Mám nárok na materskú pri druhom dieťati?
ahojte maminky, potrebujem poradit. Momentalne som na rodicovskej dovolenke s prvy dietatom, ktore dovrsi tri roky v novembri. Som v 4.tom mesiaci tehotenstva a termin mi vychadza na februar, cize nemozem plynule prejst z rodicovskej na matersku. Moja otazka znie, mam vobec narok na matersku? Problem je este v tom, ze pocas mojej prve materskej mi skoncila moja pracovna zmluva, lebo som ju mala na dobu urcitu. Co mam robit aby som mala narok na matersku aj pri druhom dietati? Ma zmysel aby som sa zamestnala hoci iba na dva-tri mesiace?Ake urady si mam obehat? Dakujem za rady, lebo fakt neviem ako to mam cele riesit.
@suzana120 budete mať nárok, aj ja tak teraz mám. Pokiaľ pôjdete na md kým staršie bude mať 3r a prac.pomer bude trvať, tak bude materské. Možno v nižšej sume, ak ste mávali v práci aj odmeny.
@dobromila1111 mne materska vysla uplne pekne mala som 21aj nejake drobne a teraz sa ma materska zdvihnut na 75 ./' z platu to pri druhom sa nerata
@suzana120 nám rátali z platu na zmluve..a tá vyššia materská už platí.
A platí 70%. O ďalšom zvyšovaní som nepočula
@dobromila1111 dakujem pekne za infoemacie
@suzana120 paci sa. Ai mabuduuce ;)a drzim palce,nech sa babatko podari :*
@suzana120 Len pre poriadok - zamestnávateľ žiadnu MD neplatí - MD vypláca SP. A ak tvoj PP trvá aj počas RD tak nárok na druhú MD budeš mať a môže byť aj vyššia ako prvá (a nielen preto lebo sa zvyšovali percentá výpočtu), nakoľko tvoja druhá MD by sa počítala z pravdepodobného VZ, ktorý určí zamestnávateľ na potvrdenie pre SP a ten môže byť kľudne vyšší ako pri prvej MD - všetko záleží už len na dohode so zamestnávateľom. 😉
@evittam ja by som sa rada pripojila k teme 🙂 som s mojou dcerou na RD ( ma 2,5r ) a som v cca 10 tyzdni. Mala dovrsi 3 r 15.5.2017. podla vsetkeho mam termin porodu druheho dietata 1.7.2017. Nedopatrala som sa odpovede, rada by som vedela, ci pri druhom dietati budem mat narok na materske, ak sa narodi az po 2 mesiacoch odkedy moja prva dcera dovrsi 3r? Teda nestiham uplne presne retazovy porod, budem tam mat sklz nejaky mesiac a pol :-/ budem mat narok uz len na rodicovsky prispevok? ☹ moj PP stale trva, mam na dobu neurcitu. Vopred dakujem za odpoved 🙂
@majusqa77
@evittam jemine toto vazne? Vy ste super baby!! Ja uz som bola v tom, ze ziaden narok nebudem mat :-O a to oznamenie o tehotenstve asi mam dat zamestnavatelovi cim skor, hej? Juj ste ma potesili, snad to tak vyjde s tou dovolenkou 😉 teda zamestnavatel by mi RD ukoncil 15.5. ( ked bude mat mala 3 r ) potom by som cerpala dovolenku a 6 tyzdnou pred porodom by mi tam dali MD? Velka vdaka, letia Vam 💜😘
Ahojte, chcem sa opýtať, v januari 2017 sa mi narodilo bábätko, momentálne poberám materskú. Avšak by som chcela nastúpiť od júla 2017 do prace na dohodu k jednému súkromníkovi. Nakoľko plánujeme aj 2.babatko do 3 rokov, budem mat rovnaku materskú ako teraz alebo sa vypočíta len zo spomínanej dohody? Dakujem
@barca29 Ak ti pracovný pomer u pôvodného zamestnávateľa (od ktorého si išla na terajšie materské) trvá a bude ti tento pracovný pomer trvať aj pri narodení druhého dieťaťa, tak ak budú platiť tie iste podmienky pre nárok na materské, vtedy sa ti materské bude počítať od toho istého zamestnávateľa.
..alebo ak budes splnat podmienky, mozes mat matersku z oboch..
Mamicky mozem sa aj ja opytat ? Pred prvym tehu som odtobila vyse 3rokov .
Prve babo malo teraz v oktobri dva roky ,pracovala som v roku. 2017 -5 mesiacov v decembri ma uz gyneklog vypisal pn pre rizokove trhu . Druhe babo sa natodi v maji
Mam alebo nemam narok na matersku ? PN zo socialky mi ptisla
. Tu u nas na uradoch ti nikto nic neporadi . Dakujem
@petulka1203 trva ti pracovny pomer?
@majusqa77 ja sa pridam opat, ak mozem 😀 v predchadzajucich prispevkoch sme riesili moju situaciu a skvelo ste mi poradili ! 🙂 len zial tesne po tom som o babo prisla.. Ale teraz som znovu tehu a ten moj narok na MD mam este zaujimavejsi 😀 dcera dovrsila 3 roky 15.5.2017 a nasledne som 31.5.2017 ukoncila PP ( medzitym tam dali asi cerpanie dovolenky ) od 1.6.2017 som evidovana na UP ako nezamestnana a teda aj stastne tehotna, momentalne v 35 tt 😉 bola som v tom, ze kedze nestiham retazovy porod, tak nemam narod na MD. Ale dopocula som sa, ze ak uz som v case ukoncenia PP bola tehotna, som v dakej 8 mesacnej ochrannej lehote. Tak by som asi aj narok mohla mat. Poslednu MS som mala 22.5.2017 a TP mam 25.2.2018. Zajtra idem k dr pre papier na materske ( uz som asi par dni na MD ) tak by s bola rada, ak by ste mi vedeli poradit, aky datum by mi mala dr dat na tu ziadost o materske, aby mi vznikol narok? Tusim sa tam uvadza prespokladany datum porodu a uplatnenie naroku 6 tyzdnov pred. Podla toho, co som ratala mi to aj vychadza, len si chcem byt ista, ci mi tam neskace par dni hore dolu, lebo to by bola skoda ☹ moc dakujem za odpoved, ak viete poradit 🙂
@majusqa77 nie som si ista ako to posudzuju, ci podla poslednej MS, ci podla coho. Lebo ked zadavam, ze som mala posledniu MS, tak mi vyhodi, ze pravdepodobnost otehotnenie je 4.6 :D ale tiez si myslim, ze to asi vychadza, kedze nastup na MD je 6 t pred TP, tak duuuuuufam 🙂 dakujem krasne opat raz za pomoc 😉
@majusqa77
Pracovny pomej bol ukonceny 31.12.2017 .ale od 1.12 som vypisana PN.
Ahojte.chcem sa spýtať ohľadne švagrinú, poberá rodičovský.prispevok a teraz zostala tehotná. Pracovna zmluva jej zanikla pred prvou md, následne bola PN na rizikovom a potom čerpala materskú.bude mať nárok na materskú aj teraz pri druhom? Myslím,že asi nie, keby sa teraz zestnala to by jej už asi nepomohlo? Ďakujem za odpovede

@suzana120 takze ak to stihnem mat druhe dieta kym bude mat muj syn 3roky tak mi zamestnavatel bude platit matersku aj na druhe dieta