icon

Koniec rodičovskej a PN

adka1989
29. dec 2022

Dobry den prajem chcela by som sa opytat som na rodicovskej dovolenke do 16 1.2023.1.1.2023 som mala nastupit do prace ale moj zamestnavate zomrel cize k 31.12 mam vypoved
Otazka znie pracu nemam za tak kratky cas pojdem na urad prace a hned potom pn .tak sa pytam mam narok na pn ak som v ochranej lehote a mam posledny mesiac rodicak dakujem mate niekto skusenost
Dakujem

Strana
z2
aculy
29. dec 2022

@adka1989 Zlu výpoveď si podpisala. Aká výpoveď z Tvojej strany? Veď oni ukončili PP s tebou. Ako píše @zalka vybabrali s tebou 😡

zalka
29. dec 2022

@adka1989 ako to myslím? ak by ti dali výpoved oni, tak máš nárok pri dohode na 3 mesačné odstupné, .. si myslím že je to zaujímavá suma ... takto ťa o nu oklamali ... lebo si podpísala, že ty dávaš výpoved, nie že oni ťa prepušťajú ...

čiže si vezmi 3x hrubá mzda ... o to si prišla , a prišla si o možnosť mať maximálnu podporu ... ak ti nespravia čerpanie dna dovolenky a preplatenia zvyšku .. a max. podpora je viac ako 1000e po dobu 6 mesiacov... tak si porátaj o koľko ťa pripravili ...

adka1989
autor
29. dec 2022

@zalka ta vypoved je napisana ale este nie je iste ci ju poddam rozmyslalai sme s ekonomkou ze ci nie je dobre aj ze vypoved v novembri s 2 mesacnou vypovednou lehotou do 31.1.2023
16.1 mi konci rodicak a ze by som nastupila 15.1 den pred ukoncenim a do toho 31.1 by som cerpala dovolenku co mam..
Mohlo by to aj takto
A 1.2 by som sla na pn alebo na podporu je mozne aj takto???

zalka
29. dec 2022

@adka1989 áno lepšie je ak sa ti obnoví poistenie ...

adka1989
autor
29. dec 2022

@zalka dobre tak ja to spravim takto s ekonomkou sa dohodnem a nastupim este pred ukončením rodicovskej na ten jeden den..dakujem krasne za pomoc

zalka
29. dec 2022

@adka1989 ak chceš využiť PN tak treba viac dní odpracovať alebo oddovolenkovať .. lebo ak odpracuješ 1 den tak OL je j1 den, ak odpracuješ 3 dni tak OL je 3 dni
ak odpracuješ 10 dní tak OL je 7 dní

adka1989
autor
29. dec 2022

@zalka inak vypoved mi nebude mat kto preto som dala so svojej strany. Nikto nie je povereny na vykonávanie veci za zamestnavatela a natahovat sa s nimi to tiez nie je žiadna slava.vsetci su na peniaze
Tak opytam sa ako by si to riesila ty napr..

adka1989
autor
29. dec 2022

@zalka a ked by som sa rozhodla ist na podporu tak vypocitavana mi bude z tych rokov pred nástupom na matersku?

zalka
29. dec 2022

@adka1989 ak sa ti neobnoví poistenie , tak áno podpora bude s platu pred MD rátaná
ak sa ti obnoví poistenie aspon den dva dovolenka, a zvyšok dovolenky preplatiť tak bude podpora z maxima ak si počas RD nerobila na dohodu

adka1989
autor
29. dec 2022

@zalka nie nepracovala som na dohodu bola som doma s detmi ... fakt neviem uplne mam chaos a neviem čo bude lepsie.vibec som nepocitala ze toto budem musiet riesit

adka1989
autor
29. dec 2022

@zalka a ten den dva dovolenky je lepsie pred ukoncenim rodicovskej alebo po skonceni

zalka
29. dec 2022

@adka1989 ty tam máš rozdiel pár dní je to úplne jedno u teba ... https://www.modrykonik.sk/group/2172/ tu skús čítať

lilinka88
29. dec 2022

@zalka pri dávke v nezamestnanosti si nie som istá,ale ak sa jej neobnoví poistenie, tak jej skončilo posledným dňom materskej a podporu bolo treba čerpať do dvoch rokov odvtedy čo už asi ubehlo a teda by nárok nemala. Či sa mýlim?

zalka
29. dec 2022

@lilinka88 to si náhodou nemýliš s nemocenským poistením?

zalka
29. dec 2022

@lilinka88

§ 104a
Do obdobia poistenia v nezamestnanosti na nárok na dávku v nezamestnanosti sa započítava obdobie prerušenia povinného poistenia v nezamestnanosti zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky podľa osobitného predpisu.45a)

lilinka88
29. dec 2022

@zalka tam je to isto tak. Ale keď má rodičovskou dovolenkou prerušené komplet sociálne poistenie, vychádza mi,že aj čo sa týka dávky v nezamestnanosti to tak bude.

bublinka1426
Autor odpoveď zmazal
lilinka88
29. dec 2022

@zalka nejdem sa hádať, dávky v nezamestnanosti neovládam,ale overila by som si to pre istotu,aby autorka neprišla zbytočne o dávku. Resp ja na jej mieste by som určite poistenie chcela obnoviť

lilinka88
29. dec 2022

@bublinka1426 áno,ale maximálnu preto, že si obnovia poistenie a umelo navýšia VZ... Ja sa nehadam,ani nepresviedcam. Ja som sa práve iba opýtala či to tak nie je...

zalka
29. dec 2022

@lilinka88 mýliš sa, veľmi ...
lebo ak žena počas RD pracuje na dohodu a jej príjem je oveľa nižší ako mala mzdu pred nástupom na MD, tak sa odporúča vôbec neobnovovať poistenie ... aby sa podpora rátala z platu pred MD a nie z dohody .
Nemá si čo overovať, takto to funguje roky.
To čo spomínaš ty to bolo cca pred rokom 2008, ked ženy po skončení RD a ked ich prepustili zo zamestnania tak nárok na podporu vôbec nemali. Potom prišla kríza a Ficova vláda schválila zákon, ktorým sa matkám po RD priznáva podpora. A prišla era maximálnych podpôr v nezamestnanosti.

lilinka88
29. dec 2022

@zalka ok, toto som nevedela. Ja mám práve informáciu,že pokiaľ počas RD bola práca na dohodu,tak sa dávka počíta práve z toho príjmu. Ale overíme si budúci týždeň tieto informácie už len pre vlastnú vedomosť

zalka
29. dec 2022

@lilinka88 čítaj zákon o sociálnom poistení https://www.zakonypreludi.sk/zz/2003-461#cast1
a to čo píšeš sa tak ráta v tom prípade, že sa obnoví poistenie ... toto je častá chyba žien, ktoré zabudnú že robili na dohodu a myslia si , že budú mať nárok na maximálnu podporu

ak sa neobnoví poistenie po RD ak sa pracovalo na dohodu tak platí, že sa neprihliada na nižší VZ .. čítaj dole ...

§ 108
Výška dávky v nezamestnanosti
(5) Na vymeriavací základ zamestnanca, ktorý dosiahol v období materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky, sa pri určení denného vymeriavacieho základu na určenie sumy dávky v nezamestnanosti neprihliada, ak na základe neho určený denný vymeriavací základ je nižší ako denný vymeriavací základ určený podľa odseku 3 tretej vety.

lilinka88
29. dec 2022

@zalka aha, tak som zase múdrejšia. V podpore sa až tak neorientujem

adka1989
autor
30. dec 2022

@zalka no volala som s ekonomkou aj s panom s uradu prace. S ekonomkou som rozpravala ze ma nebude odlhasovat ale 17.1 nastupim normane do prace a hned si dam dovolenku ona ma nahlasi. To si dam 2 dni dovolenky cize do 18.1 a vypoved sme nakoniec posunuli na 30.11 s 2 mesacnou vypovednou lehotou do 31.1 .
A 1.2 bybsom sla na podporu moze to byt takto..?
Len neviem co s tymi dnami od 18 do 31 cerpat dovolenku? Hoci viem ze mi ju nepreplati rodina

accountant2022
Autor odpoveď zmazal
zalka
30. dec 2022

@adka1989 ak ti nič nepreplatia tak akú podporu dostaneš? ... šla by som po dvoch dnoch na PN .. alebo na OCR

Strana
z2