Mám nárok na materskú?

prolaika123
1. apr 2016

k 31.12 . 2015 som dala vypoved v praci. Od 1. januara 2016 som sa nahlasila na urade prace a kedze som pracovala nepretrzite 5 rokov poberam 6 mesiacov prispevok. Hned zaciatkom januara som ostala tehotna . Vedel by mi niekto poradit ci mam narok na matersku a rodicovsky v plnom rozsahu? Kedze manzel pracuje v zahranici chcela by som za nim vycestovat zaciatkom juna a tam aj rodit. Ako mam postupovat a co nezanedbat aby som neprisla o peniazky.
dakujem za odpovede

evittam
1. apr 2016

@prolaika123 Nie, na MD nárok nemáš ak sa znovu nezamestnáš, nakoľko tvoje nemocenské poistenie netrvá a 8-mesačnú ochrannú lehotu nestihneš. Nárok budeš mať len na RP od narodenia dieťaťa.

suz2
1. apr 2016

mne sa stalo to iste, presne ako Ty, od 31.12. 2015 som skoncila prac. pomer po 8 rokoch, teraz som zistila, ze som tehotna. Nastastie mne sa podarilo zamestnat sa od 1.3., ale to som este nevedela, ze som tehu. Volala som na socialku, mam to 100% overene. Ak sa nezamestnás , narok na matersku Ti nevznika. Ak sa zamestnás , narok na matersku mas, s tým, ze: ak pracovný pomer bude trvat menej ako 90 dni, vyska materskej Ti bude vyratana z vlanajsieho vymeriavacieho zakladu. ak bude pracovny pomer trvat dlhsie ako 90 dni, tak zo sucasneho vymeriavacieho zakladu dostanes matersku. ak sa ti da, zamestnaj sa hocikde, za hocijaky plat aspon na par dni, nech Ti vyjde narok na matersku.

liz_lemon
1. apr 2016

ak otec dietata pracuje v zahranici, nebudes mat narok ani na RP zo Slovenska, budes si musiet poziadat v krajine, kde pracuje otec dietata

gapa
2. apr 2016

Ak si mala prvý den PM pred ukončením prac.pomeru, tak ti môže vyjsť nárok na materské, ak ti lekár potvrdí, že si bola 31.12.2015 tehotná (predpokladám ale, že si neskončila prac.pomer posledným dnom RD!! to by neplatilo, ak keby ti to lekár potvrdil, lebo ti zaniklo nem.poistenie nástupom na rd, nie ukončením prac.pomeru). Lebo tehotenstvo sa ráta od prvého dna posledn. menštr., tj. môže to potvrdiť.
Ak by nepotvrdil, bez nového nem.poistenia ti nárok nevznikne.
Tj. bud sa môžeš zamestnať alebo dobrov.poistiť, tak aby si aj splnila podmienku apson 270dní nem.poistenia v období 2roky pred pôrodom.
Ak sa zamestnáš a tvoj prac.pomer/nem.poistenie BUDE TRVAť ASPON 90dní S PLATENíM POISTENIA, TJ. bez pn, očr (kedy sa poistenie neplatí), tak sa ti nárok bude rátať z vym.základu v predchádz.kalendárnom roku k roku nástupu na MD. Sú tam ale podmienky. Ak bude nástup na md ( obvykle 6týž. pred termínom) v roku 2016, tak z roku 2015, ak tam máš platené nem.poistenie aspon 90kalend.dní, pričom sa nerátajú dni u toho poslendého zamestnávatela (tj. rátajú sa len dni u iného ako posledného zamestnávatela). Ak by si mala platených dní menej ako 90, tak by sa rátalo mateské z minima z 429eur, ak máš vyššiu mzdu v novom zamestnaní (ak máš nižšiu mzdu v novom zamestnaní ako 429, tak z tej nižšej sumy).
Ak by si nemala možnosť sa zamestnať, tak sa dá prihlásiť na dobr.poistenie dôchodkové+nemocenské pred nástupom na md a mať matesrké z minima, z tých 429eur.

barbora753
Autor odpoveď zmazal
Zobraz