Mám nárok na materskú pri druhom dieťati?

petulik23
3. sep 2015

ahojte maminky, potrebujem poradit. Momentalne som na rodicovskej dovolenke s prvy dietatom, ktore dovrsi tri roky v novembri. Som v 4.tom mesiaci tehotenstva a termin mi vychadza na februar, cize nemozem plynule prejst z rodicovskej na matersku. Moja otazka znie, mam vobec narok na matersku? Problem je este v tom, ze pocas mojej prve materskej mi skoncila moja pracovna zmluva, lebo som ju mala na dobu urcitu. Co mam robit aby som mala narok na matersku aj pri druhom dietati? Ma zmysel aby som sa zamestnala hoci iba na dva-tri mesiace?Ake urady si mam obehat? Dakujem za rady, lebo fakt neviem ako to mam cele riesit.

majusqa77
3. sep 2015

nie, nemas. musis splnat podmienku 270 dni nemocenského poistenia za posledne 2 roky

vydrnik
3. sep 2015

Ako tehotnu ta nikto nezamestna.

petulik23
autor
3. sep 2015

@majusqa77 cize ked mi skonci v novembri rodicovska a termin mam az vo februari, dovtedy budem nieco dostavat? Mam sa hlasit na urade prace ako nezamestnana? A ked nastupim na matersku, tak budem dostavat rodicovsky prispevok? Dobre tomu chapem ? 🙂

majusqa77
3. sep 2015

@petulik23 bud urad prace, alebo ostanes doma na neplatenom rodicaku. a rodicak, pokial viem, je az po narodeni dietata

vydrnik
3. sep 2015

@petulik23 az ti skonci rodicovska tak chod na urad prace a tam by ti mali povedat na co mas narok.ale rodicak az po narozeni dietata.Ja som bola pred tehu.nezamestnana a brala som hmotnu nudzu este som nebola vydata ale rozvedena.Po narodeni som nemala narok na matesku ale dostavam rodicovsky.plus pridavky

evittam
3. sep 2015

@vydrnik Na UPSVaR ti nikto nepovie, či máš nárok na materskú, nakoľko s tým tento úrad nemá nič spoločné. 😉
@petulik23 Nárok na materskú nemáš, máš nárok na rodičovský príspevok po narodení dieťaťa, čiže tak ako píše @majusqa77.

gapa
3. sep 2015

@petulik23 bez presných údajov to nejde. Ale vlastne, ak ti trval prac.pomer aspon 270dní a od ukončenia prac.pomeru uplynulo max. 460kalend.dní, tak sa dá získať nárok na minimálnu materskú s dobrov.poistením. Ale záleží od dátumov, či sa to oplatí, ak by si mala dlho platiť, tak nie, lebo sa platí najmenej 33,15% t. č. z najmenej 412eur (od januára už z vyššieho vym.základu) a platí sa do nástupu na md, čo môžešdať už 8týž. pred termínom. Materské je 65% možno 70% z minima platného v den nástupu na md (tj. bud z 412eur alebo z toho o niečo vyššieho v roku 2016)

pianistka
21. feb 2016

@gapa Mozem sa ta opytat aj ja nieco na podobnu temu?
Prvy syncek sa nam narodil 26.11.2015. Som zatial na materskej, potom prejdem na rodicovsku. Teoreticky, ak by sme mali druhe dieta, ktore by sa teoreticky narodilo v januari 2019 alebo neskor (teda po dovrseni troch rokov prveho dietata), a v robote by ma stale evidovali, cize nebola by som nezamestnana, mam pravo dostavat matersku aj pri druhom dietati?

dena1973
21. feb 2016

@pianistka To je hudba budúcnosti. Ale ak budú trvať tie isté podmienky pre nárok na materské (nebude zmena zákona), tak nárok ti vznikne.

pianistka
21. feb 2016

@dena1973 Jasne, je to este daleko 🙂 Najprv musime dozit 🙂 Len som bola zvedava ze aby som dostala plnu matersku ci to musim stihnut do troch rokov prveho dietata alebo sa da aj neskor. Cize inymi slovami, nemusim prechadzat plynule z rodicovskeho na matersku, ak to spravne chapem. Lebo kamaratka mi pisala, ze po dovrseni troch rokov dietata musim nastupit do prace a potom zase odist na matersku, lebo ze inak ozaj dostanem len ten rodicovsky. Tak ale teoreticky, keby sa malo druhe narodit napr v januari 2019, prvorodeny dovrsi tri roky v novembri 2018, ale ja uz budem od leta tehotna, takze na tych par mesiacov by som sa do roboty asi nevracala, ci?

pianistka
21. feb 2016

@dena1973 Resp. len na mesiac 🙂

arwen88
21. feb 2016

@pianistka aby ti vznikol narok na.matersku pri druhom dietati,musi sa druhe dieta narodit pred.dovrsenim 3 roku.dietata a mal by ti trvat pracovny.pomer,aby.si.splnala.podmienku nemoc.poistenia..tak mi to povedali na.socialke...ja to mam tak,ze dcera bude mat 2,5 roka,ked sa nam.narodi.druha dcerka a narok na materske mi vznikol

katriona1
21. feb 2016

@pianistka ahojky, i já mám v ,,plánu" narození dítěte po dovršení 3 roků toho prvního a co jsem si pozjištovala od chytrých hlav tady na netu tak nárok bych měla mít na cca stejnou mateřskou jako při prvním teda za předpokladu, že to tak napíše mzdová 🙂 v tvém případě je ale jeden menší rozdíl a to ten, že rodičovská s prvním dítětem ti skončí v jiném roce než ti začne mateřská s tím druhým a to ti potom ta mateřská vyjde o dost menší než při prvním dítěti, já se v této problematice nevyznám nějak podrobně jenom jsem už cosi tu přečetla takže podrobněji ti neporadím, ale dám ti odkaz na diskusy, kde se toto řešilo a určitě si dopředu zjisti co je pro tebe výhodnější 🙂
ak končí RD v tom istom roku ako začína dalšia MD ... tak je MD detto aj PN medzi nimi rátaná z predpokladaného príjmu ... tj. podla toho čo napíše mzdárka do papierov ..

ak končí RD v jednom roku, a MD začne v druhom roku, a medzi tým bola len PN .. tak MD bude rátaná z minima, a PN ak začne v tom roku kedy skončila RD bude z predpokaldaného príjmu,
ak PN začne v tom roku kedy je nástup na MD tak aj PN aj MD budú rátané z minima ..

ak skončí RD v jednom rokou , a MD začne v druhom roku, a medzi tým v roku kedy čerpeš RD čerpeš aj pár dní dovolenky a potom ztačne PN .. tak PN bude rátané z predpokladaného príjmu, a MD v tom nasledujúcom roku bude rátané z platu za tú dovolenku čerpanú platenú

nájdite sa v tom čo kt. vyhovuje ..
https://www.modrykonik.sk/forum/rodicovska-dovolenka/prechod-z-rodicovskej-opat-na-matersku-s-druhym-dietatom/

gapa
21. feb 2016

@pianistka beriem, že budú platiť zákony v znení ako teraz (potom samozrejme treba si to zistiť aktuálne podla potom účinnných zákonov) no ty si daj hlavne bacha aby si mala vymeriavací základ v roku kedy skončíš Rd, ak nástup na md bude rok.
Ono je to takto. Ak máš dlhodobý pracovný pomer/nem.poistenie, tak je rozhodujúcim obdobím pre výpočet nemocenskej dávky (materského, nemocenského, ošetrovného) predchádzajúci kalend. rok k roku vzniku PN/Očr/nástupu na MD(najneskôr 6týž. pred očakávaným termínom). Tj. ak by si išla na md v r. 2019, tak je RO rok 2018. Potom sú možnosti:
1)- ak budeš mať v roku 2018 nejaký vym.základ, bude sa rátať z neho, napr. budeš pracovať alebo čerpať riadnu dovolenku medzi RD a PN, tak sa bude rátať z obdobia práce+čerpania riadnej dovolenky.
2) ak by si mala v r.2018 len obdobie RD a PN, tak bude materské z minima
3) ak by ale nástup na md bol rok 2018, tak je RO rok 2017. Ak celý rok máš len RD, tak sa mateské vyráta z pravdepodobného vym.základu, z ktorého by sa ti platilo nem.poistenie za mesiac nástupu na MD a ktorý uvedie mzdárka do potvrdenia pre soc.poistovnu. Mala by uviesť najmenej hrubú mesačnú mzdu podla akutálnej prac.zmluvy/mzdového dekrétu. Problém býva, ak má niekto fixnú a variabilnú časť mzdy, aby nenapísala len tú fixnú časť (aj to môže, je to na mzdárke). Preto sa treba s mzdárkou o tom pobaviť, ak by si bola tento prípad, lebo často ani oni nevedia, čo majú napísať, lebo s týmto sa nestretáva človek často, skôr len výnimočne.
--------------
No a k tomu bodu 1) - ak je obdobie s vymeriavacím základom velmi krátke, tak si treba dať velmi pozor na začiatok PN, kvôli víkendom Lebo treba rátať presne ten rok, dokedy bola RD a odkedy začala PN. Tebe bude končiť RD 26.11.2018 čo je pondelok, ak by si čerpala riadnu dovolenku utorok až štvrtok a od piatku 30.11.2018 si bola na PNaž do konca roku (prípadne nástupu na MD), tak sa ti materské vyráta tak, že vym.základ za tie 3 dni rozpočíta na tie 3kalend.dni medzi RD a PN. TAkže vym.základ na den bude VYSOKý (lebo tam nie je žiadny víkend bez vym.základu). Ak by si ale išla na PN dajmetomu až 3.12.2018, tak sa ti mzda za 4dni (27-30.11) rozráta medzi 7kalendárnych dní, ktoré máš medzi RD a PN. Takže v tomto prípade bude vym.základ nižší ako v prvom prípade. To sa dá celkom využiť. Máš dobrý dátum ukončenia RD, horšie to majú tie, čo im končí cez víkend a najhoršie ak končí v piatok. (také mamičky môžu ukončiť RD skôr ako dovršením 3rokov.
snád je to jasnejšie 🙂 No ešte raz zdôraznujem, že toto platí podla teraz účinných zákonov a nejaké zmeny iste budú, či aj v tomto?? nik nevie.

pianistka
22. feb 2016

@gapa Nervy moje, to je odpoved hodna nejakej ceny, obdivujem ta, ze to takto ovladas, a inak dakujem za rady, ale ja tomu aj tak absolutne nechapem 😒 Je to na mna strasne zlozite. ale nebudem sa s tym teraz asi trapit, uvidime co sa dovtedy stane, ci vobec budem zamestnana este, ci bude druhe baby, atd. Potom to budem riesit, ale aj tak ti dakujem za dlhu odpoved. NIekde si to ulozim a casom sa k tomu mozno vratim, ked ma tento "problem" bude zasa matat 🙂

krasnanevesta
24. feb 2016

@gapa prosim este raz...vidno ze sa vyznas....rok 2015 som pracovala bez 3 dni 6 mesiacov potom md.....rok 2016.... Rd. A teraz ako sa dostat k dalsej materskej? Mame mat dalsie dieta tento rok a vyrata sa mi materska z minuleho roku co som robila? A ked bude dieta v 2017 tak tiez mozem dostat matersku ....z coho sa vyrata? Ja som dobre zarabala predtym mala som aj matersku maximalnu. Zmluva je na dobu neurcitu.
Prosim vysvetli v tvojom prispevku ten boid 3 som z toho debil....vopred dakujem

dena1973
24. feb 2016

@krasnanevesta Ak by bol nástup na materské v roku 2016, tak by sa čítala ďalšia materská z príjmu (vymeriavacích základov), ktorý si dosiahla v r. 2015 (PN sa do príjmu nezapočítava).
Ak by bol nástup na materské v r. 2017 (a budú platiť rovnaké podmienky - nebude žiadna zmena zákona týkajúca sa materského), tak sa bude počítať z príjmu z r. 2016. No v prípade, že celý rok 2016 budeš na RP a nebudeš mať žiadny iný príjem, tak sa bude počítať z pravdepodobného príjmu, ktorý ti určí zamestnávateľ. Zvyčajne to býva mzda, ktorú si mala aj pri nástupe na 1. materské. Je potrebné si to pred vyplneným tlačiva s účtovníčkou prekonzultovať, aby nenapísala nedopatrením menej...

krasnanevesta
25. feb 2016

@dena1973 dakujem krasne uz rozumiem 🙂

dena1973
25. feb 2016

@krasnanevesta Nie je zaco...☺

ewitta42195
1. mar 2016

ahoj žienky, ktoré sa vyznáte. Kamarát má nasledovnú situáciu. v tejto chvíli je evidovaný na UP od 1.11.2015, do vtedy robil nepretržite niekolko XY rokov. Od 1.3.2016 uzatvára DoPČ s pravidelným príjmom (to je myslím podstatné pre vznik NP). Na UP bude teda v evidencii tušim do konca 4/2016. Má 1 dieťatko, kt. bude mať na konci júla 3 roky a druhé dieťatko bude mať rok na konci augusta. Teraz otázka. Keby po ukončení evidencie na UP nastúpil na materskú s prvým dieťaťkom, zrejme by mal platené len do veku 3 roky dieťaťa, že? Z čoho by sa mu v tomto prípade počítala materská?Následne by chcel nastúpiť na materskú s druhým dieťatkom na materskú, opäť otázka, z čoho by sa mu počítala materská? Je nejaká možnosť ako mu pomôcť? Keby som ho zamestnala u seba v sro na nejaký dobrý plat, muselo by toto poistenie trvať 90 dní? Alebo by mohol odo mna nastúpit na materskú po pár dňoch a počítala by sa mu materská z predpokladaného príjmu? Viem veľa otázok, ale chcela by som im pomôcť. Ďakujem.

evittam
1. mar 2016

@ewitta42195 Ak by sa mu mal ratat VZ pre MD z noveho prijmu,tak musi mat minimalne 90 dni NP bez PN a OCR. Cize ak im chces pomôct,tak musi mat u teba v sro novu zmluvu na "dobry" plat a platit odvody tych min.90 dni bez PN a OCR a najlepsie by bolo aby mu NP trvalo pri nastupe na MD

monca1111
28. mar 2016

@dena1973 teda dole klobúk dena pred Tvojimi vedomosťami, teda ak sa môžem opýtať od 5. 8. 2015 robím (nastúpila som z RD po 3. roku mojej bambuľky) a čakáme druhé, ktoré sa narodí na začiatku septembra, ak som dobre pochopila MD sa mi vypočíta z vymeriavacieho základu za 2015? suma /počet prac. dní do konca roka 2015? alebo to bude ešte o niečo znížené, ďakujem krásne

dena1973
28. mar 2016

@monca1111 Ak nastup do PP po RP bol k staremu zamestnavatelovi, tak 2. materske (pri nastupe na materske v r. 2016) sa bude pocitat z prijmu ( vymeriavacieho zakladu) dosiahnuteho v r. 2015. Dni sa beru tiez z r. 2015 a to odpracovane kalendarne dni t.j. aj So, Ne, sviatky (dni PN, OCR, MD... sa nezapocitavaju).

monca1111
28. mar 2016

@dena1973 super, díky za vyčerpávajúce a celkom pozitívne info, ste veľmi milá, ale tie dni sa počítajú len od toho 5. augusta 2015 však? (našťastie to bol ten istý zamestnávateľ), tak idem to spočítať, nech sa kus poteším, lebo robím v školstve a mávame odmeny v nov. a dec 🙂, ešte raz veľáááá vďaka, majte sa krásne

dena1973
28. mar 2016

@monca1111 Áno od 5.8.2015.

monca1111
28. mar 2016

díky za vyčerpávajúce info, majte sa krásne

dobromila1111
28. mar 2016

@pianistka tebe staci na md nastupit aj den po skonceni rd a bude to ok 🙂 nemusi sa babo pocas rd aj narodit. Materske sa bude ratat z toho,co ti potvrdia z prace,u mna to bola mzda zo zmluvy.

suzana120
25. apr 2016

Dobry vecer chcem sa spytat mam 1 dieta som zamestnana na dobu urcitu pred porodom som pracovala 6 rokov matersku som poberala 34 tydnu chcem druhe dieta ale chcem si to naplanovat aby som isla z materskej do materskej budem mat narok na matersku aj na druhe dieta bude mi firma platit aj pri druhom

majusqa77
25. apr 2016

@suzana120 zalezi od toho kedy ti skonci zmluva. Ak budes v case skoncenia zmluvy tehotna ano

suzana120
25. apr 2016

@majusqa77 pomylila som sa ja mam zmluvu na dobu neurcity