Mám dať výpoveď, aby som mala pandemický rodičovský príspevok?

miskamsm
2. nov 2020

Dobrý deň chcela by som sa spýtať 27.11. mi konci RP keďže vidím že mozem pokračovať n pandemickom,čo kde mam vybavovať ?
Predtým som bola zamestnaná,takze 27.11.mam dať výpoveď alebo až po pandemickom rodicaku,keďže asi zamestavatel pokial som na rodicaku má musí registrovať t.j aj na pandemickom má má registrovať?alebo mam dať vypoved aby som mohla poberať pandemicky?mam nárok po pandemickom ísť ešte na pól roka na urad prace poberať dávku nezamestnanosti ?
Vlastne ako to je všetko?

mon895
2. nov 2020

Ja ked som si vyplnala ziadost o pandemicky tak tam bola podmienka ze nesmie byt narok na davku v nezamestnanosti a ani zamestnana zena nema narok. Viem ze schvalili niektoym co neskor chceli poberat podporu ale z mojho okolia poznam 2 zeny od ktorych spatne teraz ziadaju rodicak kedze ho vraj poberali neopravnene

marryen
2. nov 2020

@miskamsm ty nemáš nárok, lebo máš nárok na podporu, je to len pre tie, čo nepracovali a nárok nemajú.

miskamsm
autor
2. nov 2020

@mon895 ale veď má urad sa nebudem hlásiť ?az potom by som sa hlásila,či vlastne keď mam nárok ísť na podporu,tak nemám nárok na pandemicky?

marryen
2. nov 2020

@miskamsm áno presne tak.....vypisuješ tam čestné prehlásenie, že nemáš nárok na inú dávku

miskamsm
autor
2. nov 2020

@marryen tak teda chápem a bola aj predĺžená podpora je aj teraz ?neviete?

marryen
2. nov 2020

@miskamsm fuu, to neviem, ale pokiaľ viem, tak sa to rušilo niekedy v lete, ale či to neobnovili, tak to neviem....

mon895
2. nov 2020

@miskamsm ano ako pisala marryen je to cestne vyhlasenie kde sa pytaju aj na davku v nezamestnanosti ja som to riesila v maji a aspon vtedy to tak bolo moznoteraz pri znovuobnoveni zmenia podmienky ale pochybujem

miskamsm
autor
2. nov 2020

@marryen tak radšej urobím tak že pôjdem na podporu,keďže by ho asi beztak spatne žiadali spat.este zajtra zavolám na urad.ale dnes som tam bola a povedala som že som bola zamestnaná a stále svoje že mam nárok na pandemicky tak preto som stoho jeleň 🙄čítam iné povedali iné,ale ešte zavolám aby som vedela či ozaj,ale myslím že je to tak ako píšete,keďže mam nárok na jedno nemozem mat aj druhé ☝️

miskamsm
autor
6. nov 2020

@marryen ahoj dnes som volala pól hodinu na urad a pýtala sa na to a stále mi tvrdia že mam nárok ísť s dieťaťom do starostlivosti do 6 rokov pričom mi bude vyplácaný pandemicky rodicak a keď skončím mam sa potom hlásiť na urad ako nezamestnaná,tak ja už neviem.vysvetlila mi to že určite mozem ísť prečo by som nemohla tak ísť keď mi to vyšlo a na urad mam právo ísť hocikedy

marryen
6. nov 2020

@miskamsm a spomínala si im, že si bola zamestnaná a máš nárok na podporu?

jana005
6. nov 2020

@miskamsm dohodni sa so zamestnavatelom na neplatenom voľne ci neplatenom rodičaku, neviem aký je správny názov, budeš zatiaľ zamestnaná ale nebudeš mať žiadny plat a budeš mať nárok na pandemicky rodičak.
Takže zatiaľ výpoveď nedávaj

jana005
6. nov 2020
lundus
13. nov 2020

@miskamsm ahoj, práve som do volala so známou co robí na úrade práce vedúcu. Som v rovnaej situácii ale až od 15.12., TPP, do práce neastupujem keďže sme sa presťahovali a chcem čerpať pandemickou rodičovskú a následne úrad práce ale potrebujem to spraviť tak aby mi vyšla maximálna možná podpora z môjho platu. Vysvetlenie, na pandemicky rodicak nemáš nárok ak budeš naďalej v TPP, aj keby si sa dohodla na neolatenim volne, po dovŕšení 3 rokov dieťaťa nesmieš mat žiadny príjem (čiže si po ukončení nesmieš čerpať ani dovolenku) ani čerpať podporu v nezamestnanosti (ci máš na ňu nárok to je jedno, nesmieš si o ňu len požiadať). Na to aby si dostala po ukončení pandemickej rodicovskej max podporu v nezamestnanosti je ale najlepšie si vyčerpať pár dní dovolenky, lebo potom sa prepočet robí z tejto dovolenky. Takže to treba spraviť nasledovne. Zamestnávateľovi nahlásiť že nastupuje do prace pár dní skôr ako ti konci rodičovská dovolenka. Tie zvyšné dní do dovŕšenia 3 rokov si dáť čerpanie dovolenky a ukončiť pracovný pomer v deň normálne kedy by ti koncil rodicak a zvyšok dovolenky preplatiť. Tým pádom ti vznikne lepší prepočet na podporu v nezamestnanosti po ukončení pandémie. Keď dieťa dovŕši 3 roky budeš mat ukončený pracovný pomer ale zároveň budeš mat lepší prepočet na budúcu podporu v nezamestnanosti. Úrad práce ta výzve ci máš príjem alebo nie po tých 3 rokoch, že oni neriešia co bolo do 3 rokov dieťaťa. Tým pádom ti vzniká nárok na pandemickou rodičovskú ktorou pokračuješ v tej výške co si mala pred tým až do doby kým to stať nezastaví. Keď pandemický skončí prihlásiš sa na podporu v nezamestnanosti a výpočet ti budu robiť z tých pár dní co si mala dovolenku. Takto mi to vysvetlila že je to najlepšie spraviť

miskamsm
autor
19. nov 2020

@lundus dakujem veľmi pekne za vysvetlenie

dankanatyviki
23. nov 2020

@miskamsm ahoj ako si to nakoniec spravila s tou dovolenkou, výpoveďou a pandemickym rodicovsky a následnou podporou?

sisig
2. dec 2020

@lundus tak mne zas na UP povedali, ze ok ze so TPP, automaticky mi pojde pandem.rodicak a ked ho vlada zrusi, tak sa prihlasim na UP, kedze pre mna nema zamestnavatel miesto. Teraz akoze nedostanem ziadnu max.podporu ? To sa vypocita z pande.rodicaku, ci co? Nato som pracovala vo firme 10rokov aby som nemala narok na podporu, riadnu co mi nalezi maximalna? Kurnik šopa! Ziadne nikde nikto info a nakoniec ja nato doplatim?

lundus
2. dec 2020

@sisig ahoj, mne na úrade práce povedali ze ak chcem pandemickou rodičovskú musím ukončiť pracovný pomer a nežiada si o žiadnu podporu. Ze po dovŕšení 3 rokov dieťaťa nesmiem mam žiadny príjem ani čerpať dovolenku. Ak chcem môžem si čerpať dovolenku skôr ako bude mať dieťa 3 roky. Tak som to spravila tak, že dcéra bude mať 3 roky 15.12. Do práce akože nastúpim o 2 dní skôr a 14,15 si čerpám dovolenku, zvyšok si dávam preplatiť. K 15.12 ukončuje pracovný pomer. Za december dostávam plný rodičovský a v januáry ak ešte bude trvať pandémia ma úrad výzve ci mam nejaký príjem, ak nie pokračujem pandemický rodičovským. Keď pandémia skončí, pôjdem na sociálnu a požiadam si podporu v nezamestnanosti, ta sa bude počítať z tých dní dovolenky ktoré som si zobrala

sisig
2. dec 2020

@lundus no uz som z toho jelen a uz som na neinformovanost uradničok, resp zlych informacii od nich nato doplatila.

lundus
2. dec 2020

@sisig ja som si tiež myslela ze sa to sa spraviť tak ze sa so zamestnávateľom dohodnem na pracovnom volne bez náhrady mzdy a plynulo pokračujem pandemickou rodičovskou a jed skončí pandémia zobetem so pár dní dovolenku a potom dám výpoveď a pôjdem na podporu. Aspoň tak som sa to dočítala v právnej poradni od Michala a aj baby to na fórach spomínali. Neviem ci to bolo možné v prvej vlne. Ale nezáväzné od seba mi to vyvrátili u nás v Brezne, na centrale v BA a aj známa co robí ba pobočke v BA, že to neplatí a musím ukončiť pracovný pomer že bez toho to nejde. Ale ešte mi povedali ze sa nariadenia každú chvíľu menia a oni nevedia aké dajú nariadenia v januáry keď budu riešiť mňa, že mi môžu po edat co aktuálne platí. Ja som sa informovala v novembri kedy akurát riešili októbrové mamičky ktorým v októbri koncil rodicak.

sisig
2. dec 2020

@lundus no ja som to tiez riesila este zaciatkom oktobra, mesiac pred ukoncenim RD. A zle mi povedali, prisla som o maximal.podporu, ktoru uz nedostanem.
Pisala som maily, telefonovala..a aj tak som dopadla teraz zle :( nikto dokonca ani teraz ked na mna zatlacil zamestnavatel s vypovedou, nevie poradit. Teraz len ze zacinaju na UP riesit oktobrovy rodicak.

lundus
2. dec 2020

@sisig a ako si to spravila?

sisig
2. dec 2020

@lundus pisem spravu

sisig
4. dec 2020

No dnes som stravila na UP hodinu a ze ma nezaeviduju a nedaju podporu, mam si poziadat o pandem.rodicak a ist na svoju zdravotnu a tam nahlasit, ze sa staram doma o dieta do 6r. Pridem na Zdravotnu a tam mi povedia, ze som automaticky poistena ked mam dieta do 6rokov a som s nim doma, zamestnavatel ma este neodhlasil (dostala som vypoved k 2.12.) a ze u nich nic nemusim.
Na UP sa radili 3 tetušky a volali este nadriadenej a ze proste len mam poziadat o pandem.rodicak.
ALE, hovorim im...skoncila som 8.11. rodicak, vypoved som dostala 2.12., bude mi vyplatena dovolenka.
Teraz akoze od 3.12. nebudem nikde..budem lietat vo vzduchu ??? Nie som v TPP a nechceli ma ani zaregistrovat na UP.
A ja tusim, ze z toho vyjdem uplne najhorsie.

sisig
4. dec 2020

No po patrani a vsetkych moznych osloveniach som sa dostala k info ohladne pandemickeho rodicaku (RP COVID19)
Mne nevedia dat tetušky na UP adekvatne info a davaju zlé rady a pritom to maju na vlastnej stranke napisane 😡
https://www.upsvr.gov.sk/socialne-veci-a-rodina...

lundus
5. dec 2020

@sisig ja by som podala sťažnosť

lundus
5. dec 2020

@lundus teraz máš čo urobiť?

sisig
6. dec 2020

@lundus idem tam zas zajtra a budem ziadat o pridanie do evidencie nezamestnanych...alebo rovno poviem, nech ma tam zamestnaju a budem skolit tie tetusky, co nevedia, co je ich práca a maju to na stranke...ale to je asi aj chyba ich nadriadenych. Hold, co nemaju vytlacene na papieri, to zrejme nevedia. Cele zle!
Najlepsie, keby som to nechala tak, tak mozem si platit sama odvody :(((

lienkazienka
6. jan 2021

@sisig ja hlavne nechapem, ze vam davaju moznost pandemickeho rp ved ak ste boli zamestnana pocas rp nemate nan narok. Mate narok iba na podporu.

sisig
6. jan 2021

@lienkazienka Ja som im to tam vysvetlovala, hovorila..isli si svoje. 3x som tam bola aj link, ktory som sem dala som im odrecitovala, tetušky si isli svoje. 😄

lundus
7. jan 2021

@miskamsm ahoj, ako si dopadla?