icon

Končí mi RD v marci,no na ďalšiu materskú nastupujem až v máji...Aká bude moja materská?

macuch78
6. jan 2020

Dobrý večer! Čítam tu rôzne príspevky,ale s podobným prípadom ako moj som sa tu nestretla.Tak prosím,ak mi tu viete poradiť,budem veľmi vďačná. Momentálne som na RD do 8.3.2020,kedy bude mať moje dieťa 3 roky a zamestnávateľ ma stále vedie ako zamestnanca.No čakám naše druhé dieťa,má sa však narodiť až 27.6.2020. Ako by sa dalo zariadiť,aby som mohla dostať materskú v tej výške,ako pri prvom dieťati,respektíve,aké mám ešte možnosti,keď mi to nevychádza ako reťazový pôrod? Ďakujem!

mogaa
6. jan 2020

@macuch78 tam toho veľa nevymyslíš oznámiť že si tehotná, na 1deň čerpať dovolenku a hned PN

evittam
6. jan 2020

@mogaa A na co bude čerpať dovolenku?

evittam
6. jan 2020

@macuch78 Tvoj VZ pre MD bude zdaniteľny príjem za r.2019, nakolko si žiadny nemala (teda ak si poberala len RP) tak budu žiadat zamestnavatela o predpokladany VZ. Čiže MD nemôže byt nizsia ako prva ale môže byt vyššia-zamestnavatel moze potvrdit vyssi VZ ako pri prvej MD.
Ďalej mesiac vopred písomne oznámiť zamestnávateľovi ukoncenie RD k 8.3.2020 a nástup 9.3.2020, od 9.3.2020 na PN az do nástupu na MD. Taktiez zamestnavatela informovať o tehotenstve a predbežnom dátume nástupu na MD.

macuch78
autor
6. jan 2020

@evittam ,fakt je,že dovolenku ešte vyčerpanú nemám,ale skor som myslela na to,že pôjdem aspoň na 2 dni do práce a potom PN.So zamestnávateľom sa viem dohodnúť.

evittam
6. jan 2020

@macuch78 No tak choď. Aj tak to nebude mat žiadny vplyv na vysku MD. Rozhodujúce je obdobie r.2019. ked si chcela napr.max.MD mala si čerpať dovolenku alebo nastúpiť v r.2019 na par dni s vysokym VZ t.j.hrubou mzdou. Este ti môže zvýšiť MD tym ze da vyssi ten predpokladany VZ len zase nie samozrejme nejaký extrémny rozdiel.

macuch78
autor
6. jan 2020

@evittam Ďakujem veľmi pekne! 😘

evittam
6. jan 2020

@macuch78 Rado sa stalo

macuch78
autor
6. jan 2020

@evittam predpokladám ale,že ak pôjdem na PN,tak za ten čas mi ju nebudú vyplácať...či?

evittam
6. jan 2020

@macuch78 Samozrejme ze budu.

evittam
6. jan 2020

@macuch78 Ak spravíš ako píšem.

macuch78
autor
7. jan 2020

@evittam Ahoj! Ešte ma napadlo...mohla by som ísť na PN aj skor,ako mi skončí RD? Vyplatia mi PN aj v tomto prípade,aj keď teraz za mňa nikto neplatí do SP a ovplyvní to potom niečo v budúcnosti,ak by som napr. zostala po RD nezamestnaná?

evittam
7. jan 2020

@macuch78 Nie. Pokial sa neobnoví NP. Skus čítať s porozumením co píšem. Najskôr musí skončiť RD a obnoviť sa NP a potom môžeš ist na platenú PN. PN je nezdaniteľny príjem nemá vplyv ma vysku iných dávok.

macuch78
autor
7. jan 2020

@evittam OK,áno,potom som to už pochopila 🙈 Ďakujem!

ybbs
Autor odpoveď zmazal