Mám nárok na materskú, ak som SZČO a neplatím nemocenské?
Ahojte. Prosím je tu niekto kto by mi vedel poradiť? Účtovník/účtovníčka, právnik.. Chcem len vedieť či existuje spôsob ako to celé obísť a mať materskú aj napriek tomu.. Mám živnosť teda som SZČO, podnikám hneď po ukončení VŠ, podnikám prvý rok a teda neplatím odvody do sociálnej poisťovne, teda ani nemocenské poistenie. Okrem toho mám založenú s.r.o.. Nárok na materskú mám ak si platím 270 dní pred pôrodom nemocenské poistenie (do sociálnej poisťovne) čo ja neplatím.. Priateľ má s.r.o ale tiež neplatí do sociálnej poisťovne.. Chcem sa len opýtať, či sa aj napriek tomuto dá nejako obísť tých 270 dní, či sa niečo v podmienkach na materskú nemení keď mám s.r.o alebo teda ak by sa materská dala na priateľa či nezohrava v podmienkach to že ma s.r.o. Neviete mi niekto poradiť či sa niečo s týmto robiť dá, alebo skrátka nedá a nárok na materskú nemáme obidvaja.. Začať platiť teraz nemocenské je neskoro, zistila som neskoro že som tehotná, 270 dní veru nestíham. Ďakujem za váš čas a odpoveď. Pekný deň.
Ak chceš napíš mi súkromnú správu
Suhlas so @zalka ale ak sa nemylim, tak tu bol spominany sposob, ze si najdes naraz 2-3 prace (teda aspon papierovo mat uzavrete 2-3 pracovne pomery) a z kazdeho samozrejme platit poistne. Ze tie dni sa vraj scitavaju aj z roznych poisteni trvajucich v rovnamom case. Cize jeden kalendarny den sa pri 3 poisteniach pocita ako 3 dni. Tak by si to este vedela stihnut. Zalka, co na to hovoris, je toto mozne?
@nafka0483 technicka otazka - nepreplati v takom pripade clovek na tom poistnom?
@zuzuliennka1 nie nepreplatí, ak je šikovný
@zuzuliennka1 Nepreplati, dokonca ti staci zaplatit uplne malo.
@zalka Cize dobre hovorim, tie dni sa spocitavaju?
Uzatvoriť súčasne niekoľko dôhod s pravidelným príjmom na max. 89 dní, následne aj PP s vysokým príjmom tak, aby trval aspoň 90 (lepšie 100 a viac dní bez PN a OČR), potom prípadne PN (spočítať si dni poistenia za dohodu a PP tak, aby dokopy dali aspoň 270 dní, čím viac, tým lepšie). Dohoda ani PP nie u príbuzného a podľa možností ani u toho, kto nemá zamestnancov. Napriek všetkému si na to SP dáva pozor, čiže zamestnávateľ môže čeliť kontrole - to znamená, že nie je možné uvedené PP a dohody len nafingovať, ale je potrebné spraviť aj niečo naviac, ak sa už teda rozhodnete postupovať na hrane (za hranou) zákona.
Ahoj, chcela by som sa opýtať ako si to do riešila. Ci Ti to vyšlo co Ti tu radili dievčatá. Môžeš mi prosím napísať súkromnú správu? Ďakujem

Nie nič sa nedá obísť, podmienka 270 dní musí byť splnená. To že máš s.r.o. nehrá rolu lebo odvody neplatíš do SP. A dôležité je mať odvody v SP konkretne nemocenské poistenie ti zabezpečí materskú. Ak nič nezaplatíš nič nedostaneš. Je to logické nie?