icon

Kedy zvýšia prídavok na dieťa na 100 eur?

13. júl 2024

Od kedy ma byt zvysenie pridavku na dieta zo 60 eur na 100 eur? Lebo nazory su rozne, niekde pisu od 1.7.2024, a niekde od 1.1.2025.

zalka
13. júl 2024

@jazula a prečo žena s minimálnou a jedným dieťaťom ma DB vyšší ako žena z minimalkou a 3 detmi? Keď odvádzajú rovnako?

kristiii
13. júl 2024

@koniarova @0silvia0 asi tak, ale pamätám si, že presne s týmto sa politici obhajovali, že 15 roční si môžu privyrobiť. Akurát, že tak na 99,99% podľa našich zákonov nemôžu 🤔 A vlastne ani 16-roční, lebo povinná školská dochádzka. Tak toto teraz trošku upravili (aj keď na základe návrhu SAS) a hovorili o 15-ročných, čo je klamstvo, ale však na to si už pomaly za tie roky zvykáme..

tilly
13. júl 2024

DB je do 15 rokov, nie? Prídavky do 26 (ak je nezaopatrené dieťa). Alebo sa mýlim?

tilly
13. júl 2024

@kristiii presne tak, 15 roční ešte neskončili povinnú školskú dochádzku, takže ešte pracovať nemôžu.

doriiis
13. júl 2024

@sara07
@bublinka1426 ...ja sa nehadám,že to nie je fér.Ja som poberala rodičovský príspevok do troch rokov dieťaťa ešte keď bol Max 270 € pre všetkých.Ziadne vyššie,nižšie,minimálne.Ziadne tehotenské nebolo.
Takže ja keď vidím,koľko všetkého dostane žena zato,že je tehotná a sedí doma 3 roky tak sa nestíham čudovať,že im je niektorým stále malo.

doriiis
13. júl 2024

@tilly ..DB je do 18 rokov

tilly
13. júl 2024

@doriiis ďakujem za info

doriiis
13. júl 2024

@tilly ...dokonca do 25 rokov,ak studuje

tilly
13. júl 2024

@doriiis čiže tak, ako prídavky?

tilly
13. júl 2024

@doriiis ja som mala 200 eur rodičák a nemohla som popritom robiť. Na prvého tuším 1600 sk, ale to si úplne nepamätám 😅. Tehotenské ani neviem, že existuje a kočíkové bolo tuším 200 eur, pričom najlacnejšie kočíky boli od 400 eur.

andreakotesova
13. júl 2024

@jazula súhlasím s tebou

bublinka1426
13. júl 2024

@doriiis ja 225 rodicak pridavok 25 tusim a DB bol 40 a prezili sme.
uplne s tebou suhlasim. potom sa niektore zeny rozhodnu byt lemry lemrave a chodit do prace nieto, najlepsie hned predlzeny rodicak maximalne podpory maximalne DB a maximalne pridavky

0silvia0
13. júl 2024

@tilly ano, DB je tak ako pridavky, pocas studia.

sara07
13. júl 2024

@doriiis však neboj ja tiež som tak bola , to bola šialenost 200 € cca vtedy

0silvia0
13. júl 2024

@doriiis akoze to tehotenske som doteraz nepochopila. Chapala by som to pri nejakych socialne odkazanych zenach, ktore nemaju na vitaminy a lepsiu stravu, ale beznych pracujucich zien mi to nedava zmysel.

kristiii
13. júl 2024

@0silvia0 mne to nedáva zmysel pri nikom. Zas, ktoré ženy sú sociálne odkázané? Kam by to zas išlo? Toto je proste absolútne absurdný príspevok nech sa na to človek pozrie akokoľvek. Ale tak niekto potreboval veľa % vo voľbách..

0silvia0
13. júl 2024

Ale tu vidim diskusiu, kde baba pise, ze z tehotenskeho zije, a pyta pozicat 20 euro, takze🫣

doriiis
13. júl 2024

@0silvia0 ...ani ja.Ale čo narobím.Sme taký sociálny štát,že platíme niekomu zato,že dobrovoľne otehotnie.🤷🏻‍♀️

bublinka1426
13. júl 2024

@doriiis z tehotenstva sa stala zarobkova cinnost.

doriiis
13. júl 2024

@bublinka1426 ....no ono všetky tieto dávky vznikli sčasti preto,aby sa zvýšila pôrodnosť na Slovensku.Lebo starneme.Roky praxe však ukazujú,že to nefunguje.Porodnost klesá,lebo jednoducho vyrastla generácia dnešných 30 tnikov,ktorý sú všetko extra zaťaženi na tituly a kým sa spamätajú,že nechcú byť sami a založia si rodinu tak sú pomaly v strednom veku a s božou pomocou sa im do dôchodku podarí vychovať deti a splatiť hypotéku.Ale hlavne,že si užili svoje ,,mladé roky".
No a táto generacia vychováva ďalšiu generáciu deti,ktoré sa ako sa ukazuje v živote nie že nebudú vedieť postarať o rodinu ale ani o seba.
Všetky tieto dávky sú úplne k ničomu.Lebo ten,kto sa nevie o deti postarat bez dávok sa málokedy snazi aby sa vedel.

bublinka1426
13. júl 2024

@doriiis presne si to vystihla.

pretoze toto ''davkovanie'' praveze vychovava generaciu lenivych matiek/ rodicov ( nehovorim o vsetkych samozrejme su aj ''normalni'' ludia)

klesa porodnost lebo ludia nemaju financne istoty a vobec dake istoty. plus kopec ludi nemoze ani deti mat. ..

a ten ich dochodkovy system? nuz cele zle. za sociku sa lahsie rodiny dostavali k svojmu byvaniu a mat pracu bola samozrejmost.

a tento dnesny svet je uponahlany a vedie k zaniku. zial.

petronela1985
13. júl 2024

@jazula presne, správne píšeš. My, ktorí máme vysoké odvody, tak viac platíme štátu, zákonite by sme mali mať nižšiu daň z príjmu. Tu nejde len o deti. Minule písala jedna na fóre, ma skoro rovnaký tehotenský príspevok ako ja a ona minimálnu mzdu a ja koľko platím na odvodoch 🤔

katy084
13. júl 2024

... no a hlavne takým rodičom treba dať čo majú každé 3r dieťa, a rodia od 15tich a žijú z detí a kým má 30r. tak jeho prvorodené už čaká prvé...absolútne sa neriešia veci cielene, zmysluplne...v tomto štáte sa všetko robí,, len na oko,,vymyslené - nedomyslené... a ešte bonus k tomu, že prídavky sú podmienené školskou dochádzkou, ale to nik nerieši,že deti vychádzajú zo 7mej triedy ako 16r. v lepšom prípade a hneď na úrad práce...katastrófa

jazula
14. júl 2024

@zalka Úprimne ja neviem, ako to vychádza momentálne pri minimálke pri rôznych počtoch detí, celý život sa vzdelávam a makám na tom, aby sa ma táto časť tabuľky netýkala….
Veď nech dajú napr X% zo zaplatenej dane z príjmu na dieťa ako daňový bonus, celkovo max do výšky zaplatenej dane. Kľudne nech aj stanovia strop na dieťa, ale nie plošne rovnakú sumu bez ohľadu na výšku odvodov. Potom nech sa to nevolá daňový bonus, ale napr prídavky2…

letfenixa
14. júl 2024

@sara07 prečo máš vyhladovane deti kvôli prispevku na obedy?

sara07
14. júl 2024

@letfenixa pretože nedavaju duple , za mna ten jedalny by mohol vyzerat inak, vravia že im je to malo, osobne keby bolo možné priplatím za obedy
rozhodne zavedením obedov zdarma utrpela kvalita a množstvo jedla + režijny poplatok , ktory tak rad ide hore a to sa deti stravuju v 3 rôznych jedalnach
keby bolo kratšie vyučovanie , obeduju doma

letfenixa
14. júl 2024

@sara07 tak v našej školskej jedálni varili rovnako aj predtým. A nie sú to obedy zadarmo.

eda95
Autor odpoveď zmazal
bublinka1426
3. sep 2024

@eda95 hm? mas zly den ?

eda95
3. sep 2024

@bublinka1426 Hehe Takže si jediná ktorá prídavok nechce ? keď sa bude niekedy zvyšovať ty daj vedieť Ficovi že navýšenie prídavku nechceš lebo ty na dávky Nečakáš ako my Maminky ktorým sa zíde aj tie smiešne 40€ viac