Kolko dní VZ je rozhodujúcich pri výpočte materskej?

marlenkaa
17. dec 2018

Ahojte. Podmienku odrobenych 270 dni pred TP splnenu mam, potrebovala by som len vediet z kolkych dni sa rata vymeriavaci zaklad pre vypocet materskej. (Viem ze v r. 2013 to bolo 90 dni pred nastupom na matersku- ostalo to? Alebo zmenilo sa?) Dakujem!!!!😘😘😘

alantroj
17. dec 2018

Rocny hruby prijem deleno 12 mas mesacny a z toho 75 %

evittam
17. dec 2018

@alantroj Ako vies kde a kolko pracuje? Podava velmi malo info aby sa dalo nieco také napisat ako píšeš ty.

evittam
17. dec 2018

@marlenkaa Kedy nastupujes na MD? Ak v r.2019 tak co bolo cely rok 2018? Pracuješ u toho isteho zamestnávateľa? Nikdy to nebolo ako pises len v prípade ak si mala 90dni bez PN a OCR u noveho zamestnavatela.

evittam
17. dec 2018

@alantroj A pocita sa denny VZ a nie mesacny, nepočíta sa možná PN, OCR,.......

alantroj
17. dec 2018

@evittam takto si to vyrata najlahsie. Viem ze je z denneho ale rozdiel 1 dna v mesiaci je zanedbatelny ked chce vediet kolko to vyjde. Takto je to uvadzane ako najrychlejsi vypocet v x clankoch. Nepotrebujem vediet kde robi.

evittam
18. dec 2018

@alantroj Lenze tych x clankoch je práve len o tom. Ak nepracuje u toho isteho zamestnávateľa co aj celý minulý rok a nastúpi na MD tento rok tak jej je tvoj vypocet z x clankov na dve veci a v nicom jej nepomôže. Tu treba mat vedomosti a nielen čítať clanky.😉

alantroj
18. dec 2018

@evittam tak jej to vypocitaj ty, nechapem preco pises mne a nie autorke. Ja nepisem specificke pripady ale ten najbeznejsi. Nie je to moj vypocet ale ten co sa vsade uvadza. Ak chces uviest vsetky moznosti nech sa paci. A nejednaj so mnou ako s neandrtalcom ja mam ekonomicke vzdelanie.

evittam
18. dec 2018

@alantroj Ved jej pisem,ze jej to nemam ako vypočítať, nakoľko podava malo informacii. A teba som si dovolila upozorniť,ze tvoj vypocet sa na nu nemusí vôbec vzťahovať to je všetko.
A nikde s tebou nejednam ako pises. A co ked mas ekonomické vzdelanie?

marlenkaa
autor
19. dec 2018

@alantroj
@evittam dakujem obom za info a odpovede. Pracujem stale u toho isteho zamestnavatela ale som len na polovicny uvazok! Na MD nastupujem v july. A na tych 90 dni pred MD som sa pytala preto, pretoze v r.2013 ked som tiez nastupovsla na MD mi zamestnavatel (90 dni pred MD) navysil plat tym aj odvod bol vyssi a tak mi vyslo celkom pekne materske - chcela som len vediet ci sa to aj teraz tak da...

alantroj
19. dec 2018

@marlenkaa ak v juli nastupujes tak sa ti bude brat hruby prijem z roku 2018 ako zaklad
@evittam - oprav ma ak sa mýlim. Cize uz nestihas navysit prijem. Davka sa ti bude pocitat z denného vymer. zakladu, ale kludne nahrubo rocny prijem : 12 *0,75. Viem, že kedysi sa dali robiť kadejaké ehm ofajče napr. ti zamestnavatel prerušil prac pomer a potom novu zmluvu atd. ale myslim ze toto sa dnes už nedá uplatniť. Vtedy si baby čo mali min. mzdu dobrovolte tych par mesiacov platili max. poistne a potom mali MD vyššie ako mzdu. Ale to trvalo nejaké prechaodné obdobie, úrady to potom zmenili. Jedine by ti nejaku vychytavku vedl poradit niekto znamy zo soc. poistovne ( u nas to tak bolo, suseda robila na socialke a vsetkym radila ako obist systém).

evittam
19. dec 2018

@marlenkaa Tvoj VZ pre MD bude hruby zdanitelny prijem za rok 2018, u povodneho zamestnavatela sa už nič nedá jedine,ze ti navysi mzdu za 12/18. Pripadne este skončiť terajší PP a zamestnať sa u nového zamestnávateľa na max.VZ najmenej na 90dni bez PN a OCR.