Koniec rodičovskej dovolenky

janci27
30. mar 2015

Ahojte, prosim vas, neviete, odkial stiahnem tlacivo pre Urad prace, resp. potvrdenie, ktore potrebuju, ked dieta dosiahne vek 3 roky, ze kde sa nachadza, v akej je starostlivosti atd. Nemam velmi kedy ist si pre to osobne, vraj sa to da stiahnut z ich stranky, ale nikde som to tam nenasla. Dakujem

gapa
30. mar 2015

@janci27 http://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialna...

ak sa vraciaš do práce, nezabudni na odhlášku do sociálnej poistovne ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov.

janci27
autor
31. mar 2015

@gapa dakujem, uz som vsak zistila, ze mna sa to netyka, kedze prechadzam na druhu matersku a vyzera, ze dieta mi zatial pravdepodobne do skolky nepojde a budem sa on starat ja. To mi vtedy do telefonu na urade prace nepovedali, len ze im musim predlozit potvrdenie. Co sa tyka socialnej poistovne, treba sa ist odhlasit tesne pred koncom rodicovskeho?

gapa
31. mar 2015

@janci27 a bude ti to nadväzovať? z RD hned na MD? ak áno, tak podla toho, čo je písané ba stránkach soc.poistovne, tak treba odhlášku (aj ked doteraz to tak neriešili). Predpokladám trvá ti prac.pomer, ak by netrval, tak by to bolo inak.

janci27
autor
1. apr 2015

@gapa Viacmenej mi to nadvazuje. Medzi RD a MD mam rozdiel 5 pracovnych dni, pocas ktorych si budem cerpat dovolenku, takze tento kratky cas riesit s uradom prace nebudem. Aj tak treba nahlasit zmenu do 8 dni, netreba hned, a to uz v podstate budem na MD. Ano, prac. pomer mi stale trva. Dnes som volala na soc. poistovnu kvoli tej odhlaske, pani bola strasne mila a povedala, ze treba prist sa odhlasit, ale ze vobec to nesuri, ked pridem neskor aj o par mesiacov a urobi sa to spatne, oni za to ziadnu pokutu nedavaju. Ja som prave myslela, ze treba hned ako mi skonci RD, takze tak 🙂

gapa
1. apr 2015

@janci27 odhlášku do 8dní, ale pozor, prihlášku najneskôr prvý den RDč.2, nedá sa totiž prihlásiť ani den spätne.

janci27
autor
1. apr 2015

@gapa odhlasku zo socialnej poistovne vraj netreba riesit hned, vraj mi staci prist, ked sa mi narodi dieta, co bude az v juni spolu s rod. listom naraz a ze mi to potom urobia spätne, aby som sa neprehanala 🙂 Prihlasku potom viem, to uz som raz absolvovala, takze som informovana 🙂

leonie28
22. apr 2015

@gapa ahoj, prosimTa môžeš mi poradiť? Teraz som na rodičovskej dovolenke so synom, ktorá mi končí 1.6.2015.Môj zamestnávateľ ma dnes kontaktoval,že sa mám do zajtra rozhodnúť či môžem nastúpiť do práce trochu skôr,27.mája že predtým si mám čerpať dovolenku, ktorú mám 29dni,že aspoň časť a druhu časť neskôr. 1.6.ukončít rodičovský.Možem čerpať dovolenku počas rd? Dá sa to vôbec takto? Alebo až po skončení rd?
Ešte mi ponúka skrátený pracovný úväzok, samozrejme o polovicu nižšia mzda.Ale ja momentálne neviem,či nie som tehotná, a teda neviem ako sa mám rozhodnúť,či zobrať moje pôvodne miesto plný úväzok ale nevyhovuje mi pracovná doba,alebo skrátený, alebo ak som tehotná mám potom radšej po skončení Rd ísť na PN?
Pýtam sa preto, lebo neviem ako sa zachovať, aké mám možnosťi,a hlavne ak by som bola tehotná, a bola po skončení RD na PN,alebo pracovala len na skrátený úväzok, mala by som nárok na materskú dovolenku s druhým dieťaťom? Z čoho by sa mi vypočítaná materská potom?
A keby som dala výpoveď a bola tehotná?
Prepáč, asi je toho veľa naraz,ale aj ja sama som z toho schaosena 😕
Ďakujem veľmi pekne

gapa
23. apr 2015

@leonie28
A). RODIčOVSKá DOVOLENKA
nemôžeš čerpať RD volno v zamestnaní a čerpať riadnu dovolenku naraz, ale môžeš poberať rodičovský príspevok a čerpať dovolenku naraz, tj. ak by si nastupovala do práce 27.5.2015, predtým čerpala riadnu dovolenku dajmetomu od 4.5.2015, tak môžeš poberať rodičovský príspevok aj za jún (ak je dieťa narodené 1.6.) vyplatený v júli a zároven skončiť RD 3.5.2015, od 4.5. do 26.5. čerpať riadnu dovolenku a od 27.5. nastúpiť fakticky do práce. TREBA podať odhlášku do soc.poistovne ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov posledným dnom čerpania rodičovskej odovolenky, tj. dnom 3.5.2015 čo som písala vyššie, (aby ti to nadväzovalo na to, čo nahlási mzdárka, ona ukončí prerušenie poistenia zamestnanca z dôvodu čerpania RD dnom 3.5. a ty dáš odhlášku dnom 3.5.- to musí byť zhodné)
B.) MATERSKá
ak si tehotná, tak
- nástup na md bude v r.2015 a materské sa ti vyráta z pravdepodobného vym.základu, z akého by sa platilo nem.poistenie za mesiac nástupu na MD, tj. ak budeš mať čiastočný úväzok, tak z neho.
- ak nie si tehotná a nástup na md bude v r.2016, tak sa materské vyráta zo skutočného vym.základu zaplateného v období od ukočenia rodič.dovolenky do konca roku
C.) čERPANIE RIADNEJ DOVOLENKY
ešte pozor na to, že ak podpíšeš čiastočný úväzok odo dna skončenia rodičovskej dovolenky, tak ti riadnu dovolenku budú vyplácať nie v sume celého uväzku ale v sume čiastočného uväzku, tj. ak by si chcela ten čiastočný uväzok, tak povedz, že až odo dna po vyčerpaní riadnej dovolenky, lebo sa to ráta hodinová mzda x aktuálny uväzok.
D). UKONčENIE PP
či budeš mať nárok na materské, ak by si skončila pp? Ano, ak:
1. sa ti po ukončení rodičovskej dovolenky ešte obnoví nem.poistenie zamestnanca, tj. po ukončerní RD budeš aspon 1den čerpať riadnu dovolneku alebo odpracuješ aspon ten 1den. Lebo ak by sa skončil pp počas rodičovskej dovolenky, kedy netrvá poistenie zaemstnanca (je prerušené), tak neplynie ochranná lehota, lebo poistenie zaniklo ešte pred nástupom na RD.
2. budeš tehotná v posledný den trvania pracpomeru/nem.poistenia
a materská bude z pravdepodobného vym.základu, ktorý by si dosiahla za mesiac nástupu na md a ktorý ti mzdárka uvedie do potvrdenia pre soc.poistovnu, malo by byť bežná hrubá mzda podla prac.zmluvy pri ukončení pp,myslím (preto si nepokaz vzťahy so mzdárou a sa príp. s nou o tom pobev pri ukončení pp, či pri nástupe na md jej zavolaj, aby neuviedla len minimum)
E) PN PO RD
ak by si išla hned po Rd na pn, tak záleží kedy na md nastupuješ či r.2015 či 2016 a či máš nejaký vym.základ a akú máš mzdu, či viac ako minimum, odvod (tj. č. 412eur)
Ak máš viac ako minimum a nástup na md bude rok 2016, tak je podstatné, aby si aspon nejaký čas čerpala riadnu dovolenku, no treba si dať bacha na kalend. dni medzi RD a pn, aby bolo čo najmenej víkendov, lebo pri kratších obdobiach to dosť môže ovplyvniť výšku materského.
Ak ale nástup na md po pn bude rok 2014, tak nevadí, lebo sa ráta z pravdepodobného vym.základu, no treba sa poradiť s mzdárkou tiež.

leonie28
23. apr 2015

@gapa ďakujem, si veľmi zlatá no dnes som volala so mzdarkou a ona mi povedala,keby som nastúpila na moje pôvodne miesto tak vraj už od 8.4.15 mi beží čerpanie riadnej dovolenky až do 21.5.15 kedy by som nastúpila do zamestnania. A že ona má odhlási so sociálnym.poisťovňe spätne od 8.4.15 a ja sa mám ukončiť Rd až 1.6.
Alebo ísť po skončení Rd na PN? To by sa mi potom materská rátala zo mzdy akú som mala pred prvou materskou?
Dakujem, neviem čo by bolo pre mňa najlepšie?

Ale dohodli sme sa tak, že po skončení Rd budem čerpať celú dovolenku, až potom nastúpim do práce t.J.17.7.15
Takže ak by som bola tehotná, tak čo je teda pre mňa lepšie dať výpoveď po skončení rd a ešte 1.6.čerpať dovolenku a potom výpoveď

leonie28
23. apr 2015

@gapa prepáč ten predchádzajúci príspevok je nejak poprehadzovane odstavce,píšem z mobilu.
No proste neviem,čo robiť či je lepšie ísť na ten polovičný úväzok
A z toho na materskú,alebo radšej ísť rovno na PN po skončení rd? A 1.6.15 mám čerpať 1 deň dovolenku a bude sa mi vyratúvat materská z platu pred materskou?
Alebo ak som tehotná tak výpoveď asi nie?
Prepáč, že ťa toľko otravujem 🙂 ďakujem

gapa
23. apr 2015

@leonie28 nuž na to neexistuje jednoznačná odpoved, čo je lepšie, záleží od teba, lebo čo je dobré pre matereské, nemusí byť dobré pre teba. Samozrejme pre dalšiu materskú nie je výhodné mať polovičný úväzok, lebo aj mateské potom bude len polovičné. A ukončovať pp, ked nemusíš, tiež nie je rozumné, čo potom po poberaní rodič.príspevku? nebudeš mať nárok na podporu.
No ako píšeš, asi by bolo dobré po RD 1.6. čerpať riadnu dovolenku a potom sa uvidí, či by si išla na pn.

leonie28
23. apr 2015

Ďakujem veľmi pekne, takže uvidim ako sa to vyvinie a najlepšie by bolo, keby som teraz bola tehotná, a po skončení Rd budem čerpať 1.6.15 Dovolenku a potom PN tak z čoho sa mi potom vypočíta materská?stačí len 1 deň dovolenky,alebo si môžem aj celých 29 dní čerpať a potom PN? A keď by som teda podpísala novú zmluvu na ten polovičný úväzok?
Juj prepáč, že toľko otázok, ale ja sa do toho vôbec nevyznám. Ďakujem

gapa
23. apr 2015

@leonie28 prečítaj si pozorne a viackrát čo som ti už napísala. odpovede tam sú

leonie28
24. apr 2015

@gapa ďakujem za trpezlivosť 🙂

jptt
29. apr 2015

Ahojte maminy, chcela by som Vás požiadať o pomoc, radu. V auguste 2015 mi končí rodičovská dovolenka. V júni 2012 mi skončil pracovný pomer na dobu určitú a od júla 2012 som išla na MD. Nakoľko mi teda skončil pracovný pomer, mala by som sa v auguste 2015 zaevidovať na ÚPSVaR. Pokiaľ sa zaevidujem na ÚPSVaR, budem mať nárok na podporu v nezamestnanosti? Ak áno, z čoho sa bude počítať? Alebo by sa mi v tomto prípade oplatilo predĺžiť si rodičovskú dovolenku o ďalšie 3 roky? A ďalšia otázka na to nadväzuje... Keby som následne ako nezamestnaná išla na ďalšiu materskú, mala by som na ňu nárok, resp. z čoho by bola počítaná čiastka materského príspevku? Ďakujem za každú radu! 🙂

gapa
29. apr 2015

@jptt ak od júna 2012 netrvá žiadne poistenie, ani zamestnanca,ani povinne poistenej szčo ani dobrovolné poistenie, tak nebudeš mať nárok na podporu, lebo to by muselo trvať poistenie v nezamestnanosti v posledných 3rokoch pred zaevidovaním aspon 2roky (730dní).
Ak sa nezaeviduješ do evidencie uchádzačov o zamestnanie po dovršení 3rokov, tak nebude mať manžel nárok na odpočet na teba ako manželku zjednodušene za mesiace, kedy nie si 1vého v mesiaci poberatelom RP alebo uchádzačom o zamestnanie.
---
na nárok na materské by si musela mať v obdbí 2roky pred pôrodom aspon 270dní poistenia v nezam. a trvajúce nem.poistenie v den nástupu na MD resp. byť tehotná v čase ukončenia nem.poisenia. Od ukončenia prac.pomeru sa ti už dni nerátajú do dní nem.poistenia.

jptt
30. apr 2015

@gapa veľmi pekne ďakujem za odpoveď. Takže "najvýhodnejšie" riešenie pre mňa by bolo zaevidovať sa na ÚPSVaR, síce by som nič nedostávala ale manžel by si mohol na mňa aspoň uplatniť nárok na odpočet.
---
Ak som to správne pochopila, pri druhom tehotenstve nebudem mať nárok na žiadnu materskú, ale dostávala by som aspoň ten rodičovský príspevok 203,20 eur? A keby sa mi podarilo otehotnieť ešte počas trvania rodičovskej dovolenky, t.j. do augusta, aj tak by to nezohralo žiadnu úlohu a nedostávala by som nič. A zaevidovali by ma vôbec ako tehotnú do evidencie uchádzačov o zamestnanie?
Ďakujem

gapa
30. apr 2015

@jptt
čo sa týka daní a odpočtu, samozrejme predpokladám, že manžel platí dane (ak neplatí, tak to nie je výhoda, nemajú z čoho odpočítať)
---
materské, áno, je to jedno, lebo ti netrvá nem.poistenie od 2012 a muselo by nové nem.poistenie trvať aspon 270dní pred pôrodom (v období 2roky pred pôrodom)
---
a áno, nárok na RP vznikne od mesiaca narodenia dieťaťa a zaevidujú na UP aj počas tehotenstva, len nesmieš byť práce neschopná, vtedy nezaevidujú a možno problém, ak si tehotná a si 6týž. pred očakávaným pôrodom, resp. bližšie k pôrodu, lebo obvyklé je to tak, že 6týž. pred termínom už sa nemusíš chodiť hlásiť a preukazovať hladanie práce, tj. lepšie sa skôr zaevidovať ako 6týž. pred pôrodom (aj ked som tu čítala, že aj tak zaevidovali, len 1x musela priniesť potvrdenie, že si hladala prácu)

jptt
30. apr 2015

@gapa áno, manžel dane platí 🙂
---
Z Tvojich rád mi teda najlepšie vychádza ísť sa zaevidovať na ÚP v auguste, či už dovtedy budem alebo nebudem tehotná...

Samozrejme najlepšie riešenie by bolo nájsť si od septembra prácu, ale nechcem to riešiť, lebo dcéra nastupuje od septembra do škôlky a predpokladám, že bude bývať chorá a rada by som zostala do konca roka tehotná...

Ďakujem za odpovede, si veľmi zlatá a nápomocná 🙂

1mariannka11
2. máj 2015

Ahojte. Prosim o radu. Mala mala 3 roky 2.3. A tak som sa isla zahlasit na urad prace. Odtial ma poslali do zdravotnej poistovne vraj tam mam iba podpisat cestne prehlasenie, ze som doma s dcerkou a nema sa mi o nu kto postarat. Teda do doby nez nastupi do skolky nemusim chodit na urad prace a bla bla.... Tak som aj urobila, tam mi pani pekne vvysvetlila, ze este v marci mi pride plny rodicovsky. No ale teraz som pozerala ucet a prisiel miaj v aprili, napriek tomu, ze uz som na neho nemala narok. Viete mi prosim povedat co som urobila zle? Mala som sa ist este odhlasovat aj do socialnej alebo je chyba niekde v ich systeme? Samozrejme sa budem informovat priamp v SP, ale kedze je sobota tak ma to bude stvat cely vikend. Tak ak som cosi domotala a viete mi poradit prosim upokojte ma trosku, lepsie si byt vedoma pochybenia ako neistota.

fidorka7
3. máj 2015

@1mariannka11 rodičák je vyplácaný mesiac pozadu, t.j. patrí ti za celý marec, ale vyplatený si ho mala v apríli, všetko je OK

1mariannka11
4. máj 2015

@fidorka7 juuu dakujem velmi pekne, ja neznasam vybavovacky a behanie po uradoch takze mi poriadne odlahlo 😅

gapa
4. máj 2015

@1mariannka11 neviem, či si čítala vyššie. Ak dobre rozumiem, nezaregistrovala si sa ako uchádzač o zamestnanie ale si doma s dieťaťom. Len treba vedieť, že manžel si v ročnom zúčovaní dane za rok 2015 bude môcť na teba uplatniť odpočet za mesiace január až marec, na apríl, máj a dalšie mesiace už nie (ak nie si v evidencii uchádzačov o zamestnanie alebo zťp ...). Na upsvar si asi nahlasovala, kto sa o dieťa stará. Na soc.poistovni, ak si si po pôrode dávala prihlášku a nemáš zamestnanie ani nemala ani žiadnu dohodu, tak nenahlasuješ zatial nič, to prihlásenie ti pokračuje.

1mariannka11
5. máj 2015

@gapa dakujem velmi pekne. Ste neskutocne baby, ze sa viete orientovat vo vsetkych tychto "uradovackach" . klobuk dolu fakt.

szivika
14. máj 2015

Ahojte, mohli by ste prosím poradit? 25.5 2015 mi skoncí RD, mojim zamestnávateľom stále riešime ako ďalej...som ucitelka, takze ma teraz nemoze zobrat naspät, potom budú letné prázdniny. Situácia je v škole taká, ze od septembra by som mala menej ako polovicný úväzok...mozem cerpat 34 dní starej dovolenky...ale...cakám druhé dieťa , na MD by som mala nastúpit az 16. októbra...nechcem sa vrátit do skoly na polovicný úväzok....

szivika
14. máj 2015

Neviem ako by som mala postupovat...

scaramelka
14. máj 2015

@szivika Ahoj. Nič nerieš. Vyber si dovolenku a potom nastúp na PN. Alebo si daj preplatiť dovolenku a nastúp hneď 25.5. na PN. Máš vyriešené a nemusíš sa trápiť či s riaditeľom alebo deťmi. Som tiež učiteľka a podobné som zažívala aj ja. Držím palce a pekné a pohodové tehotenstvo.

gapa
14. máj 2015

@szivika súhlas, s tým, že nepodpisuj žiadnu zmenu uväzku (neviem, ako to máte v školstve, ale asi máš v zmluve plný úväzok), čerpaj si dovolenku starú, ak by si bola pn, či dieťa očr, tak riadne chod lekárke a nahlás to do práce. PN-kou alebo očr-kou sa dovolenka prerušuje (§ 114 Zákonník práce), potom skús požiadať aj o dovolenku za rok 2015, lebo ak je predpoklad, že pracovný pomer bude trvať do konca roku 2015, budeš teraz čerpať 34dní dovolenky, od 16.10 do 31.12. budeš na md, tak ti vznikne nárok na dovolenku za celý kalen.rok, ktorá bude krátená o dobu neodpracovanú (počas RD to bude asi niečo tesne nad 100dní, odhadom 105, nechce sa mi rátať), ak budeš na pn, tak to sa k tomu doráta, neráta sa sobota a nedela do neodprac. ani odprac. Ak by sa inak nedalo, tak skús neplatené volno v práci, no nie kratší úväzok, to by aj materské bolo nizke. Ak by si išla na neplatené volno, tak potom odporúčam sa poradiť s konkrét. údajmi aj cez poradnu soc.poistovne, či je to ok (aj ked poznám odpovede, že je, no lepšie preveriť potom tiež a mať to na papieri od nich) dá sa zaslať otázka cez ich formulár.
Nezabudni na odhlášku zo soc.poistovne do 8dní od ukončenia Rd, nahlásiť na upsvar, kto sa o dieťa stará a skontrolovať neskôr pre istotu aj zdr.poistovnu, či je nahlásené poberanie RP.

szivika
15. máj 2015

Dakujem vám velmi pekne 🙂

luccyina
15. máj 2015

Aj ja by som potrebovala poradit, mozno je to trivialnost, ale ja netusim... RD konci dovrsenim 3 rokov dietata. Ked je vsak dieta narodene napr. 10.1, tak nastup do zamestnania musi byt 11.1., alebo sa to pocita nejak do ukoncenia mesiaca? Nemyslim to z hladiska vyplatenia prispevku, ale z hladiska odvodov, poistenia a v neposledom rade ochrany pred ukoncenim PP. Ten "medzicas" 21 dni mi robi vrasky ☹