziať dovolenku. Ak som u lekára, mám klasickú priepustku a na iné nie je čas. Mám prácu, kde je jeseň dosť hektické obdobie, nehovoriac o tom, že nechcem tu nechať nedokončené veci, záleží mi, aby som z práce odišla korektne, nakoľko aj moja nadriadená ma neraz podržala a zároveň mám v práci dobré podmienky. Chcem sa preto s nimi v októbri dohodnúť, kedy by som nastúpila na dovolenku a kedy na materskú, rada by som to urobila reťazovito, aby som počas dovo nemusela za seba riešiť náhradu, potom sa vrátim na 2-3-4 dni a potom odídem na materskú. Mám to riešiť s lekárom už na najbližšej poradni, hoci som stále "len" v 6. mesiaci?
@lilinka88 to áno, ale ako som vyššie spomínala, chceme dve deti a ťažko myslieť teraz na to, čo bude o 4-5 rokov, kde budem bývať, kde nám deti vezmú alebo nevezmú do škôlky, či budem potom potrebovať 10 alebo 40 dní dovolenky k dobru.. jasné, že si nejakú rezervu nechám aj po RD.. ale zase v mojej práci to má aj opačnú stránku, keďže nerobím niekde za prepážkou, ani nesedím 8 hodín v office.. robím v reklamno-kreatívnom priemysle a tam všetko závisí od nastavenia projektov, kampaní atď.. zároveň mám flexibilnú pracovnú dobu, takže viem robiť aj z domu či sama si prispôsobovať pracovný čas počas dňa.. čo nestihnem cez deň, riešim večer.. preto ak by mi dieťa nevzali do škôlky, viem byť s ním doma na nejaký skrátený úväzok ,resp. upravený pracovný čas alebo sa striedať s mužov.. toto ja vôbec neriešim... pôvodná otázka bola, či si môžem sama určiť termín nástupu na materskú, alebo je to striktne dané.. myslela som si, že môžem ísť na materskú aj 7 týždňov alebo 6 týždňov a tri dni pred pôrodom, nielen presne 6 alebo 8 týždňov.. o toto mi išlo, aby som si to v priebehu októbra vykomunikovala s lekárom aj s nadriadenou
No veď evidentne to vyhovuje zamestnávateľovi a aj tebe, tak už sa len s lekárom dohodnúť na stanoveni TP a pred nástupom si budeš čerpať xy dní dovolenky, aby ti to pekne vyšlo.
A len tak zo zaujímavosti. U vás v práci, keď kolegom zostanú deti choré a majú vyčerpané dovolenky, alebo im zrovna beží prilojekt, z ktorého sa nedá uvoľniť, ako to riešia? kam dávajú deti, keď sú choré napr. 1-2 týždne?
@konikkon majú očr alebo home office, prípadne sick days.. okrem toho je k dispozícii dovolenka, neplatené voľno, náhradné voľno za víkendy a nadčasy.. po odpracovaní 10 rokov môžu ísť na sabbatical - 3 mesiace plateného voľna.. máme rôzne formy čerpania voľna.. projekt sa dá robiť z domu, my nemáme podmienku sedieť v office.. môžeme robiť aj z pláže, pokiaľ si niekto alebo niečo nevyžaduje našu účasť na nejakom konkrétnom mieste.. ale od doby Covidu sa všetko presunulo do onlinu.. a hlavne každé dieťa má dvoch rodičov, mnohí aj ochotných starých rodičov.. takže rodiny si starostlivosť delia, nikdy to nie je o jednom rodičovi.. ak by mala byť choroba dieťaťa vždy vykrytá len dovolenkou, nikto by si to nemohol dovoliť.. máme kolegov, ktorí majú 20 alebo 25 dní dovolenky v roku.. z toho si niečo čerpajú v lete, niečo na Vianoce.. na bežné čerpanie v roku im ostáva ledva 5-10 dní dovolenky.. je utópia si myslieť, že dovolenka všetko zachráni.. našťastie máme ohľaduplnú šéfku a nekontroluje dochádzku do bodky, každý si manažuje čas podľa seba
Tak j tvojej otázke - gynekológ ti iba potvrdí predpokladaný termín pôrodu a termín nástupu do urcuješ ty sama. Najskôr môžeš ísť 8 týždňov pred predpokladaným pôrodom, najneskôr v deň pôrodu

Ale napr ti nepovedal,že dieťa sa ti narodí na jar a do škôlky ho zoberú, pri aktuálnej situácii aká si skolkami je, s najväčšou pravdepodobnosťou až od septembra a vtedy ti tie dva mesiace aj padnú vhod, keď budeš môcť toto obdobie z časti vykryť dovolenkou. Rovnako ak by si sa do práce nechcela vrátiť, môže ti to pomôcť k vyššej podpore. Každopádne by som na tvojom mieste určite počítala s nástupom na MD 6 týždňov pred očakávaným pôrodom, nie neskôr,lebo tým samu seba budeš krátiť o peniaze