Prechod zo SZČO na zmluvu a nárok na materskú

thejolly
19. sep 2020

Zdravím,

máme termín koncom decembra, v roku 2018 som mal pozastavenú živnosť, oživil som ju k 1.1.2020 bohužiaľ kvôli korone len do 26.03.2020 kedy som ju znova pozastavil do 10mesiaca roku 2020.

V júni sme sa dozvedeli, že čakáme bábo, tak som ukamžite pálil na sociálnu poisťovňu a nahlásil som sa ako dobrovoľný platca nemocenského, aby som nazbieral 270 dní za posledné dva roky pred pôrodom (resp. pred nástupom na materskú - keďže som otec, bude to tuším pár týždňov po pôrode).

Od polovice Septembra sa mi podarilo nájsť si zamestnanie na zmluvu, kde sa za mňa budú odvody odvádzať a mal by som sa dostať k peknej materskej.

Teraz som však zistil, že mám zopár omeškaných platieb v roku 2018 čo sa týka nemocenského poistenia (sú uhradené cca mesiac po splatnosti) a to je vraj problém, pretože sociálna poisťovňa má pri SZČO a dobrovoľne poistených podmienku, aby za posledných 5 rokov nemali žiadne omeškanie v úhradách nemocenského poistenia (výnimka je tušim omeškanie s hodnotou do 5€ v rámci mesiaca).

Moja otázka znie - keďže o materskú budem žiadať ako NA ZMLUVU ZAMESTNANÁ OSOBA, bude sociálna poisťovňa prihliadať na moje platobné omeškania z roku 2018 kedy som bol ešte SZČO alebo to riešiť nebude keďže o materskú žiadám ako zamestnanec?

Ďakujem veľmi pekne za odpovede 🙂

lucka_ke
19. sep 2020

www.socpoist.sk
Podmienky nároku - DNPO
Zaplatenie poistného na nemocenské poistenie v správnej sume od vzniku nemocenského poistenia do konca kalendárneho mesiaca predchádzajúceho mesiacu, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského, najviac za obdobie posledných piatich rokov, a to spravidla v lehote do konca kalendárneho mesiaca, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského (výnimkou je, ak dôvod na poskytnutie materského vznikne v kalendárnom mesiaci, v ktorom vzniklo poistenie prvýkrát alebo v ochrannej lehote)
Pri posudzovaní podmienky zaplatenia poistného na nemocenské poistenie sa toleruje suma dlžného poistného na nemocenské poistenie v úhrne nižšia ako 5 eur. Zaplatením pohľadávky sa podmienka zaplatenia poistného považuje pre nárok na dávku za splnenú.

podľa tohto stačí mať všetko uhradené do konca mesiaca, ktorý predchádza nástup na materskú

thejolly
autor
21. sep 2020

Super odpoveď, jediné čomu nerozumiem je toto: "najviac za obdobie posledných piatich rokov, a to spravidla v lehote do konca kalendárneho mesiaca, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského" - to znamená, že keď by bola nejaká pozdĺžnosť staršia než 5 rokov tak to neriešia? Nechce sa mi veriť, preto sa pýtam.

Ináč fakt ďakujem pekne, cením si to moc 🙂

lucka_ke
21. sep 2020

to je už otázka na zamestnanca SP... treba volať