Mám nárok na materskú?
Dobrý deň.
Veľmi by som Vás chcela poprosiť o radu, nakoľko ani na pobočke sociálnej poisťovne mi pracovníčky nevedeli poradiť a pomôcť.
Moja otázka znie, či budem mať nárok na materskú ak:
- predpokladaný termín pôrodu mám 7.3.2016
- v roku 2014 som pracovala od januára do 20 mája
- v roku 2015 pracujem od 15 júna na dobu určitú do 31. decembra
- medzitým som žila v zahraničí, čo by podľa mojich informácii nemalo mať vplyv na materskú
Podmienka na materskú č. 1- byť nemocensky poistená 270 dní by teda mala byť splnená (alebo ide o 270 pracovných dní??)
V prípade, že porodím skutočne 7.3.2016, sledované obdobie bude v čase od 7.3.2014?
Znamená to, že v prípade, že ak porodím o týždeň neskôr, strácam nárok na materskú?
A ešte posledná otázka. Z čoho by mi bola materská vypočítaná, ak by som odišla na materskú 25 januára 2016, dobrovolné nemocenské by som si neplatila, bola by som na úrade práce. (v ochrannej lehote).
Veľmi pekne ďakujem za zodpovedanie otázok. 🙂 Nerada by som svojou nevedomosťou čokoľvek podcenila. Ešte raz ďakujem, s pozdravom Michaela
@mimik3 DNP= dobrovolné nemocenské poistenie. A prečo by mal platiť MD zamestnávateľ?! Keď si 8,5 mesiaca doma? To by všetky firmy za chvíľu krachli. 😀 Veď preto musíš byť nemocensky poistená a odvádzajú sa za teba odvody a aj ty si ich platíš aby si na to mala nárok. A s rodičovským príspevkom nemá zase nič spoločné SP, ten vypláca UPSVaR. No a predpokladám, že si sa bola informovať na UPSVaR a ten nemá zase nič spoločné s MD, takže ti ani nič iné povedať nemohli. 😉
Ano, pýtala som sa na UPSVaR, keď som sa tam bola zahlásiť. Len mi odvkrla, že to so mnou riešiť nebude, keď nie som tehotná už teraz. Neviem prečo som si myslela že sú tie materské a rodičovské vyplácané takto, nikdy som to ani nezisťovala... 😀
Tak vám obom veeeľmi ďakujem, ste mi pomohli, už neumriem sprostá 🙂
@mimik3 ak sa zamestnáš do cca 15mesiacov a ten bude trvať až do pôrodu, tak je to ok. Ak porodíš do 15mesiacov, tak ti stačí aj krátkodobý prac.pomer pred nástpom na md, za istých okolností!. Zatial DNP by som neriešila, je to drahé, potom, ked otehotnieš, do 8týž. tehot. sa treba rozhodnúť, či sa poistíš dobrovolne z vyššieho vym.základu, podla okolností o tom dobrov.poistení podla úplne konkrétnych údajov o nem.poisteniach, termíne pôrodu ..., lebo DNP je drahé, len z minima je to cca 135eur (33,15% z 412eur, z vyššieho je to x 33,15% tiež) na mesiac a to máš materské z minima len cca 265eur
Teda to DNP je vážne drahé, to sa vôbec neoplatí 😒 .. ano, snažím sa zamestnať, pretože v prípade že sa mi podarí ísť na tú materskú, chcela by som sa po nej niekam vrátiť...
@gapa ďakujem za odpoveď. len trošku mám "bordel" v tom poistení v zahraničí. Bola som konkrétne v Anglicku a pracovala som cez anglické pracovné agentúry. Neviem či za mňa odvádzali teda aj nemocenské a kde to žiadať?? Nevieš s tým poradiť?
A ešte nemám uplne jasno v tom, že kedy mám požiadať o materské? Myslela som, že pred nástupom na MD? Nemám toto ešte úplne pozisťované. Vďaka za rady.
@sladkamiki Ja by som sa spojila so zamestnavatelom (ten kto ta v Anglicku zamestnaval) a zistila si, ci za teba odvadzali nemocenske poistenie. Dalsia moznost je nasa SP. Tam by mali mat adresy na institucie, kde sa odvody v Anglicku odvadzaju. Ak bude ochota, tak ti adresy poskytnu. Inak to zvykne robit aj SP, ze oni si priamo na E-folmulari vyziadaju dobu nem. poistenia, ale az po uplatneni si naroku na materske, ak ti bude chybat doba nemocenskeho poistenia.
Ak nastupujes na materske v ochr. lehote, tak nastup na materske musi byt presne 6 tyz. pred pravdepodobnym porodom.
@sladkamiki ako píše dena, 6týž. pred. Čo sa týka E104, skús tu na koníku pohladať témy a mamičky, čo to vybavovali, iste je nejaká téma o tom, resp. o VB všeobecne.
@gapa prosíím Ťa nevieš, kde prísť k tomu formuláru...? hladám na nete a nie a nie ho stiahnúť. Resp. nepremenovali ho? Aj som pozrela dáke staré diskusie ohľadom toho, ale nikde nie je žiaden link na stiahnutie...nevieš poradiť? Dikes 🙂
@sladkamiki tiež som to kedysi hladala, no myslím neuspešne, aj ked niečo sa mi zdá, že niekde tu bol link na zahraničnú stránku. Pozerala som na stránkach soc.poistovne, no tam je len E301 k nároku na podporu, no nenašla som k nemocnskému poisteniu. t.j. bohužial ti nepomôžem
@sladkamiki
formulár E104 nájdeš tu: www.interpro.sk/page/formulare/E104.pdf
No neviem, či to budeš vedieť urobiť sama. Mne sa zdá, že tento formulár je pre komunikáciu medzi inštitúciami. Bolo by dobré sa ísť spýtať na pobočku SP (za vedúcou odboru nemocenského poistenia) a vysvetliť situáciu, v ktorej sa nachádzaš a zistiť si postup ohľadom formulára E104, aby si v tom mala jasno... či vlastne ešte tento formulár (E104) platí resp. nie je nahradený nejakým iným...
@sladkamiki skús napísať na soc.poistovnu, centrálu. Na pobočke s tým mávajú asi málo skúseností a nemajú extra človeka, ktorý sa týmto zaoberá, na ústredí, predpokladám taký človek je.
Skús napísať sem, cez formulár, napr. dalšie info, ostatné
http://www.socpoist.sk/kontakty-/48001s
ahojte pridam sa do debaty vlastne chcela by som od vas poradit v januari 2015 mi skoncil rodicovsky predtym som pracovala na dobu urcitu cize pracovny pomer bol skonceny ale teraz som zacala pracovat od 6.3.15 a som tehotna nastup na MD mam 20.12.15 a TP 29.1.16 mny by zaujimalo ci mi vznikne narok na matersku dakujem krasne
@radka31179 Od 6.3.2015 do 20.12.2015 máš 290 dní, takže ak sa nepritrafí niečo nečakané a neukončíš pracovný pomer skôr ako 1.12.2015 (270 dní), tak máš nárok na materské. Ak tam aj odpracuješ 90 kalendárných dní (bez PN a OČR), tak sa ti bude z toho platu rátať materské. Resp. už si možno aj odpracovala tých 90 dní.
@havana_frost jej dakujem nebola som si ista ze ako sa berie tych 270dni ci kalendarne alebo odpracovane edakujem ti
Baby poradte ak viete: som SZČO a odvody do sociálnej poisťovne som si začala platiť od 1.7.2015, termín pôrodu mám 16.04.2016. Do tehu knižky mi Dr. napísal deň nástupu na materskú dovolenku 5.3.2016 /teda 6.týždňov pred pôrodom/ ak bude všetko v poriadku... Chcem sa opýtať, DO KTORÉHO TERMÍNU TREBA MAŤ SPLNENÚ TÚ PODMIENKU 270 DNÍ?Do TERMÍNU PORODU alebo do DŇA NÁSTUPU NA MATERSKÚ DOVOLENKU?????Už som prešla celý net, všade je písané, že do pôrodu a keď som sa bola opýtať na soc.poi tak mi "veľmi ochotná" úradníčka povedala, že nespĺňam podmienku 270 dní lebo sa to ráta do termínu nástupu na materskú dovolenku a to ma počúvala len jedným uchom :/ :/ :/... emoticon a mne to vychádza tak, že do 1.4.2016 keby odvádzam odvody do soc. poi tak to je 275 dní a do pôrodu /16.4.2016/ nejakých 290 dní a keby sa to ráta len do dňa nástupu na materskú dovolenku, čo mám nastúpiť 5.3.2016 tak to mám len 244 dní, čiže by mi chýbalo 26 dnííííííí......
PROSÍM PORAĎTE :/
@sladkamiki Inac ked uz je to tak natesno a mohla by si riskovat, ze prides o matersku, nie je riesenim aj dohodnut sa s doktorom, aby ti v pripade prenasania porod vyvolal? A mozno jednoduchsie, ako riesit s mnozstvom institucii...
Baby poradte ak viete: som SZČO a odvody do sociálnej poisťovne som si začala platiť od 1.7.2015, termín pôrodu mám 16.04.2016. Do tehu knižky mi Dr. napísal že nástup na materskú je 5.3.2016 /teda 6.týždňov pred pôrodom/ ak bude všetko v poriadku... Chcem sa opýtať, DO KTORÉHO TERMÍNU TREBA MAŤ SPLNENÚ TÚ PODMIENKU 270 DNÍ?Do TERMÍNU PORODU alebo do DŇA NÁSTUPU NA MATERSKÚ DOVOLENKU?????Prosím poraďte niekto, lebo už som prešla celý net, všade je písané, že do pôrodu a keď som sa bola opýtať na soc.poi tak mi "veľmi ochotná" úradníčka povedala, že nespĺňam podmienku 270 dní lebo sa to ráta do termínu nástupu na materskú dovolenku... emoticon a mne to vychádza tak, že do 1.4.2016 keby odvádzam odvody do soc. poi tak to je 275 dní a do pôrodu nejakých 290 dní a keby sa to ráta len do dňa nástupu na materskú dovolenku, čo mám nastúpiť 5.3.2016 tak to mám len 244 dní, čiže by mi chýbalo 26 dnííííííí......
PROSÍM PORAĎTE :/
@ena1903 ved určite ked už budem na tom LTT tak to aj tak budem riešiť....čo iné mi zostane...ak by som prišla o materskú prišla by som o dosť penazí....
@jarimasa tú podmienku treba mať splnenú do reálneho pôrodu...takže sa nemusíš ničoho báť...ty si opačný prípad ako ja, mne by vyhovovalo skôr do termínu odchodu na materskú 🙂
@jarimasa je to na 100% do skutočného dna pôrodu, tj. podla toho kedy porodíš. Ak ale nebudeš mať splnenú podmienku 270dní do nástupu na md, teda u teba presnejšie do podania žiadosti o materské, tak sociálna poistovna nezačne vyplácať materské skôr, ako donesieš kopiu rodného listu dieťaťa, ktorým preukážeš, kedy sa dieťa narodilo a teda zistia, či si podmienku splnila. Rozmýšlam, čo sa týka platenia, či by som platila poistné aj nadalej po požiadaní o materské, ale asi pre istotu áno, resp. by som napísala otázku cez poradnu soc.poistovne (cez ich stránku a formulár). Lebo ak by si porodila skôr ako dosiahneš 270dní, tak musíš platiť poistné aj nadalej. Ak porodíš v pohode po 270tom dni, tj. najskôr na 271vý den, tak nárok ti vznikne a potom ak by si platila navyše, požiadaj písomne o vrátenie preplatku vzniknutého z dôvodu, že si platila aj počas poberania materského+uvedieš č.účtu.a samozrejme všteky tvoje údaje.
U teba predpokladám treba nahlásiť na soc.poistovnu aj nástup na md a ak by si chcela prerušiť činnost po poberaní matesrkého, tak môžešbyť dôch.poistená štátom alebo keby ti nevznikla povinnosť byť povinne poistená szčo od 1.7.2016 tiež môžeš dať prihlášku a budeš dôchpoistená štátom, ale pozor, toto sa nedá vybaviť spätne!!! a dobre si to zisti, dobré aj cez poradnu, lebo szčo sú najkomplikovanejší a sama sa v tom tiež velmi nevyznám.
sladkamiki no ja som bola celý čas v tom že do pôrodu a aj na nete som to tak našla...len nechápem prečo ma tá pracovníčka v sociálnej poisťovni odbila, že to treba mať splnené do dňa nástupu na materskú dovolenku.... tak preto neviem...
@jarimasa mne na sociálnej poistovni povedala, že musím byť zamestnaná (resp. platiť si nemocenskú) nepretržite...ale nezdalo sa mi to, tak som volala na infolinku do BA a tam mi povedali, že podstatných je tých 270 dní, je to súčet všetkých nem. poistení.
Neviem prečo sú niektoré pracovníčky také...či ozaj nevedia (čo by teda mali vedieť, pretože to je základ), alebo ich tak obťažuje poradiť, pomôcť, objasniť...každopádne ja sa už na našu soc poistovnu nespolieham, chcem si všetko pozisťovať dopredu a ísť na hotovú vec.
@jarimasa http://www.socpoist.sk/kontakty-/48001s
no možno by som si napísala-overila aj nejaký mesiac predtým, než sa ta to týka, či náhodou sa po novom roku niečo nezmenilo
Dievcata a ja sa chcem spytat ze ci ma narok na matersku aj taka co pracuje na polovicny uvazok. Dakujem

Ďakujem, ste zlaté... 🙂 toto mi na tom úrade mohli povedať hneď, nie že to so mnou zatiaľ riešiť nebudú...
evittam, prosím ťa, čo to znamená DNP? Doteraz som bola v tom, že materskú vypláca zamestnávateľ, že až rodičovskú sociálna - neviem kde som na to prišla 😀
Tak už len dúfať, že sa čo najskôr zamestnám......