Kedy začať vybavovať rodičovský?

29. dec 2021

Ahojte baby, materská mi začala 31.8., mala by asi skončiť niekedy v apríli ak dobre rátam 34 týždňov.. kedy by som mala začat vybavovať žiadosť o rodičovský príspevok a prechod na RD prosím? Čo ku tomu treba okrem tlačiva? Teba dať vedieť niečo aj zamestnávateľovi?

lienka.7
29. dec 2021

Min.mesiac pred skončením MD dávaš vedieť v praci ci nastupis po MD alebo nie. V tvojom prípade teda oznamis ze nastupujem na RD.
RP vybavujem az ked ti skončí MD, pôjdeš do sociálky a budeš si pýtať papier o ukonceni poberania materskeho. Ten prikladám k žiadosti o RP (ze uz nepoberas matetske). Z netu si stiahni žiadosť aj spolu s prílohami, výplň a odnes na UPSVaR podla tvojho bydliska. To je všetko.

malicka_mysicka
29. dec 2021

Tak ako pise lienka.7, akurat do socialky staci zavolat alebo vyplnit kontaktny formular a papier ti poslu postou.

sasanka605
29. dec 2021

Stačí aj v den ked ti konci materská. Sociálka ma lehotnik na stránke a vieš si pozriet presne podľa nástupu kedy konci. Na rodicak som stiahla papiere z upsvar stránky a vyplnené oskenovala a poslala pani co ma moje písmeno priezviska na starosti.

sasanka605
29. dec 2021

@malicka_mysicka uz si to vybavuje sociálka s upsvarom, uz netreba ani chodiť po papier ani neposielajú.

janezz
29. dec 2021

@sasanka605 tak neviem teda, ale ja som si to obiehala tento pondelok zrovna. A všade osobne, žiadne posielanie a už vôbec nie úrady medzi sebou

zuzanockamt
29. dec 2021

@janezz UPSVaR si to má vykomunikovať s SP, to že si to musela vybaviť sama je len tvoja neznalosť pravidiel, čo úradníčky využili...ja som RP vybavovala v 08/20 a už vtedy si to posielali medzi sebou, aj keď pani úradníčka to tiež na mňa skúšala, že mám ísť osobne do SP po potvrdenie, tak som jej s pokojom prečítala zadnú stranu žiadosti, kde to je jasne napísané, že si to UPSVaR komunikuje sám, bola mierne mimo, telefonovala ako divá, nuž ale mala som pravdu, takže mala smolu

dada13288
29. dec 2021

Ja som vybavovala 07/21, tlacivo som mala z netu a pekne som im vsetko naskenovala a napisala, ze som mala matersku, ktora skoncila vtedy a vtedy. Nebol ziaden problem a pani uradnicka mi este doposielala nejaky papier k ziadosti, ktory som este naskenovala. Pise to priamo na tej ziadosti, ze papier o materskej si urad pyta od socialky.

malicka_mysicka
29. dec 2021

@sasanka605 fiha, no tak super ak si to uz zvladnu poslat medzi sebou 😀 ja som v decembri riesila, pohoda, nikam som nemusela ist osobne ale pani na upsvar po mme chcela nech zavolam na socialku a poslu mi papier co prilozim. Asi nevedela, ale nebol to ziadny problem, vsetci boli velmi ochotni.

lienka.7
29. dec 2021

@sasanka605 urcite nie, ja som riešila zastavenie rodicaku, a pekne som im ja musela priniesť rozhodnutie o materskom. Ziadne také ze oni si to medzi sebou vybavia. Oni sú totižto 2 rôzne inštitúcie, ktoré nie sú prepojené a keď ja niečo chcem, mam im doniesť vsetky podklady ja (toto mi zdôraznila pracovníčka UPSVaRu).

sasanka605
29. dec 2021

@lienka.7 pozri sa, chces cislo na tu pani aby si si overila? Nebola som pre papier na sociálke ani mi ho inak neposielali. Vybavili si to medzi sebou a to bol máj 2021.

sasanka605
29. dec 2021

@janezz ci bola ta pani neinformovana, čomu neverím alebo lenivá ja neviem. U mna to zázračne išlo bez problémov. Dokonca ked som vravela ze ostatne papiere poslem mailom a toto im donesiem, hned ma zastavila a ze nemusím uz si to riešia sami.

dada13288
29. dec 2021

Myslim, ze 4 odsek ... Maju to aj na stranke upsvaru, nemoze byt problem aby si to medzi sebou nevykomunikovali. Ak za stym stretnete tak by som sa stazovala vyssie, vacsinou to pomaha velmi.

sasanka605
29. dec 2021

@lienka.7 a ty pises nieco ine. Ked este ani sociálka nemala rozhodnutie ze ti priznajú materské tak ano, vtedy som im aj ja zaniesla papier, teda kópiu toho co som niesla do sociálky.

lienka.7
29. dec 2021

@sasanka605 pozri sa, v BA na Vazovovej to funguje takto. Ak to u vás funguje inak, ok. Ak si mala šťastie na ochotnu pracovníčku, super. Ale neskac tu po nás ostatných ktoré také "stastie" nemáme a musíme si to obehat same. Dakujem !

sasanka605
29. dec 2021

@lienka.7 ale ved som ti napisala tak aj k tomu ze ked sociálka ti este nepriznali materskú tak si nemajú co vykomunikovat. Ci si si sla dat odňat rodicak s rozhodnutím od socialky? Lebo ja teda len s vypísaním papierom od gynekológa a tam vtedy fakt nemali co chciet ked som este nemala rozhodnutie. Nemala som šťastie, tak to konečne funguje ako napisala aj iná baba. A ty mi napíšeš ze určite to tak nefunguje a ja skacem?

lienka.7
29. dec 2021

@sasanka605 rozhodnutie od socialky o priznaní materskeho som mala samozrejme. Len tiez som si naivne myslela, ze im stačí iba moja žiadosť a oni už si to medzi sebou vybavia... no na to ma pani vyviedla z omylu, ze nech zabudnem. Oni chcú doložiť pekne vsetky papiere. Tolko moja skúsenosť v BA. a ano, môže sa človek hádať ale k čomu mu to bude?

zuzanockamt
29. dec 2021

@lienka.7 SP a UPSVaR prepojené sú, len keď to za nich vybaví neinformovaná matka, tak sú radšej...treba si len otvoriť ústa

qetka
29. dec 2021

@lienka.7 ja som si ziadala teraz v juli BA a nemusela som nic dokladovat 🙂 Vybavili si to medzi sebou. Konecne. 2 roky dozadu som musela pytat zo socialky papier a posielat ho na UPSVaR. Teraz to netreba. Ak to od teba niekto chcel, tak na to nemal pravo a mohla si sa stazovat a bola by si v prave ;)

janezz
29. dec 2021

@sasanka605 škoda, že ste nepísali skôr o tom 😅 nevadí, aspoň som mala "vylet" konečne.