Koniec rodičovskej, úrad práce a potom materská

borja
14. feb 2014

Ahojte,chcem sa opýtať, v apríli mi konči rodičovský príspevok, keďže 4 mesiace pred nástupom na materskú mi skončila zmluva,som nezamestnaná.Mám nejaký nárok na podporu z úradu práce? A ak v priebehu roka nastúpim na materskú, budem mať vôbec na ňu nárok? ďakujem

slavka034
14. feb 2014

Nárok na podporu mať nebudeš,a aby si mala nárok na materskú ,muselo by sa jednať o tzv."reťazový pôrod"...tzn.že 2 dieťatko sa ti narodí ,kým si s prvým na rodičovskej. .Budeš mať nárok iba na RP po narodení dieťaťa.

miskacharly
14. feb 2014

Nemas narok na podporu. 🙂

gapa
15. feb 2014

@borja nemáš nárok na podporu z dôvodu, že nesplnaš podmienku aspon 730dní poistenia v nezamestnanosti v posledných troch rokoch pred zaevidovaním na upsvar (resp. v posledných 4och rokoch, ak by si mala len prac.pomer na dobu určitú, nie na neurčitú) a to ak uplynulo od ukončenia prac.pomeru viac ako rok (resp. dva, pri prac.pomere na dobu určitú), už nesplnaš. Lebo len počas trvania prac.pomeru ti trvá rodič.dovolenka, ktorá sa zarátava do doby, nie už po ukončení prac.poemru, kedy si už len poberatel rodič.príspevku a nečerpáš už rodič.dovolenku)
Nárok na materské mať tiež nebudeš, lebo nesplnaš podmienku aspon 270dní nemocenského poistenia v poseldných dvoch rokoch pred pôrodom a ani ti netrvá nem.poistenie v den nástupu na md, resp. nie si ani v tzv. ochrannej lehote po ukončení nem.poistenia (to by si stíhala, ak by si bola tehotná v čase ukončenia nem.poistenia, tj. bola by si v 8mesačnej ochr. lehote, kedy by si stihla nastúpiť na md teda presnejšie požiadať o materské). Lebo tak isto ako pri podpore, len doba počas trvania prac.pomeru sa berie do tých potrebných 270dní, nie už doba po ukončení prac.pomeru. Tiež k tej ochrannej lehote, ak by po RD sa ti obnovilo nem.poistenie (tj. by si čerpala riadnu dovolenku alebo odpracovala aspon 1den) a bola v tom čase tehotná, tak len vtedy by si bola v ochrannej lehote, pozor niektoré baby, nebola by si v ochrannej lehote, ak by skončil prac.pomer "posledným dnom rodičovskej dovolenky", aj keby si už bola tehotená, lebo sa neobnovilo nem.poistenie (počas RD je prerušené, aj ked do 270dní sa ráta, no neráta sa ako trvajúce)!!!!! Ale to pre teba je už nie aktuálne, no píšem pre iné plánujúce mamičky.

velli1
3. mar 2014

Dobry den, 10 novembra mi konci RD ale som znovu tehotna a predbezny termin mam koncom septembra. Pred prvym tehu som bola zamestnana na dn. Mam narok znova na MD alebo len RD. Musim ukoncit pred druhym porodom RD? Za odpovede dakujem