icon

Končí mi rodičovský. Mám nárok na ďalšiu materskú?

traktor1
16. apr 2016

V maji mi konci rodicovsky prispevok a som opat tehotna. Som na rizikovom mam narok na pn-ku a potom na matersku? Pred prvou materskou som bola zamestnana a PP stale trva. Dakujem

luciannka83
•
16. apr 2016

nie, máš nárok len na rodičák po PN

evittam
•
16. apr 2016

@luciannka83 Prečo by mala mať nárok len na rodičovský?! Ak jej PP trvá tak má normálne nárok aj na MD.
@traktor1

gapa
•
17. apr 2016

Ak bude trvať prac.pomer aj v den nástupu na MD, tak nárok na materské ti vznikne. Ak vznikla PN počas čerpania RD v zamestnaní, tak nárok na nemocnské z tohoto prac.pomeru nemáš, lebo netrvá nem.poistenie. Ak máš ale iné nem.poistenie alebo ti vznikla PN až napr. den po ukončení RD a počas trvania prac.poemru, tak nárok na náhradu mzdy počas dočasnej pn a následne na nemocenské zo SP máš.
Treba si dať hlavne pozor na to,
- aby prac.pomer nezanikol počas RD, to by ti nárok nevznikol.
-A podla konkrétnych dátumov, ak by si najprv po RD čerpala PN až do konca jedného kalend. roku, teda v danom kal. roku nemala žiadny vym. základ (neplatila ani den poistenie) a potom mala nástup na MD v dalšom kalend.roku , tak je nárok na materské len z minima,
- príp. ešte horšie, môže byť aj z nižšej sumy, ak za istých údajov ak by skončila RD v jednom kalend. roku napr. v piatok či sobotu a následne si robila či čerpala dov. len pár dní a potom bola na PN do konca roku a v dalšom kalend. roku išla na pn, tak môže byť matesrké aj nižšie ako z minima. lebo mzda za pár dní sa rozráta na kalend. dni, tj. ak by napr. skončila RD v piatok a čerpala dovoelnku od pondelka do piatku a pn vznikla další pondelok, tak mzda za 5kalen.dní sa rozráta na 9kalend.dní, tj. dosť nízky vym. základ na 1kalend. dní vyjde!!!
A nezabudnúť na podanie prihlášky na soc.poistovnu najneskôr prvý den čerpania rodič.dovolenky č.2!!!! treba znovu!!!!!!! neplatí stará

mirkami7
•
17. apr 2016

máš nárok na materské, od dátumu ked ti končí rodičovská ťa doktor vypíše na pn a od dátumu kedy máš nárok nastúpiť znova na materskú, ti ukončí pn a vypíše ti papiere na materskú, ktoré si zanesieš zamestnávatelovi