icon

Mám nárok na materskú?

minnehaha2005
18. nov 2010

Ahojte, potrebovala by som poradit, co sa tyka materskej. Robila som od Sept. 2007 nepretrzite do Aprila 2010. Odisla som od zamestnavatela dobrovolne a nato som v maji 2010 hned otehotnela. Mam narok na matersku, ked sa hovori, ze musim mat odrobene 270 za dva roky pred porodom? Mam moznost teraz v jednej firme byt zamestnana tesne pred odchodom na matersku, co by v mojom pripade bolo v polovici januara.

elise
20. nov 2010

@luuca1 ked nastupiš na matersku v decembri 2010 za decembre 2010 dostaneš 55% z platu od januára sa ti predlži materská o 6 týždnov (k dátumu skončenia 28 týždnoch pri vydatej odo dňa nástupu t.j od decembra 2010 cca v juny 2011) čiže sa ti materská predlži ešte o jeden a pol mesiaca a od januára sa ti automaticky zvýši na 60% z platu

elise
20. nov 2010

@lubena76 platíš si DNP?

luuca1
20. nov 2010

@elise a to si si istá lebo to sa mi nezdá že to takto budú robiť.....

elise
20. nov 2010

@luuca1 tak so schválil sociálny výbor tak sme to aj s petičným výborom rokovali a tak nám to aj mihál potvrdil 😉

luuca1
20. nov 2010

@elise no dobre a tie mamičky ktoré idú gteraz na MD tiež to budú mať tak???

elise
20. nov 2010

@luuca1 aj tie ktoré idu dnes od januára budu mať matersku zvýšenu a predlžia im ju 😉

zuzkadf
20. nov 2010

Baby ,viete mi prosím poradiť ako to je keď mám zmluvu na polovičný úvazok a chcem ist predčasne na rizikové?
Po prípade ,ako to bude keď pojdem na materskú?Ako mi dokážu zo zmluvy na polovičný úvazok vypočítat matersku?(pri čom mi zamestnavatel odvádza zdravot .aj soc.poistenie)?...ach už teraz ma z toho všetkého bolí hlava ...neskutočné ake je to všetko zamotané.. ☹

lubena76
21. nov 2010

@elise neplatim si. Ma vyznam si este rychlo nieco doplatit?

elise
21. nov 2010

@lubena76 už teraz nie ☹

dupinka
21. nov 2010

@zuzkadf z oficiálne deklarovaného príjmu sa vypočíta vymeriavací základy, ktorý je podkladom k určeniu výšky materskej dávky resp. nemocenskej dávky, pokiaľ pôjdeš na PN z dôvodu rizikovej tehotnosti.

kvetinka211
21. nov 2010

@zuzkadf ahoj, ked mas polovicny uvazok, tak asi aj plat mas cca. polovicny nez by si normalne mala a teda matersku budes mat asi velmi nizku .. oplatilo by sa doplatit si dobrovolne poistenie, aby si mala normalnu matersku ...

zuzkadf
21. nov 2010

@kvetinka211 🙂 no v tom je ten problem,ja mam iný plat písaný na zmluve a iný dostávam...na zmluve to veru nieje bohvie čo.Ako to napríklad riešia mamičky ktoré nepracovali vobec a nemali židen príjem(chodili do školy,su registr.na urade) Čo sa dostáva v takom prípade?Alebo keď materská vychádza menej ako rodič.príspevok?(190e) ? ďakujem 🙂

kvetinka211
21. nov 2010

@zuzkadf no, tak plati zial co je na zmluve-lebo podla toho za teba zamestnavatel platil odvody ... materska je momentalne 55% z vymeriavacieho zakladu, cize z tvojho oficialneho hrubeho platu. Ked je materska menej nez rodicovsky prispevok (teraz 256e resp. 164e, po januari 190e), budu ti doplacat do tejto vysky. Ja som studentka, ale platim si dlhodobo dobrovolne poistenie, aby som mala normalnu matersku ...cize da sa to riesit aj takto, ale treba to riesit najneskor este na zaciatku tehotenstva

zuzkadf
22. nov 2010

@kvetinka211 aha ,dobre teda 🙂 ďakujem za radu 🙂 a kolko si mesačne priplácaš do poistovne ? potom to bude kolko vychádzat?

obedwix
22. nov 2010

ahojte kočky poprosim o radu pre mna. som viac ako dva roky nezamestnana, od oktobra si platim dobrovolne poistenie z max.VZ. snažim sa otehotnieť a ist v r.2011na MD. aká vysoka materska mi vyjde? neplatim do poistovne zbytocne? vdaka

ella_joy
22. nov 2010

@elise Ahoj, som si vismla, ze si pisala, ze by sa materska mala predlzit pri vydatych v jednom predchadzajucom prispevku, a bude to iste tykat aj slobodnych mamiciek, nevies prosim? Vdaka.

elise
22. nov 2010

@ella_joy u slobodných sa tiež predlži pôvodne maju 37 týždnov tak by sa malo predlžiť o 6 týždnov t.j. 37+6

elise
22. nov 2010

@obedwix ak si platíš z masimálneho vymeriavacieho tak by si mala mať maximálnu matersku (čo je cca 600€)ale musíš si platiť aspon 6 mesiacov

obedwix
22. nov 2010

@elise vdaka za odpoved no ešte ťa trošku pootravujem nech sa uistim...niekde som čitala že sa robi suhrn z prijmu za pradchadzajuci rok. v mojom pripade ak by som šla v roku 2011 na matersku a v roku2010 mam zaplatene len 2,5mesiaca...to ma plaši že to by potom nebolo nič moc aj keby som splnila tu podmienku platenia 6mesiaco. mimochodom nema sa platit až 9mesiacov aby bol narok?

zlatusik28
22. nov 2010

@obedwix
@elise 9 mesiacov

elise
22. nov 2010

@zlatusik28 v sučastnosti od 1.1 je to 6

zlatusik28
22. nov 2010

@elise no nehádam sa, ale mne to na sociálke bolo inak povedané... 🙂

elise
22. nov 2010

@zlatusik28 ja sa tiež nehádam 😉 ale ja len hovorím čo bude po novom roku 😉

zlatusik28
22. nov 2010

@elise no vidíš a prišli sme tomu na koreň 😉

elise
22. nov 2010

@zlatusik28 😉

sakalnr
22. nov 2010

Elise, vidim, ze sa vyznas v tychto veciach.
Mam jeden dotaz, manzelka aby dostavala najvyssiu matersku uzavrela pracovny pomer na kratku dobu a uz zaciatkom decembra ide na matersku. Od januara vsak ma platit zakon ze u posledneho zamestnavatela musi byt aspon 90 dni zamestnana (zatial iba navrh) aby sa jej pocital max. vymeriavaci zaklad (aby to mamicky nezneuzivali argument terajsej koalicie ☹ )
Kedze nastupi este v decembri na matersku, bude sa jej pocitat max. vymeriavaci zaklad z tohto kratkodobeho zamestnania? Nemoze sa stat, ked sa v januari bude zvysovaz zaklad z 55 na 60 a pocet tyzdnov z 28 na 36, ze jej neuznaju to kratkodobe zamestnanie aj ked isla na matersku este v Decembri?
dik za odpoved

elise
23. nov 2010

@sakalnr ked nastupuje na matersku decembri, tak v januári dostane automatické zvýšenie materskej a predlženie materskej. je jedno kolko platila išla podla tohto zákona len podla nového sa jej to upraví ale pridá sa jej 5% určite.vymeriavací základ sa bude rátať posledný nezálež kolo si v tomto roku a ako dlho platila (krátkodobe zamestnanie) 😉

haslerkaaa
25. nov 2010

Ahojte, ze sa zapojim do debaty, nepodarilo sa mi najst ten navrh zakona, nenasiel to niekto na nete, ze by dal link ? Neviem ci som ho prehliadla, ale ani na stranke NRSR som neuspela.
Ak ma niekto link, tak ma potesi 🙂 Otazka ze ci neviete kedy sa ma o navrhu rokovat je uz moc ? 🙂

ivicka0502
26. nov 2010

Chcela by som poprosiť o radu. termín pôrodu mám 21.4.2011, neplatím si dobrov.poistenie. VZ u zamestnávateľa mám 2 roky cca 600€. Chcem sa teraz v decembri zamestnať popri zamestnaniu na polovičný úväzok s platom aby vyšiel max VZ (1116,75-600) - VZ bude ich súčet, nie? ak by zostal v platnosti starý zákon, stačilo by mi zamestnať sa len na jeden mesiac, ale po novom ak to prejde treba byť poistený min 90 dní aby sa to započítalo? dobre tomu rozumiem?
Neviete náhodou kedy majú schvalovať túto novelu? veď za chvílu je december a už by sa mohli vymačknúť čo schvália. 😠

gapa
26. nov 2010

@haslerkaaa
som to predtým ani ja nemohla nájsť, no mala som to v inom priečinku v oblúbených položkách:

tu je legislatívny proces. Pozri podla dátumov, posledné, čo je pod 1.10.2010
https://lt.justice.gov.sk/Public/AllMaterialsLi...

resp. asi aj takto to skúsim:
https://lt.justice.gov.sk/Material/MaterialDocu...