icon

Mám nárok na materskú, keď som tretí rok na úrade práce?

danielkadandy
3. aug 2016

Ahojte žienky mamičky? Vôbec sa nevyznám v tejto oblasti, preto by som potrebovala radu od vás skúsenejších 🙂
Som totižto tretí rok bez práce(iba na úrade práce),u nás je ťažko nájsť si prácu.
S manželom sme sa brali minulý rok a teraz rozmýšľame že ak by sa nám podarilo otehotnieť, či by som vôbec dostala nejaké peniaze ?
Poprípade aké sú podmienky na to aby mi patrila materská,resp.príspevok alebo čo ..či vôbec ísť do toho alebo hľadať najskôr prácu.Koľko by som musela ale odpracovať aby som mala na to nárok?
A tiež koľko sa vypláca a ako dlho? Vďaka 🙂

pribinak
3. aug 2016

ked si nezamestnana, tak len rodicak a rodinne pridavky, cca 230e mesacne

evittam
3. aug 2016

@danielkadandy Tak ako ti napísala @pribinak. Ak by si chcela mať nárok na MD tak prvou a hlavnou podmienkou je mať 270 dní nemocenské poistenie za posledné 2 roky pred pôrodom - čiže sa buď zamestnať alebo si platiť DNP.

danielkadandy
autor
3. aug 2016

Aha vdaka 🙂
A este teda ak ma zena narok na matersku dostava este aj ten rodicovsky?
Teda zaujima na co vsetko ma zena narok ak pobera matersku? Kolko asi dostava penazi zena kt.ma odpracovanych 270 dni a dostava matersku? Kolko to je? Ako sa to pocita? Moze teda poberat aj ine prispevky?

evittam
3. aug 2016

@danielkadandy Ak budeš mať nárok na MD - tak na MD nastupuješ 6-8 týždňov pred termínom pôrodu, MD je 34 týždňov, potom máš nárok na rodičovský príspevok. Ak nesplníš podmienky nároku na MD tak budeš dostávať rodičovský príspevok a rodinné prídavky od narodenia dieťaťa. Samozrejme, že nemáš nárok aj na MD aj na RP súčasne.....Žiadne iné príspevky nie sú - no ešte rodinné prídavky a príspevok pri narodení dieťaťa-to je všetko. Jedine, že by ste mali nárok na dávku v hmotnej núdzi - ale predpokladám, že manžel pracuje?! A MD sa počíta 70% z tvojej hrubej mzdy - teda približne - ak by si sa napríklad zamestnala ja neviem od 1.9.2016 a nastúpila by si na MD v r.2017 a stihla by si tých 270 dní NP tak tvoj VZ pre MD by bol od 1.9.2016-do nástupu na MD, ak by si otehotnela neskôr tak tvoj VZ pre MD by bol od 1.9.2016-1.9.2017. Ak by si si začala platiť DNP tak záleží od toho z akej výšky by si si platila - minimum je VZ 429,- Eur z toho sa platia odvody 142,20 Eur mesačne. A MD by ti vyšla cca 285,- Eur/mesiac.