icon

Koniec rodičovskej dovolenky. Čo a kde nahlásiť?

kollarovav
2. jún 2013

Chcem sa spýtat,ako je to ked poberam rodičovský príspevok a už mi končí,malý bude mat 3 roky...Kde treba ist,kedy?dakujem maminky 🙂

lenka369
20. máj 2016

@adriana176 ahoj ty mozes byt vedena ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov na socialke ti staci potvrdenie ze ti skoncil rodicak a myslim ze rodny list dietata vypises ziadost. na zdravotke podobne len tam my cosi stale kompilkovali len uz nepametam co. a je jedno ci dieta chodi do skolky alebo nie.
samozrejme nedostavas nic ale nemusis platit odvody.

vall1319
20. máj 2016

@adriana176 Len ja som dostala info, že keď ostanem na predĺženej - na budúci rok si už za to obdobie nebude môcť manžel uplatniť na mňa nezdaniteľnú položku pri vracaní dane...

adriana176
20. máj 2016

@vall1319 tak to neviem,ja plánujem len do septembra a ked nastúpi mala do škôlky a ja si nájdem prácu tak ju zrusim

vall1319
20. máj 2016

@adriana176 Aj ja plánujem od septembra, keď drobci nastúpia do škôlky, začať si intenzívne hľadať prácu... 🙂

veracruz
24. máj 2016

Ahojte, chcem sa spytat, ci mi RD konci dnom, kedy syn nastupi do skolky. Som zamestnana. Nikde to neviem najst. Dakujem.

majusqa77
24. máj 2016

@veracruz nie. Konci jeho 3timi narodeninami

veracruz
24. máj 2016

@majusqa77 dakujem, takze napr. syn moze chodit do skolky a ja zostanem este mesiac doma a az po tom nastupim do prace?

majusqa77
24. máj 2016
veracruz
24. máj 2016

@majusqa77 Dakujem moc!

maria263
25. máj 2016

Ahojte, 3. júna dcérka dovŕši 3 roky, predtým som bola evidovaná na Úrade práce ako nezamestnaná, chápem teda správne- po prečítaní tohto fóra - že sa vlastne potom ako dcérka dovŕši tri roky idem registrovať na UPSVaR+vypísať to tlačivo, kde a s kým bude dcérka doma? Stačí len toto, či mi treba ísť aj do zdravotnej, či sociálnej poisťovne? Ďakujem.

vall1319
25. máj 2016

@maria263 Každú zmenu treba hlásiť aj v zdravotke - odnesieš tam rozhodnutie z ÚP + ja som tam vzala aj Potvrdenie o dĺžke trvania poberania rodičovského ( ten som si pýtala na ÚP).... Na Sociálku netreba ísť - pri narodení drobca si tam vypisovala prihlášku na poistenie osoby starajúcej sa o dieťa. Toto poistenie platí do 6r. dieťaťa, prípadne, kým sa nezamestnáš.... Vtedy sa treba z tohto poistenia odhlásiť...

gapa
30. máj 2016

@vall1319
@adriana176
s tým odpočtom u manžela je to tak, že nemôžeš uplatniť za mesiace, kedy 1vého nie si ani poberatel RP ani uchádzač o zamestnanie, tj. oplatí sa zaevidovať 31.8. a nie 2.9., je to rozdiel myslím 60eur (aj ked záleží, či budeš mať príjem v danom roku, inak to bude menej), ak teda manžel platí dane.

vall1319
30. máj 2016

@gapa Zlatko, Ty si mi už veeeeeľa krát pomohla... 😉 🙂 🙂 ĎAKUJEEEEEEEEEM.... Ale čo to znamená, ak som sa zaevidovala 18.05. ( 17.05. mala moja Kity 3 ročky)? Áno, už mi písala nejaká maminka, že ak si nájdem prácu ešte do konca roka, bolo by najlepšie, ak by som nastúpila až 02. v mesiaci.... 😉 Ešte raz Ti z celého srdca ďakujem za všetky Tvoje cenné rady.... Si poklad, ktorý pomáha každému.... VĎAKA... 🙂

gapa
30. máj 2016

@vall1319 no toto ma akosi velmi ani nenapadlo. Výhoda je to pre odpočet na manžela (ak sa dá odpočítať), lebo za každý kalen. mesiac, v ktorom budeš 1vého bud poberatel RP alebo v evidencii uchádzačov o zamestnanie si môže na teba odrátať manžel nezdanitelnú položku, čo môže byť 60eur (aj ked to v prípade, že nemáš príjem žiandy, ak budeš mať príjem, tak menej). Ale zase to má vplyv na nárok na dovolenku. Ak odpracuješ aspon 60dní, tak máš nárok na 1/12tinu dovolenky celoročnej za každý celý kalend. mesiac trvania prac.pomeru, tj. ak by začal pp až 2hého a mzdárka pôjde striktne podla zákona, tak za daný mesiac nárok nebudeš mať. čo je viac, si vyrátaj. ale to už podla mna nie je také podstatné, človek je rád, ked má robotu a den nerieši.

vall1319
30. máj 2016

@gapa ešte raz - ĎAKUJEM za Tvoj čas, ochotu a super rady.... 🙂

bambulenka
1. jún 2016

@gapa ahoj 🙂 vedela by si mi prosim poradit, ci mi treba nieco nahlasit v socialnej alebo zdravotnej poistovni? Pred MD/RD som bola zamestnana, maly mal 3 roky 27.5. a 30. a 31.5. som cerpala riadnu dovolenku a ku 1.6. som dala vypoved dohodou. Na urad prace idem, len neviem ako je to s tou soc. a zdrav. poistovnou. Dakujem.

vall1319
1. jún 2016

@bambulenka Každú zmenu treba hlásiť na zdravotke.... Takže aj to, keď si sa zamestnala, aj to keď si skončila prac. pomer. S rozhodnutím z ÚP pôjdeš na Sociálku a tiež do zdravotnej....

bambulenka
1. jún 2016

@vall1319 dakujem. Takze najskor na UPSVR a potom na ostatne. A na urad prace mozem ist az ked budem mat od zamestnavatela zapoctovy list, nie? Nevies kolkodnova lehota je na tieto veci? Vdaka este raz😉

vall1319
1. jún 2016

@bambulenka Ja som na ÚP išla hneď po skončení RD, keďže som pred materskou bola nezamestnaná... U Teba to je iné... Podľa mňa môžeš zápočtový dať aj dodatočne... Lehotu neviem - ja sa snažím vždy všetko vybavovať hneď. 😉

gapa
1. jún 2016

@bambulenka ak dobre rozumiem, pp skončil dohodou dnom 31.5.2016. V takom prípade bolo
1. najlepšie dnes zájsť na soc.poistovnu a podať ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov
- odhlášku z dôch.poistenia štátom posledným dnom RD
- prihlášku odo dna po ukočnení prac.pomeru/dôch.poistenia zamestnanca. Prihláška sa nedá dať ani den spätne, tj. ak zájdeš zajtra, tak ta prihlásia od 2.6.2016, no nevadí, budeš tam mať 1 den bez dôch.poistenia. Iné mamičky o dlhšie obdobie prídu. Zobre si kopiu RL dieťaťa a z odhlášky a hlavne prihlášky si urob kopie, na ktoré si daj potvrdiť prevzatie soc.poistovnou. Ak tak nespravíš, nebudeš mať dôkaz o tom, že si tak urobila. Snád s tým nebude treba, lebo predpokladám zamestnávatel už všetko nahlásil. Nedaj sa odbiť, ak by tvrdili, že netreba. Tebe sa obnovilo čerpaním riadnej dovolenky dôch.poistenie zamestnanca a súbežne nemôžeš byť dôch.poistená štátom a aj ako zamestnanec!!! a spätne, ako som písala, ťa nik nepoistí!!!!!! tj. na kopie (príp. rovnopisy-vypíš 2x) si dať pečiatkou potvrdiť prevzatie, ak by niečo, nech si napíšu číslo tvojho telefonu, ak by bol problém, no bez potvrdenia neodchádzaj. Toto založ k zápočtovným listom do dôchodku.
2. zdravotné záleží, či ti mzdárka nahlasovala poberanie rodič.príspevku alebo si to v zdr.poistovni nahlasovala ty sama. Väčšina mzdárkok to robí a potom nahlási aj ukočnenie poberania. Ak tak urobila, nemusíš toto nahlasovať ty, ale až po zaevidovaní na UP, ked ti pošlú potvrdenie o zaevidovaní, tak sa pôjdeš nahlásiť na ZP, ako uchádzač o zamestnanie (potom môžeš overiť, či máš nahlásené poberanie rodič.príspevku, aj prihlášku aj odhlášku)
3. na UPSVAR odbor soc.vecí a rodiny treba nahlásiť, kto sa o dieťa stará. Je to to isté oddelenie, kde si vybavuješ rodič.príspevok. Ak tam budeeš, môžeš hned vybaviť potvrdenie odkedy dokedy si poberala RP, aby si to mala, ak by náhodou nebola zdr.poistovna nahlásená a nemusela behať zase najprv na upsvar a potom znovu na ZP.

bambulenka
1. jún 2016

@gapa dakujem velmi pekne. Este sa chcem opytat ci ma zmysel ist do soc. poistovne predtym ako pojdem na urad prace. Zajtra totiz nemaju uradne hodiny na UPSVR a chcela som vybavit aspon socialku ale teraz neviem, ci nieco vybavim....☹

gapa
1. jún 2016

@bambulenka vybavenie soc.poistovne nemá absolútne nič spoločné s upsvar, tj. vybavíš v pohode zajtra. Soc poistovna-dôch.poistenie štátom súvisí len s tým, či máš dieťa do 6rokov a či ti trvá prac.pomer alebo dohoda - presnejšie dôch.poistenie (to netrvá počas čerpania RD v zamestnaní, no ak máš uzatvorenú dohodu o vykonaní práce, bez ohladu na to, či pracuješ, nemôžeš byť dôch.poistená aj štátom, až po odhlásení dohody)

kotatko1232
6. jún 2016

Babulky poradite mi prosim vas???
27.6.2016 mi konci rodicovska dnes mi volala z prace z personalneho pani ze si sa vraciam do prace alebo nie.
pracujem uz 7 rokov v tej istej praci.kedze ja odist nechcem chcem aby mi dali odstupne co mam robit??
dovolenku mam este 27 dni.

ivi_kiwi
15. júl 2016

Baby zajtra ma maly 3 roky. Kam mam buduc tyzden zbehnut? Pred tym som bola nezamestnana. Podnikam ako sro a nemala som povinnost platit socialku cize som nemala matersku len rodicak ... maly nejde do skolky ostava v mojej opatere.. takze kde co ako daaaaakujem

majusqa77
15. júl 2016

@ivi_kiwi a co budes teraz?

ivi_kiwi
15. júl 2016

@majusqa77 to co pred tym ia konatel v sro nie som v nrj zamestnana

kuko54
10. okt 2016

Baby a kam ist ked idem pracovat ale maly nieje v skolke bude somnou doma? Dakujem

majusqa77
10. okt 2016

@kuko54 odhlasit z dochodkoveho na socialke

sarahmishel
5. dec 2016

Ahojte, potrebujem trošku poradiť. Som momentálne na materskej, ale končí mi teda 31.1.2017, keď malá dovŕši 3 roky. Potom by som sa mala odhlásiť zo sociálky ak som správne pochopila a nastúpiť do roboty. Ale čakáme druhé babo ale nástup na materskú bude až niekedy v apríli 2017. Potom sa budem musieť znova poprihlasovat na sociálku? To by som len 2 mesiace chodila do práce a znova išla na materskú. Mám aj potom znova nárok na materskú, či už len na rodičák?

miajulia
5. dec 2016

Veľmi pekne prosím o radu. RD mi končí 3,2,2017. do práce chcem nastäpiť ale už v januári. Pred tým som bola nezamestnaná. Stačí mi odhlásiť sa so soc. poisťovne, alebo musím aj na upsvar? ako je to potom s nahlasovaním dieťaťa do školky? musím to niekde nahlásiť? ak áno od kedy?