Mám nárok na materskú ak som bola v Anglicku 7 rokov?

vlenka20
20. aug 2011

som 25 tyzdnov tehotna, vraciam sa na Slovensko ked budem 34tyzdnov tehotna, chcem porodit tu , mam tu narok na matersku ak som bola 7 rokov v Anglicku?

olifcek
20. aug 2011

ahoj, ak si platis doplnk.doch.poistenie min.270dni pred nastupom na md, alebo plati za Teba zamestnavatel odvody do socialky, samozrejme na SR /co teda asi nie/, narok na matersku mas.

libka1
20. aug 2011

ked si platila odvody v zmysle toho co pise olifcek tak mas, ked si neplatila tak nemas. bolo by to podla teba spravodlive voci tym co poctivo platili odvody kebyze na nu mas narok ak si neplatila? 😉

lenka311
20. aug 2011

Ak som to pochopila - si ešte v Anglicku - tak rob všetko preto, aby si mala materskú a neskôr rodičovský odtiaľ.
Tuto by si mala nárok na 190EUR od pôrodu až do 3och rokov dieťaťa, pôrodné /cca640EUR - jednorázovo/ a rodinné prídavky 22EUR. Inak nič viac.
V Anglicku sú omnoho lepšie podmienky, v rámci EU majú Angličanky najväčšie peniaze...
Kamoš si tak vybavil dôchodok po 5tich rokoch odrobených v Anlicku a to sú - teda budú iné prachy a pošlú mu to jednorázovo sem na účet... Takto by Ti to mohlo vyjsť aj s tou materskou. Držím palce 😉 😉 😉 😉 😉

monci8888
23. júl 2012

ja som tiez takto prisla na svk... z anglicka som narok nemala, kedze som nepracovala do 36-ho tyzdna.. a na svk som matersku nedostavala tiez, pretoze zamestavatel neplatil odvody aj na svk 270 dni pred terminom..takze tak...

lily2
1. feb 2013

ahojte. ja som zila 8 rokov v UK, Pracovala som cely cas a zamestavatel platil za mna positenie.V minuly rok sme sa prestahovali do TUrecka. Vie niekto ci mam narok z UK na matersku? diky. mala sa narodi v MArci a v Juni sa vratime na Slovenko kde mame zaregistrovany trvaly pobyt.

alena1808
1. feb 2013

lily2 Narok z uk na matersku mas vtedy, ak si priamo zo svojej prace odisla na matersku dovolenku (11 - 6 tyzdnov pred planovanym porodom), pricom si zamestnavatela informovala o tom ze si tehotna a s nim si sa dohodla kedy na matersku pojdes. Materska sa vypocitava z tvojej priemernej mzdy a trva 39 tyzdnov. Pricom prvych 6 tyzdnov materskej je vo vyske 90% tvojho priemerneho platu a ostatnych 33 tyzdnov cca. 125libier - to uz dostavaju vsetci rovnako. Po 39 tyzdnoch sa ma clovek vratit do prace, alebo da vypoved. Ak si ale dala u zamestnavatela vypoved skor narok na materske nemas. Ak mas nejake otazky tak mi napis. Ja som bola tiez v UK, poberala som matersku z UK, tiez som v 9mesiaci prisla na SVK porodit dieta, ktore ma dnes 14 mesiacov.