Končí mi rodičovská dovolenka

baby ,ak mate skusenosti prosim poradte mi co teraz,mala bude mat tri roky ,neviem ci ist na predlzeny rodicovsky prispevok,alebo na urad prace,neviem ci by som aj dostavala nejake peniaze,pred materskou som odpracovala dost rokov aj som sa poriadne oplacala

kristiii
25. okt 2013

@danielaksenzulakova choď aj na úrad práce aj na sociálku sa nahlásiť ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov. Aj ja som tak. Budeš mať výhody evidencie na ÚP /samozrejme ak máš na nejaké nárok, ja som tam len kvôli tomu že sú nejaké prac.ponuky kde vyžadujú 3-mesačnú evidenciu na úp/ a popritom ti bude štát platiť dôchodkové.

danielaksenzulakova
autor
25. okt 2013

@kristiii ak by sa mi naskytla nejaka praca,samozrejme pri malej len na par hodin,mozem popri tom aj pracovat?

kristiii
25. okt 2013

@danielaksenzulakova ak by si si našla nejakú brigádu tak na úp budeš musieť dokladovať príjem, teraz môžeš zarobiť nejak do 145 Eur mesačne aby ťa nevyradili, a na sociálke sa budeš musieť vždy na to obdobie keď by si mala brigádu odhlásiť, pretože by ti v tom období platil soc.poistenie zamestnávateľ.

danielaksenzulakova
autor
25. okt 2013

@kristiii a podla teba je to ako najlepsie

kristiii
25. okt 2013

@danielaksenzulakova no podla mňa je najlepšie tak ako som ti napísala na začiatku, nahlásiť sa aj na pracák /možno budeš mať nárok na nejaké peniaze, v tom ti poradiť neviem, to sa musíš tam popýtať/ aj na sociálku /tam aby za teba platili dôchodkové poistenie/ a ak by si si niečo časom našla tak to riešiť potom podľa možností

kristiii
25. okt 2013

@danielaksenzulakova ono totiž vela ľudí si myslí že si musíš vybrať či sa nahlásiš na úp alebo na sociálku ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov, ale ty môžeš byť súčasne tam aj tam.

stanka28
25. okt 2013

ahoj ja som teraz riešila presne to iste, ale , kedže nemam narok na podporu v nezamestnanosi, kedže som pred materskou bola živnostnička a neplatila som si poistenie nezamestnanosti, tak som sa nahlasila na soc. poistovni ako osba starajuca sa o dieta do 6 rokov, platia za mna dochodkove a na zdrav. poistovni som nahlasená ako matka starajuca sa dieta do 6 rokov - predlžena mateská dovolenka - plati za mna poistenie štat, ale tam je podmienka, že dieta musi chodit do školky na 4 hodiny.

kristiii
25. okt 2013

@stanka28 to akože dieťa musí chodiť minimálne na 4 hodiny do školky, či nemôže chodiť viac než na 4 hodiny?

stanka28
25. okt 2013

no to je podmienka, uvedena v zakone

kristiii
25. okt 2013

@stanka28 už som sa dočítala, takže by mohla dať malú maximálne na 4 hodiny do škôlky, to je riadna hovadina. Čiže ak by mala možnosť dať malú do škôlky alebo ak už do škôlky chodí /neviem/ tak je lepší ten úrad práce, tam to nie je obmedzené a ZP má zaplatené aj tak.