icon

Koniec rodičovskej dovolenky. Čo a kde nahlásiť?

kollarovav
2. jún 2013

Chcem sa spýtat,ako je to ked poberam rodičovský príspevok a už mi končí,malý bude mat 3 roky...Kde treba ist,kedy?dakujem maminky 🙂

majusqa77
5. dec 2016

@miajulia iba socialka. na UPSVaR nahlasujes az ked bude mat dieta 3 roky - kde sa nachadza

amazinglife
6. dec 2016

Dobry den. Chcem sa spytat dcerka ma 13dec. 3roky. Treba nahlasit kde dieta zije a kdo da stara ci navstevuje skolku da sa aj pisomne po vypisani tlaciva,aspon tak som sa docitala. Pred materskou som bola na urade prace tak sa mam ist zaevidovat? A aj do zdravot.poistovne mam ist? Treba este nieco? Doklady treba len rodny list dietata? Co vsetko treba . Dakujem moooc za info

miajulia
7. dec 2016

@majusqa77 Ďakujem pomohlo :D

amaca
11. dec 2016

@kotatko1232 ahoj, chcem sa spytat ako si nakoniec dopadla s pracou, dosiahla si to, aby ti dali odstupne? Ja som podobny pripad, caka ma to vo februari, do povodnej prace sa vratit nechcem, ale ako dosiahnut, aby dala vypoved firma????

kotatko1232
11. dec 2016

@amaca ahoj .odstupne som nedostala lebo mali premna pracu len mne cas nevyhovoval.tak som dala vypoved sama 😡

zuzkka1zuzkka
21. feb 2017

Prosím o radu.. 18.4.2017 mi končí RD..pred odchodom na MD som bola zamestnaná vo firme 2roky..mám 40dní starej dovolenky..dá sa so zamestnávateľom nejako dohodnúť na výpovedi, aby som mala nárok na odstupné (ak, tak v akej výške), prípadne na preplatenie starej dovolenky?...do zamestnania sa nebudem mocť vrátiť, lebo by som nestíhala chodiť po práci pre malú do školky..chcela by som sa ísť nahlásiť na úrad práce..-mám nárok na podporu v nezamestnanosti?- (ako a z čoho sa vyráta?)..a prosím čo a kde treba ísť vybaviť po skončení RD? (prípadne je niečo treba riešiť skor?)..
Ďakujem.

majusqa77
21. feb 2017

@zuzkka1zuzkka na to, aby si dostala odstupne Ta musi prepustit zamestnavatel. narok na podporu mat budes a pocita sa z prijmu - ak je nejaky po RD z toho, ak nie, tak z prijmu pred md

evittam
21. feb 2017

@zuzkka1zuzkka Tak ako pise
@majusqa77
A ak chces max.podporu-skus sa so zamestnavatelom dohodnut na "dohode o skonceni prac.pomeru"- k 19.4.-vycerpes den dovolenky a oststnu ti preplatia-tak ziskas max.podporu.😉

zuzkka1zuzkka
21. feb 2017

@evittam
Možem sa ešte opýtať, čo to znamená max.podpora?- nejako sa v tom nevyznám..inak by som mala nárok na nižšiu podporu, či?
A papier o skončení RD si kde vybavím? Ďakujem.

evittam
22. feb 2017

@zuzkka1zuzkka To znamena,ze dostanes maximalnu moznu vysku podpory-cca 900Eur. Ziadny "papier o skonceni RD" nepotrebujes. Ale ak chces doklad od kedy do kedy si bola na RD tak na UPSVaR-odtial odkial si dostavala RP.

zuzkka1zuzkka
22. feb 2017

@evittam
Ďakujem moc...ale aj tak tomu veľmi nechápem...výška podpory sa ráta zo zárobku, nie?- lebo moja mzda nebola bohvie aká vysoká pred nástupom na materskú......a tiež nechápem, prečo mi stačí si vybrať po skončení RD jeden deň dovolenky a mám na nárok na nejakú max.podporu?.....na to je nejaký zákon či?....nechcem otravovať s kopou otázok, prepáč...len teraz ma to fakt zaujíma..ďakujem si zlatá..

evittam
22. feb 2017

@zuzkka1zuzkka Ak neurobíš to čo som ti poradila - tak budeš mať podporu z toho platu, o ktorom hovoríš - ak by si napr. čerpala všetku dovolenku. Ak spravíš to, že vyčerpeš 1 deň a ostatnú ti preplatia tak tvoj VZ na jeden deň bude vyšší a preto dostaneš vyššiu podporu. Napr. HM si mala 500Eur - vyčerpeš 20 dní dovolenky - takže tvoj VZ pre podporu bude na jeden deň 500/20 x 50%.....Ak vyčerpeš jeden deň dovolenky a ostatnú ti preplatia tak tvoj VZ pre podporu bude 500/1.....

zuzkka1zuzkka
22. feb 2017

@evittam
Ahaaaa...supeeer, už tak nejako začínam chápať...ďakujem velmi pekne za rady ☺
Čiže keď mi 18.4.končí RD, 19.4.si dám čerpať dovolenku a výpoveď podpíšem k 20.4.2017, tak nejako? A to sa potom vybavuje v Sociálnej poisťovni a na úrade práce?

majusqa77
22. feb 2017

@zuzkka1zuzkka ked ti 18.4.konci RD, 19teho cerpas dovo a skoncis PP. ten konci po pracovnej zmene. evidujes sa na UP, ked budes mat papier o zaradeni na socialke ziadas o podporu v nezamestnanosti

zuzkka1zuzkka
22. feb 2017

@majusqa77
Dakujeeeeeeeem ☺☺☺☺

majbo
22. feb 2017

Ahojte,potrebujem poradiť.Aké doklady potrebujem,keď sa chcem prihlásiť na UP.Rodičák mi skončil včera a pred materskou som bola na podpore.Treba nejaké potvrdenie so socialnej poisťovne ? Ďakujem.

barborkaaa17
26. feb 2017

@evittam na margo tohto(tiez somtento pripad 🙂,mozem sa aj ja nieco spytat?moze sa stat ze zamestnavatel nebude suhlasit s tym ze si vycerpam len 1 den dovolenky?je povinny mi tu zostavajucu preplatit?vdaka!

evittam
27. feb 2017

@barborkaaa17 Je to možné - nemusí podpísať "dohodu o skončení pracovného pomeru". A áno buď ti musí dovolenku preplatiť alebo ti dať možnosť ju vyčerpať. Ak ti nepodpíše "dohodu o skončení PP"- tak potom jedine výpoveď - kde je výpovedná doba. Kedy ti končí RD?

barborkaaa17
27. feb 2017

@evittam Konci mi 25.5. tento rok. Ale tak ja duuufam ze sa dohodneme...Vydy som so zamestnavatelom dobre vychadzala, tak ale clovek nikdy nevie ako sa zachova...

barborkaaa17
27. feb 2017

@evittam
Prosim ta, ak by si mi edela este poradit... kde najdem nejaky dobry vzor ziadosti o ukoncenie PP dohodou z mojej strany?Plus ten jeden den dovolenky im mozem oznamit aj nejak mailom, alebo to mam uviest do tej ziadosti? s tym ze ziadost chcem poslat postou..doporucene staci?

evittam
27. feb 2017

@barborkaaa17 No tak si to cim skor zisti. Aby si pripadne stihla dat vypoved ty a tiez sa da zariadit aj v tomto pripade max.podpora. A to nasledovne: v marci das vypoved, zacne plynut 2-mesacna vyp.lehota od 2.4.-31.5. Dohodnes sa,ze do konca PP vycerpes dovolenku,ty ju ale prerusis,vycerpes 2dni,das sa PN. A ostatnu ti musi preplatit. Potom mozes byt aj PN ak mas moznost a neskor cerpat podporu.

evittam
27. feb 2017

@barborkaaa17 Pardon...od 1.4....
No neviem-taketo veci by som neriesila postou. Ako sa dozvies ci ti podpise tu dohodu? Ci budes cakat kym sa vyjadri aj neviem do kedy?

barborkaaa17
27. feb 2017

@evittam Dakujem, pouvazujem, nad tym co si mi pisala, ja som tam planovala aj napisat ze nech sa mi vyjadria do 7 dni ci pristupia na dohodu.
Dakuje za cenne rady!

evittam
27. feb 2017

@barborkaaa17 Rado sa stalo.

kotatko1232
27. feb 2017

@evittam Ahoj chcem sa opytat ohladom danoveho...
ak som bola najskor na rodicovskej potom mesiac som bola akoze zamestnana a potom na urade nezamestnana do teraz
tak musim aj ja danove podavat??niekde pisu ze nemusim niekde ze ano..

majusqa77
27. feb 2017

@kotatko1232 prijem viac ako cca 1900 eur = musis. ak mas ale zaplatenu dan sa oplati, vratia ju

kotatko1232
27. feb 2017

@majusqa77 mne rodicovsky skoncil 2016 jun. jul som bola akoze zamestnana len som si vzala dovolenku do 7 augusta a potom vypoved..a do buduceho mesiaca budem poberat podporu kedze nemam momentalne pracu...

majusqa77
27. feb 2017

@kotatko1232 plati napisane vyssie, treba pozriet potvrdenie

evittam
28. feb 2017

@kotatko1232 Tak ako ti napisala @majusqa77.

kotatko1232
28. feb 2017

@evittam ano ano.dakujem