Koniec rodičovskej dovolenky a podpora
Ahojte. Sem tam sa docitam ze ked konci rodicak, môžem sa ist nahlasit na urad práce a vznika mi podpora. Je to pravda? Mam odpracovane roky, dostala som normalne MD, potom z uradu do veku 3 rokov rodicak. Teraz ak sa nahlasim na úrad práce vznika mi podpora, ci uz nic nedostanem? Ja len ci sami oplati ist sa registrovať 🤷🏻♀️ Ďakujem.
Jasne že sa oplatí, ak sa neprihlásis, musíš si platiť nemocenské. Tuším 70 eur každý mesiac to je. Ale to sa musíš hlásiť potom tak ako ti povedia na úrade, s tym že si aktívne hľadáš prácu. A podporu ak ti vyjde tak ti dajú. Na to musíš mať odrobene roky
@lasona odrobene roky mam, len som bola 3r na "materskej" od septembra som na predlzenej - teda osoba starajuca sa o dieta do 6r, kedze som o tomto ani netušila 🙈
Myslím, že podporu môžeš čerpať len do 2 rokov od ukončenia pracovného pomeru 🤷♀️
@ivette1223 tak nárok na podporu si prešvihla. O podporu je možné požiadať do 2 rokov od ukončenia PP. Ty si mohla poberať podporu a medzi tým ste mohli RP prepísať na otca dieťaťa. Teraz ak ti končí RD - nemáš zamestnanie - buď sa prihlásiš do 7 dní od ukončenia RD na ÚP - bez nároku na podporu, ale štát za teba bude platiť zdr. poistenie a dieťa ti smie do škôlky na celý deň. Alebo sa prihlásiš na zdravotnej poisťovni ako "osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov". Nesmieš mať žiadny príjem - žiadny PP, brigádu - nič - tiež nemáš nárok na žiadny príspevok, ale štát bude za teba platiť zdr. poistenie a okrem iného aj odvody do SP. ALE dieťa sme do škôlky max. na 4 hod./deň. A ešte taká drobnosť - keď budeš evidovaná na ÚP manžel si môže za toto obdobie na teba uplatniť NČZD na manželku v RZD resp. DP, keď budeš evidovaná ako "osoba starajúc sa o dieťa do 6 rokov" tak nie - túto úľavu si uplatniť nemôže.
@alenah31 no krasa, ďakujem. Tak sa tam nebudem ani trepat 😀 btw, od septembra som evidovaná v ZP ako osoba starajuca sa o dieta do 6r. Len som chcela vedieť, ci mam narok alebo nie, lebo eura sa zidu v tejto dobe... A zbytocne sa evidovat na UP nechcem ak nic nedostanem.🙈
@ivette1223 len si zisti ako je to so zdravotnou. Keď si na úrade platí štát za teba
@ivette1223 škoda. Keby si v auguste 2021 sa evidovala a RP by si prehodila na manžela, mohla si si vyčerpať podporu... Ja som tak urobila, ale davnejsie
@alchemilkazltozelena no škoda veru, ja som nevedela ani ze sa to da, no nevadi aspon viem 🙈

@ivette1223 dôležité je či pracovný pomer stále trvá alebo ak bol ukončený - kedy skončil.