Koniec materskej počas pobytu v zahraničí
Ahojte žienky 🙂 Potrebovala by som poradiť…som na materskej dcéra bude mať o chvíľu 2 roky…s manželom sa na rok sťahujeme do inej krajiny…dcéra už bude mať v ten čas 3 roky a vtedy mi materská aj skončí…to budem musieť potom opäť letieť tu na SK a ísť na úrad práce, že mi už skončila materská? A že si “hľadám” prácu?… mali ste podobnú skúsenosť? Lietania sa veľmi bojím…😅 letela som len raz a aj to bolo pre mňa len vkuse modlenie, aby sme už v poriadku pristáli…😅
@daniela1911 Budeme tam len rok kvôli manželovej práci. Po roku opäť ideme na SR. A to sa tam nemusím vôbec hlásiť, že dieťa už má 3 roky a že som nezamestnaná?… Vôbec neviem ako sa toto rieši… 😒
Nie nemusíš, na Slovensku je povinne platiť zdravotne poistenie - buď je človek zamestnaný/podnikateľ, alebo si ho platí sám, alebo ide na úrad prace (tebe stačí sa prihlásiť na ZP - lebo máš dieťa do 6r) aby neplatil. Nikoho nezaujíma že si nezamestnaná.
Budes musiet poriesit rodicak AK nejaky dostavas,zrusit SK zdravotku a prihlasit sa v zahranici a Ked Bude mat dieta 3r n'aj pre Teba nahlasit sa n'a SP ako osoba starajuca sa o diera do 6r
treba to riesit mozu ti pozastavit rodicak a pridavky ak bude muz robit v zahranici
a poistenie zavisi kam pojdete a ci vudes pripoistena s muzom lebo nemozes mat dve poistenia v eu
Ujasni si pojmy. Materská na Slovensku netrvá ani rok. A Ty píšeš, že máš 2ročné dieťa a poberáš materskú. Ak budeš žiť v zahraničí, tak si poistenie budeš platiť tam podľa ich miestnych zákonov.

Záleží aké máš plány?
Vrátite sa na SR? Či budete žiť v zahraničí len ten rok?
Ak sa chcete vrátite, nemusíš ísť potom na ÚP, možes si ako samoplatca platiť ZP sama po dovŕšení 3r dieťaťa (na SR), na rok 2024 to je necelých 92€ mesačne, alebo sa prihlásiš na ZP (možno pôjde aj mailom) ako OSOBA starajuca sa o dieťa do 6r, vted platí za teba stať, a zároveň nemusíš hľadať prácu cez ÚP.
Alebo sa mozes poistiť v zahraničí (alebo zamestnať) a potom sa odhlásia zo SR poisťovne a tu na Slovensku už nemusíš nič.