icon

Mám nárok na materskú?

minnehaha2005
18. nov 2010

Ahojte, potrebovala by som poradit, co sa tyka materskej. Robila som od Sept. 2007 nepretrzite do Aprila 2010. Odisla som od zamestnavatela dobrovolne a nato som v maji 2010 hned otehotnela. Mam narok na matersku, ked sa hovori, ze musim mat odrobene 270 za dva roky pred porodom? Mam moznost teraz v jednej firme byt zamestnana tesne pred odchodom na matersku, co by v mojom pripade bolo v polovici januara.

minnehaha2005
autor
4. jan 2011

a este, za posledne 2 roky mam odrobenych viac ako 270 dni...

julca23
6. jan 2011

baby tak aj ja by som chcela poradiť...momentálne som na Rd, malá má 2 roky, od júna 2010 som nezamestnaná, v júni 2011 čakáme ďalšie bábo, takže pravdepodobne budem brať len RD zase....ale otázka je....keby som nastúpila do práce, aspon na 4 hodiny- na mesiac 2,3,4/11, malú by som nedala do škôlky, môžem brať aj RD aj plat??A ako je to s tým príspevkom so starostlivosťou o dieťa 250 eur? Nemohla by som ani týmto zamestnaním dostať nárok na MD??

gapa
6. jan 2011

@feith7
inak to, že nastupuje dcera do škôlky nemusí byť dôvod na skorší nástup na MD.

ak od 2.2. nastupuješ na MD, tak ti RD končí 1.2. (nedá sa v jeden den aj byť na md a aj na Rd). Zamestnávatelovi len doručíš žiadosť o materské, z toho im vyplynie, že nastupuješ na MD (automaticky ti končí RD).
Na upsvar treba tiež oznámiť nástup na md (niede stačí popredu kopia žiadosti o materské) a predpokladám budú požadovať napr. rozhodnutie o priznaní materského, kde je uvedené odkedy pobaráš materské.

myslím, ten nástup dieťaťa do škôlky už od 1,1.201 netreba nikde hlásiť, už to nie je podmiekou riadnej starostlivosti to, že do škôlky nechodí, no zo začiatku som bola opatrná a píšem, že nech si to radšej baby overia, no myslím netreba.

už tu ale postup som viackrát písala, tak sa mi nechce opakovať, že napr. aj ak si v II.piliery, tak treba niečo poslať do 30dní ...

feith7
6. jan 2011

@gapa dakujem za odpoved... 🙂

povodne som chcela dat dceru do skolky uz teraz od 10. januara, lenze to by mi skoncila RD a na MD mozem nastupit najskor 26. januara a nevedela som co s tym obdobim medzi...ci by som musela ist do prace na tie 3 tyzdne, s cim by moj sef ani nesuhlasil, kedze pracujem v rizikovom prostredi alebo by som to riesila PN-kou...
este raz ti dakujem za odpoved, velmi si mi pomohla...

kwetinka1
7. jan 2011

ahojte, chcela by som sa spytat, ze teraz 12.1. nastupujem na matersku. Ako mi bude chodit materska (viem, ze na ucet), ale kedy? za januar dostanem kedy peniazky? vyplaca sa za dany mesiac alebo mesiac pozadu? vobec neviem ako to je. dakujem

tinara23
8. jan 2011

@kwetinka1 takto je to na stránke soc.poisťovne : výplata dávky materské : mesačne pozadu v lehotách určených Sociálnou poisťovňou, spravidla okolo 20. dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po kalendárnom mesiaci, za ktorý sa materské vypláca

janka.simo
8. jan 2011

Ahojte, prosim o radu.Som momentalne na RD, dcerka ma 2 roky a 5 mesiacov, som aj tehotna a TP je 27.4. 2011. Pracovny pomer mi este trva, ale to tu nie je asi ani dolezite. Manzel je vo vysluhovom dochodku, a momentalne aj zamestnany HPP, ale chce to ukoncit a ist uz len na dohodu. Je mozne, aby on poberal Rodicovsky na malu dcerku, ked ja pojdem na MD? Cisto teoreticky. Dalej ma zaujima, ako je to s dochodkovym sporenim teraz, ked koncim jednu RD a pojdem na MD, mam II.pilier. Viem, ze sa vyplnovali nejake papiere do 15 dni od narodenia dietata, aby stat platil za mna dalej a aj zapocet je tym padom. A este : ako je to prosim dalej, s papiermi, ked musim ukoncit RD pred nastuom na MD? Kolko akych papierov a kde? Platim si aj DNP, a tak neviem, ci zasa treba dva papiere vypisat o nastup na MD, do prace aj na soc. poist ? Mam z toho gulas,Dakujem za odpoved vopred.

jarka_ch
10. jan 2011

ahojte.chcela by som sa spytat ci sa potrebujem aj socialnej poistovni ohlasit nastup na MD alebo staci dat ziadost o MD zamestnavatelovi?vopred dakujem

celiakia
10. jan 2011

@rikarika Ahoj Rikarika nedavno si mi odpovedala na moju otazku. No este by som sa rada s tebou poradila , dnes som bola na SP a tam mi vraveli, ze ak nastupim do noveho zamestnania nebudu mi platit MD z vyssieho vymeriavacieho zakladu nakolko u noveho zamestnavatela nebudem mat odrobených 270 dní, ale iba 90 dni.

Este by som sa s vami rada poradila ako je to so subeznym zamestnanim. Teda keby som nedala vypoved v terajsom zamestnani, kde poberam ten nizzsi vymeriavaci zaklad, ale zaroven by som sa na 90 dni zamestnala aj u ineho zamestnavatela s vyssim vymeriavacim zakladom, ako by to ovplivnilo moju MD?

oliviera
10. jan 2011

Rada by som sa informovala,ci je este stale aktualne pripoistenie pred MD.Pracujem 6 rokov v kuse a na MD sa chystam odist v decembri 2011.Moj zarobok je priblizne 500eur v cistom.Planujeme tehotenstvo.Dakujem.

rikarika
11. jan 2011

@celiakia U nového zamestnávatela musís mat odrobených 90 dní pred nastupom na MD - urcite nie 270 dní. To by platilo v tom prípade, ktorý popisujes nasledne, možes mat 2, 3... aj 10 pracovných pomerov ale ak si chces uplatnit narok z nich na materské musis u kazdeho mat odrobené 270 dní, podobne to plati aj u DNP.
Jediná možnosť ako este zvýsit materskú je uzatvorit nový pracovný pomer - jediný, ktorý bude trvat minimalne 90 dní pred nastupom na MD.
Ak ti nie je este nieco jasne, pokojne sa pýtaj.

kvetka84
11. jan 2011

@jarka_ch ak mas iba zamestnanie tak staci ak tlacivo odovzdas v praci. Ak si platis este DNPo a od lekara mas aj druhu ziadost o MD tak tu si odnasas sama na SP a das potvrdit. Urob si kopiu aby si mala doklad, ze si ziadost o MD z DNPo odovzdala. Na socialke ti tu kopiu potvrdia a nechas si ju pre istotu.
Ale ak mas iba zamestnanie tak odnasas ziadost o MD co ti vypise lekar do zamestnania. Oni za teba urobia zmenu na registracnom liste FO (RLFO) ale to nepotrebujes vediet.

kvetka84
11. jan 2011

@kaktusik007 @gapa Ja sa chcem opytat. Ak mam nastup na MD 26.1.2011 a to je 6 tyzdnov dopredu. Je nejaka moznost ist az k 1.2.2011. Chcem aby sa mi materska vypocitavala z tych 28 dni vo februari. Je mozne ist o tych 5 dni neskor? cize iba 5 tydznov a 2 dni ??? Viem ze pridem o tych 5 dni a nebudem mat MD o tych 5 dni predlzenu, ale chcem o to vyssiu matersku.

celiakia
11. jan 2011

@rikarika Este raz dakujem za odpoved aj za vysvetlenie. 🙂 🙂

jarka_ch
11. jan 2011

@kvetka84 dakujem

kaktusik007
11. jan 2011

@kvetka84 podla mna by to slo... lenze... nevies, ako sa k tomu postavia tetusky co ti budu ratat matersku.... ale malo by to ist si myslim... si to prerataj, ale aj tak myslim ze nastup vo februari sa oplati 😉
inak, najistejsie by bolo, ak by si sa dohodla s lekarom a ten by ti posunul termin porodu.... tak to bude uplne ciste 😉

mentolka28
11. jan 2011

ahojte kocky, dufam ze aj mne budete vediet poradit 🙂
takze v skratke: pracovala som v zahranici, tam aj otehotnela, vratili sme sa domov, narok na matersku som samozrejme nemala. dostavala som len rodicovsky. Ako jasne, tu nie je co riesit. Planujeme vsak druhe babatko (zatial som na RD) a neviem ci sa mam zamestnat a az potom mat babo aby som mala narok na matersku. Kolko musim mat odpracovane? tych 270dni alebo kolko? je aj ina moznost? myslim ci sa neda platit si odvody dobrovolne aj ked neviem ci to nezrusili.
dakujem 😉

kaktusik007
11. jan 2011

@mentolka28 k tomu zahraniciu - mala si si uplatnit narok na materske tam.. ci si nesplnala??? ale to je uz pase 🙂 no dnp si zacat platit mozes, detto potrebujes 270 dni... bez toho, aby si bola v poslednych 2 rokoch 270 dni nemocensky poistena narok na nemocenske davky nemas

gapa
11. jan 2011

@kvetka84
zdá sa mi, že už teraz februárové maximum nie je možné dosiahnuť, lebo celý rok 2011 platí, že max. denný VZ je podiel 1,5násobku x všeob. vym.základ z roku 2009, čo je 8934eur :365 = cca 36,715eur, ale overte si v novele zákona sa mi marí cca v § 55. (nechce sa mi hladať ) a predpokladám aj na stránkach SP by malo sa dať.

Okrem toho, ak nastúpiš na MD o 5dní neskôr ako 6týž. pred PTP, a by si porodila skôr ako máš PTP, tak by si neprišla len o 5dní poberania mateského ale nárok by bol len do 28týž. po skutočnom pôrode (nie pravdepodobnom), ak nie si osamelá a nečakáš dvojičky, trojičky. Napr. ak by si porodila o 14dní skôr ako PTP uvedený na žiadosti o materské (ja som tak rodila), tak by si prišla o 14dní (ja som nastupila na md 6týž. pred PTP, tj. mne nebolo nič krátené, lebo to sa týka len tých mamičiek, čo nastúpia neskôr ako 6týž. pred PTP).
Ak by si ale rodila 5dní po PTP, tak poberáš materské 34týž.
Ale nedá mi nepridať, už som tu čítala aj prípady, že si toto pracovníčky SP nevšimli neskorší nástup na md a vôbec nekrátili poberanie materského 😨 🙂

gapa
11. jan 2011

@mentolka28
teraz som kdesi čítala niečo také, že sa vráti tehotná mamička zo zahraničia, dni má splnené ale na SK nemá žiadne NP do nástupu na MD, tak nárok na materské jej vzniká, ak pred nástupom na md poberala podporu tuším u nás. Ale predpokladám, že nástup na MD musí byť v ochrannej lehote. Bola by som zvedavá, či už tu taká mamička nie je. Myslím že to budú rátať z toho VZ ako podporu, tj. z priem. mzdy, akú by dosiahla v danom obore, čo praovala v zahraničí, v mieste svojho trv. pobytu. Oni majú na to tabulky.

dadqa86
11. jan 2011

Ahojte ja by som sa chcela opytat ze ci mi neviete nahodou povedat ze kolko by som mala dostavat ja matersku termin porodu mam 18-Maja tochto roku,ale pred otehotnenim som nepracovala bola a aj som na urade prace...Ale som na rizikovom len nie na PN 😒 ☹

veonka
11. jan 2011

Ahojte holky, prosím Vás nevedeli by ste aj mne poradiť. Zaujímalo by ma ako je to s materskou, či mám nárok či nemám, alebo čo vlastne dostanem keď pojdem na metarskú, keď som nepracovala, ale doteraz iba študovala VŠ, berie sa to ako príprava na povolanie a odvody platil štát. O bábätku ešte len uvažujem, školu som ešte nedokončila, ale už mi tak vŕta v hlave tá ekonomická stránka veci, že ako by to zhruba bolo.
Za všetky rady vám krásne ďakujem.

uzivatel
13. jan 2011

caute potrebujem poradiť 15.1.2011 mi konci skusobna polrocna zmluva ,ja som uz v tretom mesiaci tehotenstva uz mesiac som na PN s tým ze ma nechce pustiť do prace otazka je moze ma zamestnávateľ prepustiť keď som na PN ???

kaktusik007
13. jan 2011

@dadqa86 na matersku narok nemas, pretoze nemas nemocenske poistenie, budes mat narok na rodicovsky prispevok odo dna narodenia dietata
@veonka detto ako dadqa86, ale - tym, ze ty este tehotna nie si, mas moznost sa dobrovolne pripoistit - je potrebne mat zaplatenych 270 dni poistenia v poslednych 2 rokoch pred porodom.... a mozes si platit z maximalneho vymeriavacieho zakladu, potom budes mat maximalnu matersku... ak sa nepripoistis, tak len rodicovsky prispevok odo dna narodenia dietatka
@uzivatel pochopila som to spravne, ze mas zmluvu na dobu urcitu ktora konci 15.01.2011??? pokial ano, tak je uplne jedno, ci si na pn alebo nie, uplynutim tejto doby pracovny pomer konci.... tu nejde o prepustenie, ale o skoncenie pracovneho pomeru k danemu dnu ktory bol dopredu dohodnuty

dadqa86
13. jan 2011

@kaktusik007 Ale ja som na urade prace a mne platia do zdravotnej poistovne...sak to ztoho ani nevyzijem z rodicovskeho prispevku

kaktusik007
13. jan 2011

@dadqa86 na narok na materske potrebujes nemocenske poistenie, nie zdravotne... a potrebujes byt poistena 270 dni pocas poslednych 2 rokov pred dnom porodu - nemas, nestihas... takze mas iba rodicovsky odo dna narodenia dietata

dadqa86
13. jan 2011

@kaktusik007 No tak to bude zaujimavy zivot z toho ani nevyzijeme

veonka
14. jan 2011

@kaktusik007 ahoj, ďakujem za radu, takže jedine že by som si platila dobrovoľne to pripoistenie, čo by som mohla stihnúť keďže ešte nie som ani tehotná. A prosím ťa, koľko to vychádza tak mesačne, lebo o tom nemám vôbec šajn. Ďakujem ti.

mentolka28
14. jan 2011

@kaktusik007 dakujem velmi pekne, fakt super ze sa tak vyznas. 😉
mala by si robit skolenia pre pracovnicky SP 😀

kaktusik007
14. jan 2011

@mentolka28 😀
@veonka zalezi od toho, aky si zvolis vymeriavaci zaklad... si to prepocitaj, hod do excelu.... normalne ak by si neplatila nic mas narok na 190,1€ odo dna narodenia dietata
ak si budes platit minimum 14,47€ (neodporucam) tak materska je 60% z DVZ - co by v tomto pripade bolo cca 60% z 329/30 - 329 je suma vymeriavacieho zakladu a tych 30 je cca 30dni, za ktory sa to deli.... to ti vyjde denna davka materskeho...
ak si budes platit z maximalneho vymeriavacieho zakladu - 1116,75€ - tam je odvod 49,13€ mesacne, potom materska bude 60% z 1116,75/30...

predpokladam, kedze si studentka, ze tych penazi nazvys nie je, proste porozmyslaj a poprepocitavaj... cim viac das, tym viac potom ziskas 🙂
este mas moznost - platit si z minima, po zisteni ze si tehotna si zacat platit z maxima, spravit tam len zmenu vo vyske, nie novu odhlasku a prihlasku --- tak budes potrebovat mat zaplatenych z toho maxima 26 tyzdnov..... co do porodu isto stihas 🙂
proste podmienky su - za posledne dva roky odo dna porodu 270 dni nemocenskeho poistenia --- zaratava sa aj to minimalne, pricom ak chces maximum, tak musis mat poslednych aspon 26 tyzdnov (teraz myslim ale pred nastupom na matersku) maximalny vymeriavaci zaklad... viac v teme o tejto problematike tu na MK 🙂