Koľko ste si našetrili na materskú?
Baby bola tu téma, či ste mali našetrené na materskú, celkom ma to zaujalo a uvedomila som si, že aj ja by som mala aspoň niečo našetriť. Viete mi povedať koľko ste mali odložené ? Využili ste tieto peniaze/ minuli ste ich všetky?
Ja som setrila dopredu. Co sa tyka vybavicky, tak tam sme toho minuli minimum. Postielku, kocik, oblecenie, hracky a kopu dalsich veci mi podarovali sestra a kamosky. My sme s muzom kupili zopar kuskov oblecenia (cca 30€) len tak sebe pre radost a potom asi 100€ sme minuli na veci ako plachty do postielky, uteraky, latkove plienky, ulozny priestor pre babo, prebalovacia podlozka a pod.
Snazila som sa vytvorit si financnu rezervu pocas tehotenstva a potom aj z materskej. Dokopy to je asi 7000€. Rodicovsky prispevok poberam uz 7 mesiacov, ale doteraz som na tie peniaze nepotrebovala siahnut. Avsak my s muzom, ked sme zacali planovat spolucnu buducnost, kupovali byt a brali hypo, tak sme pocitali ze nas prijem je jeho plat + rodicak a toto je nas mesacny limit s ktorym mozme pocitat.
Obdivujem tých čo na svoje dieťa takmer nič neminuli - v dobrom.
My sme pre svoje všetko kupovali a kupujeme. Nevadí mi bazár vo všeobecnosti ale potreby pre babo - oblečenie mi príde nehygienicke kupovať a autosedačky, stoličky a pod zas nie je moc bezpečne, predsa len záručná doba a životnosť sú dve rôzne veci.
Pred MD sme mali našetrené na bežný pár mesačný chod domácnosti. Počas tehotenstva sme nakúpili všetko, a naozaj všetko. Materskú som mala vysokú, z toho som dosť ušetrila a momentálne je na MD manžel a ja na pár hodín pracujem, takze do rezervy nemusíme siahať.
Ja som iný prípad, pracovala som a aj pracujem počas RD a predtým MD, teda nepretržite od nástupu na materskú, dôvodom bolo to, že som mala dobrú prácu s nechcela som o ňu prísť plus zachovať si ten life balance popri dieťati. Pracujem ale z domu. Paradoxne počas MD som si nasetrila najviac, lebo som ju mala veľmi slušnú plus príjem z prace, dokopy vyše 10tis. €. Tie peniaze ale nepotrebujem, lebo príjem stále mám a rodicak k tomu. Mám manžela, ktorý sa o nás stará, ale ja potrebujem finančnú slobodu a voľnosť a pocit, že mám svoje peniaze a míňal si ich na čo chcem. Počas RD míňal ešte viac, ako keď som chodila do prace, lebo mám viac času, som zaťažená na oblečenie, kabelky, topánky a prečo si ten život nespestrit, keď si to môžem dovoliť. Výlety s malým, posedenia s kamarátkami, obedy v reštauráciách beriem ako samozrejmosť, neviem si predstaviť monotónne dni u nás v parku alebo na rovnakom ihrisku.Pri druhom plánujem fungovať presne tak isto, takze za mna obdobie materskej je najkrajšie obdobie.. stalo ma to ale dosť síl a energie ešte ako bezdetnú si všetko takto naplánovať a nastaviť..
@lucinka1988 pred pôrodom som bola 5 dni v pôrodnici... muž nestíhal preberať balíky 😀
Inak máš pravdu, nie nič lepšie ako materskú prispôsobiť životu ako naopak.
Ja som mala rezervu na deti cca 5-6tisic, okrem klasického setrenia a rodinnej rezervy. Po 2 detoch, materskych a rodicovskych, mam este k tomu o par tisic viac, kedze som mala max matersku, zvyseny rodicovsky, "kocikove", druhy syn takmer vsetko po starsom a pracovala som na ciastocny uvazok. Takze za mna je priprava aj po fin stranke pred materstvom dolezita. A pre mna to teda fakt bola rezerva na najhorsie mozne situacie, nie na kazdomesacny nakup plienok, UM..
5000€
Niekolko tisic.Vyuzivam ich od nastupu na RD a je super 1.mat primerany dostatok a 2.mat aj vlastne peniaze nebyt len odkazana na manzela.
Z poslednej výplaty som pokupila výbavu. Neodkladala som nič. Nebolo z čoho.
@tosomja nebála si sa mať dieťa, keď vám to nevychádzalo z výplat? Ako ste to ptoom zvládali z rodicaku?
@lucinka1988 super luci že si si takto mohla užiť tehotenstvo samozrejme vďaka svojej sikovnosti👍
Tiez som neriesila setrenie. Otehotneli sme 2 mesiace po kupe domu, takze uspory sli tym smerom.
Na druhej strane mame celkom luxusny rodinny prijem a nakup kocika alebo vypadok mojho platu nejak neohrozuje nas standard- len menej usetrime 🙂. Okrem toho neplanujem byt na rd 3 roky.
zli sme pred materskou tak,a by sme zbytocne neminali. nesetrili sme vyslovene an matersku, ale proste sme mysleli na buducnost a neminali sme cely mesacny prijem.
15 000 €

@krisbar Ja som mala aj látkové plienky a veľmi málo som ich používala, tie zaliepacie veľmi šetria čas a sú aj teplejšie hlavne na noc.