icon

Kedy sa vraciate z rodičovskej dovolenky do práce?

mariakajelova
10. sep 2012

Momentálne riešim dilemu, kedy by bolo dobré sa vrátiť od dcéry do práce. Srdce mi z toho krváca, lebo malá začína chodiť, ... prišla by som o všetky nádherné veci kvôli práci. Na druhej strane by som jej vedela zabezpečiť väčší životný komfort, veď pri 194 eurách, ktoré maminy dostávajú na deti, sa to veľmi nedá. Som už doma 21 mesiacov vrátane 8 mesačnej PN počas tehotenstva. Mám v podstate ešte dva roky ak neberiem v úvahu tých 8 mesiacov. Ďakujem za odpovede.

siska07
10. sep 2012

ja by som najradsej z materskej na matersku 🙂

janicka11
10. sep 2012

Ahoj tiez som chcela ist skôr doprace no srdce mi to nedovolílo a kým to nebolo akútne vykašľala som sa nato..a teraz spekujem ist hned ďalšiu materskú

alena16
10. sep 2012

@mariakajelova Ja som isla ked mal maly 2 roky a 2 mesiace a urcite to uz prospelo aj mne, aj jemu. Uz sa so mnou doma nudil, nastup do skolky zvladol bez problemov, predsa len, mali tam pestrejsi program, ako som mu ja dokazala urobit, nasiel si kamaratov... A na druhej strane, uz aj ja som celkom rada uvitala zmenu a sla znova do prace. Bola som sice doma iba 2 roky, ale uz aj tak som profesne dost vypadla. Neviem si predstavit byt doma napriklad 2 materske po sebe... Po roku by som este nesla, ale po dvoch mi to uz priapdalo byt take optimalne pre obidvoch... 😉

evka4
10. sep 2012

ja som sla, ked mala dcerka 20 mesiacov a urobila by som to znova. adaptacia bola zo zaciatku narocna, ale dcerka si velmi rychlo zvykla. v jaslickach sa jej velmi paci. tiez som riesila, ake to bude, ked s nou uz nebudem travit cele dni, ale predpokladam, ze rovnake pocity by som zazivala, aj keby sla do kolektivu ako 3-rocna. dve materske po sebe by som ja asi psychicky nezvladla, mne tie necele dva roky doma bohato stacili 🙂

magali
10. sep 2012

@mariakajelova ufff tak rocne dietatko by som asi nevedela opustit, ale asi po tom druhom roku by som si to vedela predstavit, maly ma 22 mesiacov a uz premyslam ze na jar by som aj isla do prace, keby ma zobrali a maly keby sa pytal, ale tiez mi je to strasne luto, on sa teraz vsetko uci a mam pocit ze do tych troch rokov, je na mne aby som mu dala zaklady do zivota a ked si predstavim ze mi ho bude vychovavat nejaka ucitelka tak mi je zle

mariakajelova
autor
10. sep 2012

@evka4 U nás žiaľ nie sú jasličky, čo je veľká škoda ☹

mariakajelova
autor
10. sep 2012

@magali práve preto ma bolí srdce. nechcem prísť o tie krásne chvíle. žiaľ musím však pozerať aj do budúcnosti. tiež však čoraz viac uvažujem o tom, že počkám ešte.

andrejka1974
10. sep 2012

ja som doma uz 19 rokov a su to tie najkrajsie chvile , teraz si uzivam opat matersku s mojou najmensou Riankou a budem si stale 🙂 🙂 🙂 🙂 a ak sa bude dat u teba nenahli sa do prace

elen2
10. sep 2012

ja pojdem presne v den ked bude mat malý 3 rocky.Skor urcite nie. 🙂

angua27
11. sep 2012

ja som ešte počas tehu plánovala byť doma 9-10 mesiacov. keď prišiel ten čas, nevedela som si predstaviť, že by som od neho odišla. ostala som doma 3 roky. posledný rok som však rozbiehala podnikanie a malý bol často s opatrovateľkou. prospelo nám to obom. mali sme čas aj na seba, aj sa učil byť odomňa. v roku mi to príde skoro, ale po druhom roku, je to už podľa mňa ok. 😉

klincek
11. sep 2012

@mariakajelova, nase dvojky nastupili vcera do jasli, maju rok.
ako tragediu to urcite nevnimame, nedavame ich predsa do domova. su aktivne, velmi zive a zvedave, takze ked sa trosku otukaju, urcite im dobre padne byt aj v nejakom inom prostredi ako len doma a na striedacku na troch ihriskach.
nam s m to pocas dna umozni pracovat a zabezpecit rodinu finacne, a poobede a cez vikendy mozeme travit cas spolu a o to viac sa im venovat. aspon tak sme si to naplanovali 😉

ak naozaj uvazujes nad navratom do prace, skus to hlavne nevnimat ako svoje osobne zlyhanie..zivot prinasa rozne situacie, a aj ked je dnes na SK "ideal" matky taky, ze zostane s detmi doma do troch rokov, no tak k tym idealnym proste patrit nebudes. podstatne je, aby ste vy ako rodina boli spokojni po kazdej stranke. a mozno budes prekvapena, ako by sa malej pacilo v inom prostredi s inymi ludmi. ved rodicovsku mozes prerusit a zas na nu nastupit, tak pripadne vyskusaj..

gretocka
11. sep 2012

ahoj, ja som doma uz tri roky - cela materska so syncekom a plynule som presla na druhu matersku s dcerkou, s ktorou planujem dalsie tri roky a ak Boh da a postastilo by sa aj tretie babo, urcite by som potiahla matersku o dalsie tri roky.
Prve tri roky dietata su v mojich ociach tie rozhodujuce a preto ich chcem svojim detom venovat cele. Synceka planujem davat az do predskolskej,

Chapem, ze dnes je doba tazka a financna stranka je nezanedbatelna, ale ja sa radsej uskromnim a namiesto hmotnych darov dam detom svoj cas a zaujem.

Dalsi aspekt je, ze ak si tvoje dieta vyslovene ziada kolektiv, tak ho tam samozrejme daj, pripadne, ak uz tebe lezie materska na mozog, tak chod do prace, urcite je pre dieta lepsie mat doma maminu sice menej hodin, ale usmiatu a spokojnu ako cely den unudenu a nervoznu.

Rozhodnutie co je spravne za teba neurobi nikto, len ty najlepsie poznas vasu rodinnu situaciu, my ti mozme napisat len nase skusenosti a nazory.

lienockaa
11. sep 2012

ja sa budem vracat o rok, doma budem teda dokopy 5,5 roka..dve retazove materske..

trnka77
11. sep 2012

ahoj,ja sa vraciam v januári,skoro 4 roky doma...najmladší pôjde k babke na pár hodín,tak snáď to zvládneme 🙂

lady511
14. sep 2012

ahoj ja som doma presne 10m a chystáms a až po 3rokoch..určite by to finančne vaic prospelo,,íst skor ale zase si zle nežijeme,,a chcem si vychutnat všetko to o čo by som prišla,,keby som išla napr po 2rokoch ale zase nikdy človek nevie ,, 😀 určite po 2rokoch začnem troška sa vaic adaptovat doma niečo si zopakujem do prace naike tie poč,,programy a jazyky lebo som už pozabudala,,ale z materske do materskej íst nechcem planujeme dalšie tak až za 5-6rokov 😉
ale je to na rozhodnutí každej maminy

biancarv
8. aug 2013

@mariakajelova ahoj no čo ,ako si to riešila? išla si do tej roboty, či nie? lebo mňa čaká podobná dilema o 6 mesiacov a neviem či to zvládnem odísť od malého do roboty, bude mať vtedy 14 mesiacov. Ale zase na druhej strane by sme sa mali finančne oveľa lepšie, kedže teraz je to vďaka rodičovskému len z výplaty do výplaty, z toho sa ani šetriť nedá.

mariakajelova
autor
9. aug 2013

@biancarv áno, vrátila som sa do práce v januári tohto roku. bolo to veľmi ťažké rozhodnutie. malá si spočiatku nevedela zvyknúť a ani ja, že nie sme spolu. ale teraz je to už ok 🙂

biancarv
9. aug 2013

@mariakajelova ďakujem za odpoveď a neľutuješ? urobila by si to znova tak? Mne je už teraz z toho smutno , so starším som bola tri roky na materskej, ale teraz som fakt nútená, ísť naspäť do práce.....:/

mariakajelova
autor
14. aug 2013

@biancarv áno aj nie :-

biancarv
25. nov 2013

@mariakajelova ahoj no išla som do roboty už v septembri, ale nakoniec je to oveľa lepšie. Našla som si nové zamestnanie s flexibilnym pracovným časom, takže som skoro stále doma a zarobím oveľa viacej ako kedykoľvek predtým. 🙂 a hlavne som z deťmi.

mariakajelova
autor
27. nov 2013

@biancarv máš potom šťastie - ak si môžeme tykať 🙂. u nás je to s prácou biedne.