Mám nárok na materskú počas PN?

2. okt 2020

Ahojte, máme 4 ročné dieťa, uvažujeme nad druhým, v podstate to nechávame na "náhodu", ak sa podarí bude, ak nie, nie. =)

Ja mám ale určité pochybnosti, nechcem, aby sa stalo, že pôjdem len na rodičovský a zostala v podstate na minime príjmu. Som zamestnaná už takmer dva roky, ale som na zástup MD, to jest, že akonáhle sa kolegyňa rozhodne, že sa vráti do práce, ja končím.

Mám info, že by sa na budúci rok už zrejme chcela vrátiť, ja už tiež premýšľam dopredu, keby som tehu v tom čase a dajú mi výpoveď, ja môžem ísť na tehu -PN ešte z ochrannej 7 dňovej lehoty, ale vypočítali by mi aj to, že mám nárok na materskú, nie len na rodičák?
Z čoho by sa teda vychádzalo, keď by som bola PN, rátali by mi tú PN do tých 270 dní, ktoré musím mať odrobené, aby som mala nárok na materskú?

Neviete mi toto náhodou niekto ozrejmiť? Ďakujem, Maya =)

veronikaszabova
2. okt 2020

Aby sa ti dni PN ratali do dni NP - musel by trvat PP.

Ak ostanes tehotna este pocas trvania PP a neskor ti daju vypoved - na MP budes mat narok z ochrannej lehoty ( na MD pojdes 6t pred porodom)

fokuska
2. okt 2020

1. V pripade, ze sa vrati ta ktoru zastupujes, tak nedostavas vypoved, tym momentom pre teba PP konci, pretoze tak je dohodnuty. Ona to musi oznamit aspon mesiac vopred - a ty vies ze o mesiac ti PP skonci. To len pre ujasnenie pojmov 🙂

2. V pripade, ze otehotnies este pocas trvania PP, tak je tvoja ochranna lehota 8 mesiacov. Pre netehotne je to 7 dni. To znamena, ze kedykolvek pocas tych 8 mesiacov mozes nastupit na PN a budes ju mat platenu (samozrejme ak je na to zdravotny dovod o com rozhodne lekar).

3. To iste plati pre matersku - ak otehotnies este pocas trvania PP a splnas tiez podmienku min. 270 dni NP za posledne 2 roky pred porodom (co pises ze 2 roky pracujes, ci pocet dni mas az-aZ ;) ), tak budes mat narok na matersku.

4. PN sa nepocita do trvania NP - NP trva len pocas trvania PP, pripadne ked si prihlasena na dobrovolne. Takze ak si na PN pocas trvania PP - dni sa pocitaju. Ak si na PN po skonceni PP - dni sa nepocitaju. Co je u teba jedno, kedze ty tych dni mas dost, o to sa bat nemusis.
Navyse (zas aby sme to mali na poriadku) - nejde o ODROBENE dni, ide o dni trvania NP.

5. Doplnim tiez, ze to, ze by si bola na PN, tak PN nijak neovplyvni vysku materskej, kedze to nie je zdanitelny prijem.

autor
2. okt 2020

@fokuska Perfektne vysvetlené, ďakujem krásne !!!! =)
@veronikaszabova =) Dievčence, ďakujem Vám za info, že ste si na mňa našli čas 🙂 Ahojtééé