icon

Mám nárok na materskú, keď som zamestnaná od januára?

delisa2008
13. mar 2013

Ahojte,chcela by som sa spytat,ci budem mat narok na matersku.Zamestnana som od 10.1 2013 a nastup na MD mam v auguste.Predtym som bola skoro rok evidovanana urade prace.Viete niekto poradit?Dakujem

sabina1975
13. mar 2013

podla vsetkeho nie pretoze nesplnas podmienku 270 dni byt poistena

gapa
13. mar 2013

@delisa2008
ak pred tým rokom na up si bola zamestnaná na prac.pomer s trvaním poistenia, tak je to ok. Treba mať aspon 270 kalendárnych dní trvania nem.poistenia v období dva roky pred pôrodom, tj. ak porodíš napr. 21.9.2013, tak sa sleduje obdobie 21.9.2011-20.9.2013 a v tomto dvojročnom období musí trvať poistenie (aj predchádzajúce ukončené sa ráta) aspon 270dní, (cca 9mesiacov)

zalka
14. mar 2013

@delisa2008 čo bolo pred evidenciou na UP? robila si alebo študovala? ak robila napíš dátumy.

lenkaa51
14. mar 2013

ahojky chcela by som sa opytat ako je to s rodicovskym prispevkom a pracou.chcem nastupit do roboty ale chcela by som poberat aj rodickovky prispevok,kolko hodin mozem odrobit popri rodicovskom prispevku dakujem za radu

zalka
14. mar 2013

@lenkaa51 koľko len chceš, nie je obmedzenie v poberaní RP a súbežnom pracovaní .

zuzula68
15. mar 2013

@zalka ahoj , chcem sa aj ja prosím ťa opýtať - poradiť, ty sa tak v tom vyznáš ako to tu tak sledujem, vo firme som bola zamestnaná od 2000 do teraz 2 rodičovské, od 1.4. by som mala byť nezamestnaná na UP, chcem sa spýtať, planujeme ešte jedno bábo, zatiaľ sa nám nepodarilo, budem mať nárok ak otehotniem na MD??? DPZ som si neplatila :( aké mám možnosti?? Ďakujem veľmi pekne za radu 🙂

zalka
15. mar 2013

@zuzula68 záleží ako ti skončí PP ... či ti vznikne VZ .. teda či nastúpiš aspon na 1 den do práce alebo nie.
Ak nastúpiš ( napr. dovolenka alebo práca ) tak mala by si mať šancu na MD v blizkej budúcnosti. Ak nenastúpiš tak potrebuješ na MD 270 dní poistenia. ČI už v zamestnaní alebo DNP.

zuzula68
15. mar 2013

RD mi končí 26.3. a výpoved dostávam až k 1.4. tam mi dajú dovolenku, ostatnú mi preplatia + odstupné. a dokedy by mi to asi platilo? dokedy by som musela asi najneskôr otehotnieť?

zuzula68
15. mar 2013

@zalka - RD mi končí 26.3. a výpoved dostávam až k 1.4. tam mi dajú dovolenku, ostatnú mi preplatia + odstupné. a dokedy by mi to asi platilo? dokedy by som musela asi najneskôr otehotnieť?

zalka
15. mar 2013

@zuzula68 no takých 15 mesiacov od skončenia PP .. predpokladám že by malo stačiť na vznik nového poistenia a tým pádom aj na MD ... ale over si to radšej na SP na centrále mailom ...

zuzula68
15. mar 2013

@zalka , ok diky mooc skúsim tam napísať 🙂 ak som to správne pochopila tak do tých cca 15 mesiacov to aby som už nastupovala na MD? že? a ak nie tak potom by som si mohla platiť aspoň DNP ešte asi pred otehotnením z minima? aby som dostávala aspoň niečo? či sa to mi to už teraz neoplatí??? dikyy moooc si zlatá 🙂

zalka
15. mar 2013

@zuzula68 z minima sa DNP platí vo výške 130,27 eur mesačne .. to je najnižšia splátka, to sa radšej zamestnaj na dohodu s pravidelným príjmom .. tam sa platia nemocenské odvody....

zuzula68
15. mar 2013

@zalka a MD potom asi koľko vychádza?? a keď na dohodu, tak v tedy si nemusím platiť odvody sama?? platil by to ten zamestnanec? a to by som musela byť zamestnaná tých 270 dní, aby som mala nárok potom asi že? diky mooc za ochotu 🙂

zalka
15. mar 2013

@zuzula68 z minimálneho DNP je MD 255 e ... no asi tak nejako ... stačila by dohoda čo by trvala 9 mesiacov napríklad .. ak by si otehu tak sa vieš prihlásiť na DNP a ísť na PN ... už z VZ z DNP ...

zuzula68
15. mar 2013

@zalka diky moooc 🙂

delisa2008
autor
17. mar 2013

@zalka Pred tym som bola zamestnana od 1.7 2010- 29.2 2012

zalka
17. mar 2013

@delisa2008 budeš mať nárok na MD, lebo to predošlé zamestnanie je v lehote 2 rokov .. takže dni toho zamestnania sa Ti pripočítajú k novým dnom ... a nárok na MD mať budeš.

delisa2008
autor
18. mar 2013

Dakujem mooc za info 🙂

zalka
18. mar 2013

@delisa2008 len musíš ostať v pracovnom pomere.

lenkaa51
30. mar 2013

cize mozem kludne nastupit do zamestnania aj ked som na RP??a kolko mesacne mozem zarobit a budem moct poberat rp aj naprek tomu ze idem do prace

zalka
30. mar 2013

@lenkaa51 áno môžeš kludne pracovať počas RP, zarobiť môžeš neobmedzene ak je to na pracovnú zmluvu, a áno aj RP bude vyplácaný .

andrea444
3. apr 2013

@zalka ahoj ja mám tiež otázočky a tety na sociálke mi nevedia poradiť. Pracujem od 1.2.2013 a rodiť mám 6.6. 2013, teda nemám nárok na materskú, keďže nesplnam podmienku 270 dní (prdtým som študovala) Od mája však splním podmienku 90 odpracovaných dní a tak by som mohla ísť na PN s vyššou sumou, nie minimálnu. Doktor nemá problém ma vypísať na PN len že vraj potrebuje doklad, že nemám nárok na materské. Dal mi teda doklad "žiadosť o materskú", ktorú mi samozrejme zamietnu ale rozhodnutie vraj bude o 60dní. Čo mám teda robiť. Môže ma vypísať na PN tých pár týždňov pred pôrodom bez potvrdenia, že nemám nárok na materskú? Môžem pracovať aj tesne do pôrodu ak nemám nárok na materskú alebo mi to zákon nejako zakazuje? Ja by som najradšej ešte čerpala v máji dovolenku a išla na PN len na dva týždne. Môžem dostávať PN aj počas šestonedelia keďže stále budem zamestnaná alebo sa to v tomto období vylučuje, keďže zo zákona vtedy pracovať nesiem ? Môj plán je robiť do začiatku mája, potom ísť na 11 dní na dovolenku (to mám nárok podľa zamestanávateľa), do pôrodu na PN až do konca šestonedelia. Je to možné?????

zalka
3. apr 2013

@andrea444 no môj názor je , že na PN si dovtedy kým Ti ju lekár neukončí .. takže ak teraz ti dal papier pre SP .. a majú 60 dní tak kludne ťa lekár môže vypísať na tú PN ... a neukončí Ti ju 6t pred pôrodom ale až po pôrode po skončení šestonedelia .

gapa
3. apr 2013

@andrea444
Už som ti odpovedala v inej téme, že som sa takýmito vecami už zaoberala, no nezískala som žiadne spätné info, ako to je so súbehom MD a PN (ak dáš do žiadosti o materské nástup 6týž. pred termíom a trvá aj pn). Či robia lekári problémy s tou pn aj neskôr ako 6týž. pred termínom. Oni sa dosť obávajú soc.poistovne, nemajú dobré skúsenosti. Ale to som nepočula, že by chcel lekár doklad o tom, že nárok na materské nebudeš mať, to ti tak skoro nedá nik a on zase nemôže vystaviť pn spätne len tak (majú na to nejaké predpisy kolkko spätne, resp. možno podla revízneho či ako sa volá ten lekár)

žiadosť o materské slúži ako žiadosť o materské v soc.poistovni ale aj ako žiadosť o MD v zamestnaní, tak neviem, ako to spraví mzdárka. Aj s nou sa aj o tom porad, lebo jej to môže robiť snád problém. Dá sa aj žiadať o materské napr. a myslím aj najneskôr odo dna pôrodu, ale to sa inak ráta potom čerpanie MD v zaemstnaní a vzhladom na požiadavku tvojho lekára? Asi by som napísala otázku cez poradnu soc.poistovne, niečo v tom zmysle, či ma môže lekár vypísať na pn v čase 6týž. pred termínom, resp. podla zdr. stavu aj skôr a či majú nejaké usmernenia lekári zo strany soc.poistovne, že musia mať doklad o tom, že nemáš nárok na materské, lebo vieš, že to tak skoro mať nebudeš a aby potom s vystavením pn nebol problém. A či ukončia pn zase podla zdr.stavu, alebo sú nejaké usmernenia-obmedzenia zo strany soc.poistovne.

andrea444
4. apr 2013

Ahojte baby, včera som písala na sociálnu poisťovňu do BA a odpísali mi, že v prípade, že viem, že nárok na materské nemám nepotrebujem ani podávať žiadosť o materské. Takže budem normálne PN a potom budem brať po pôrode aj rodičovský príspevok. Mzdárka tým pádom nemá problém s mojou evidenciou. HURÁAAA

nr_andulka
Odpoveď bola odstránená