Koľko dní dovolenky budem mať po MD/RD?
Ahoj, kto sa v tomto vyznáte, poradíte prosím. Ak je MD 6.10.2020-31.5.2021 (a potom sa bude pokračovať RD) , tak za rok 2021 (za tych 5 mes. materskej) bude prinalezat koľko dní dovolenky (z 25)? (kt. by bola vyčerpaná az neskôr po návrate z RD) Ďakujem pekne.
@draik Si odbornik a nevysvetlis to, neodpovies autorke otazky, len mas potrebu upozornit mna, ze moja odpoved je zla. Velmi mile. Ja som vzdy velmi vdacna ked ma niekto opravi, vzdy sa poucim, pytam sa ako to je aby som nabuduce uz vedela, ale tento pristup... akosi tomu nerozumiem? Ide ti o to opravit mylnu informaciu a poradit, ci len poukazat na to, ze ja sa mylim?
@draik
1. Na dovolenku za celý kalendárny rok má nárok zamestnanec, ktorému u toho istého zamestnávateľa trval pracovný pomer nepretržite celý rok a ktorý vykonával prácu plynúcu z tohto pracovného pomeru najmenej 60 dní v kalendárnom roku.
2. Na dovolenku za pomernú časť kalendárneho roka má nárok zamestnanec, ktorý nepracoval u zamestnávateľa celý kalendárny rok, ale len časť kalendárneho roka a vykonával prácu plynúcu z tohto pracovného pomeru najmenej 60 dní v kalendárnom roku.
Nárok na pomernú časť dovolenky za kalendárny rok je za každý celý kalendárny mesiac nepretržitého trvania toho istého pracovného pomeru a vypočíta sa ako 1/12 dovolenky za kalendárny rok. Uvedené znamená, že pri základnej výmere dovolenky u zamestnanca do 33 rokov veku, vypočítame pomernú časť dovolenky nasledovne = (1/12) * 4 týždne (resp. 20 dní).
Prečítajte si tiež
Kto určuje čerpanie dovolenky – zamestnávateľ alebo zamestnanec?
Z uvedeného vyplýva, že pomerná časť dovolenky u zamestnanca do 33 rokov veku je cca 1,5 dňa v kalendárnom mesiaci.
Vychadzala som z toho, mozes ma prosim konkretne opravit co som vypocitala zle, k akemu krateniu dochadza?
@nafka0483 počas MD sa dovolenka nekráti, prináleží v plnom počte, u nás 45 dní za rok
No práveže počula som, že sa to nerata štandardne pomerom za 5 mesiacov, ale niečo iné sa berie do úvahy pri vypocte, ale nie som odborník v tomto, a rada by som spolahlivo vedela presný počet oprávnených dní dovolenky. Prac.pomer trva/bude trvať.
@zuzanockamt Cize ten prvy co som pisala, ano? Dakujem, tak budem vediet aj ja, to je cenan informacia.
@zuzanockamt nekrati sa štandardne, ale ako je to pri prechode MD cez dva kalendárne roky? Lebo sa mi jaksi nezdá, že pri nástupe v okt. by bol ročný nárok na celych 25 dní (ale to je určite, čo viem), a potom znova ďalších 25 dní za 5 mes. v ďalšom roku...
Nastúpila som na MD v decembri, predtým som si dovolenku vyčerpala, v januári mi nabehlo nových 45 dní.
@zuzanockamt hm, pri decembrovej hej, to už má človek skoro cely rok odrobený a potom MD ide akoby "od nova", znama to tak mala, keď nastúpila v druhej polke dec., len toto je začiatok októbra..
Však to je to isté
@zuzanockamt odkial berieme 45 dni? nemame 20-25 dni u nas na SVK?
a za rok 2021 jej vznikne narok, kedze MD sa berie ako odpracovany cas (tych 60 dni min.) ale zasa zamestnavatel ma pravo pri cerpani RD a zameskani viac ako 100 dni v tom istom roku, kedy vznikol narok z MD kratit nie?
@petamich my máme 45 dní
@zuzanockamt neviem kto je "my" 🙂 bezny lud na slovensku ma 25 tak ma to zmiatlo preto som sa pytala 😂😂
@petamich školstvo napr
V septembri som nastupila na matersku a za minuly rok mam 25 dni dovolenky. Za tento rok mam standard 25 dni zatial na paske, za predpokladu ze odrobim do konca roka. Nastupila som po MD spat do prace.
@sasanka605 a keby si nenastupila, koľko z tých 25 dní by si mala tento rok?
Ak by som nenastupila, predpokladam ze z 25dni alikvotna cast do maja a ostatne ti moze zamestnavatel kratit ak si na RD.
@nafka0483
Nárok na celoročnú výmeru dovolenky štandardne vznikne po odpracovaní 60 dní. Ročná výmera sa samozrejme môže krátiť, a to tak, že za prvých 100 zameškaných pracovných dní (RD, PN...) sa kráti o 1/12 a za každých ďalších 21 zameškaných dní zhodne o 1/12.
Uvedené krátenie znamená, že je omnoho výhodnejšie získať ročný nárok na dovolenku a tú prípadne krátiť, než mať 1/12 ročnej výmery za každých 21 odpracovaných dní. Rozdiel je výrazný.
P.S. Sorry, ja to tu mám ako relax popri práci, nemám kapacitu vždy písať litánia a vysvetľovať chyby prispievateľov.
@sasanka605 niečo sa kráti nejako za určitých podmienok, ale nie alikvotne podľa počtu mesiacov
ja som napisala do maja kym som bola na MD podiel dovolenky alikvotne, zvysok roka ti moze kratit a podmienky ti napisal vyssie @draik
@draik ďakujem! A tých každých ďalších 21 dní musí byť len 'celých' 21 alebo 'začatých'? Lebo teda ak správne rátam podľa toho čosi pisal, tak mi to vychádza nárok za 2021 bud 18,75 dní alebo 16,67 dní.
Za každých 21 neodpracovaných

Zeby 5/12? Cize 25/12*5 = 10,4 to sa zaokruhluje teraz neviem ci nadol na 10, ci na 11.