Mám nárok na materskú dovolenku v tehotenstve?
Ahojte dievčatá. Chcem sa tu s Vami poradiť. Ide o to že pracujem 9 rokov na tpp pre jednu firmu. Bolo tam super celé roky až pokiaľ neprišla mladá nová šéfka s ktorou je to tam proste psychiatria a peklo. S manželom plánujeme bábätko no ja tam už vyslovene nechcem v tehotenstve pracovať koli nej. Robí v práci intrigy a naschvály a ja jej má dosť ešte ako netehotná robí mi stresy a zle. Ak by zistila že som tehotná dávala by mi určite naschvál tažkú prácu a robila by zo závisti zle . Budem mať nárok na materskú po toľkých rokoch ked na ňu nenastúpim tesne pred porodom ako sa má ale v priebehu tehotenstva? Riešila tu nejaká žienka takýto problém? Finančne si to môžeme naštastie dovoliť šetrila som si na toto obdobie celé roky. Ďakujem za každú radu.
Toto ako myslíš?..... "Budem mať nárok na materskú po toľkých rokoch ked na ňu nenastúpim tesne pred porodom ako sa má ale v priebehu tehotenstva?"...
6-8 týždňov pred TP je tesne podľa teba? Každá nastupuje počas tehotenstva na MD. Nemôžeš nastúpiť na MD tresnem 15t pred termínom porodu. Je stanovený čas kedy tak môžeš urobiť najskôr 8t pred TP.
To nedáva logiku, čo si napísala. Kde chceš nastúpiť skôr?
chces dat vypoved v tehotenstve alebo ist na PN pokym nastupis na MD? (avsak este tehotna ani nie si...)
Nechápem ako to myslíš, ty si nevyberas kedy nastúpis na materskú, ta je 6-8 týždňom pred termínom pôrodu. Môžeš si jedine "vybaviť" PN.
@anonym_autor nárok na materskú budeš mať...ale môžeš na ňu nastúpiť 6-8 týždňov pred pôrodom, skôr nie....
@anonym_autor aj ja to mám tiež tak podobne síce pracujem tri roky a potom prišla tiež nepríjemná vedúca nesadla som jej asi ani ja a ani ja jej. Čakala som do materskej, že to už nejako vydržím nejdem pred tým riešiť zmenu práce a našťastie už tehotná som v prvých týždňoch. Ešte ma len čaká prvá kontrola u gynekológa a chcem mu povedať o stresujúcej práci, keby ma vypísal časom na PN, ak všetko dobre dopadne. Takže materskú máš 6-8 týždňov pred pôrodom, ale môžeš ísť pred tým na PN, ak máš rizikové alebo nejakú diagnózu. Ja nemám zatiaľ, takže tiež neviem či mi dá, ale rozhodne chcem ísť skôr lebo už mám dosť toho v práci a nestoja mi tie peniaze a tá vedúca za tie stresy
@anonym_autor na matersku sa nastupuje najskor 8 tyzdnov pred planovanym terminom porodu. Ak bude zdr. dovod, lekar Ta moze vypisat na PN pocas tehotenstva. Budes musiet dodrziavat "liecebny rezim".
Myslim, ze viacere nerozumieme ako to myslis. Ty nemozes na matersku nastupit napr. ze v 3. mesiaci tehotenstva alebo po potvrdeni tehotenstva a pod. zo ziadneho dovodu, ani ked mas sefku kozu. Na matersku vies nastupit 6-8 tyzdnov pred predpokladanym terminom porodu urceneho lekarom.
Ak by si chcela mozes ist na PN, ak bude dovod a lekar ti PN vypise a nasledne prejdes na matersku. Pripadne vies este ukoncit pracovny pomer, povedzme cerpat podporu a potom ist na matersku v ochrannej lehote. Ale to by bola hlupost hlavne ak chces dve deti po sebe, lebo na druhu matersku by si uz nemusela mat narok.
ahojte dakujem za odpovede áno zle som sa vyjadrila... chcela som si len overiť že keby dam vypoved a evidujem sa na urade prace ako tehotna ci ten narok na matersku nezanikne... ninus1996 gratulujem presne pises ako o mojej situacii..ja uz odratavam dni kedy s tejto sucastnej prace odidem naozaj nestoja tie stresy za zdravie dietata... a navyse sefka by velmi zavidela ona chce dieta tiez lenze ma chlapa ktory sa k tomu vobec nema a nechce este rodinu. Nedokazem si predstavit tu sikanu ktoru by tam robila ze som ju ,, predbehla,,

Áno budeš mat nárok na materskú