icon

Mám nárok na materskú pri druhom dieťati?

23. feb 2025

Ahojte rada by som sa informovala. Január 2025 my skončil pracovny pomer automaticky som šla na úrad prace. V auguste sa mi narodil drobec v prípade druhého dieťaťa mam nárok na materskú tak ako u prvého dieťaťa ? Ďakujem

patta89
23. feb 2025

Ak otehotnieš do 180 dni od skončenia PP, tak narok mas...ak nie, tak sa musis zamestnat, alebo si platit DNP

autor
23. feb 2025

@patta89 no s prvým babom som otehotnela vo výpovednej lehote ešte len má zaujíma ako to bude pri druhom

domka222
24. feb 2025

Však ti píše, že ak otehotnieš do 180 dní od skončenia pracovného pomeru, tak áno. Tak počítaj

melanta
24. feb 2025

Píšeš zvláštne zmätočne. Píšeš, že pracovný pomer ti skončil v 1/2025, že si otehotnela vo výpovednej dobe a porodila si v 8/2024. Ak si rodila v 8/2024, tak si otehotnela koncom roka 2023, takže si nemohla otehotnieť vo výpovednej dobe, ak ti pomer skončil v roku 2025.

Z toho mi vychádza, že ti pomer mohol skončiť v 1/2024, v takom prípade nemáš nárok na materské ani tehotenské.

autor
24. feb 2025

@melanta moja chyba áno tak 1/2024 mi skončil pracovny pomer a už som bola tehotná porodila som august 2024 … chcela som len vedieť či pri druhom dieťati budem mat nárok opäť na materské a tehotenske nakoľko pri prvom dieťatku som mala ale ako píšeš asi nie … ďakujem ❤️

melanta
24. feb 2025

Potrebuješ mať 270 dní poistenia za posledné 2 roky + zároveň byť buď v ochrannej lehote alebo mať v čase nástupu na MD aktívne poistenie. Takže máš 2 možnosti:

1. Platiť si DNP, pričom prestať platiť ho môžeš až keď nastúpiš na MD. Na tehotenské potrebuješ splniť podmienku 270 k 13tt, na materskú k termínu pôrodu.

2. Zamestnať sa.

mondolina
24. feb 2025

z pracovného pomeru, ktorý ti skončil 1/24 nebudeš mať určite nárok na materské.

autor
24. feb 2025

@melanta áno ale ak by som otehotnela teraz neplatí to ? Keďže za posledné dva roky zamestnaná a potomteda obdobie minuly rok úrad prace …8/2024 pôrod… mam v tom zmetok úplný

patta89
24. feb 2025

ak otehotnies teraz, narok na matersku mat nebudes

balerina2025
24. feb 2025

staci sa zamestnat.

melanta
24. feb 2025

Aký zmätok? Podmienky sú jasné. Sú 2. Prvá je mať 270 dní poistenia za posledné 2 roky. Druhá podmienka je buď mať aktívne poistenie v čase nástupu na MD (nemáš aktuálne aktívne poistenie) alebo byť v ochrannej lehote (tá je 180 dní od ukončenia PP, to nespĺňaš). Síce v súčasnosti spĺňaš prvú podmienku, ale v rámci druhej nespĺňaš ani jednu alternatívu.

Takže platí, čo som napísala - máš uvedené 2 alternatívy, ako môžeš získať materské a tehotenské. DNP až do odchodu na MD alebo zamestnať sa.

lienka.7
24. feb 2025

@autorka nemas aktívne NP (si nezamestnaná, dobrovolne si neplatis), nemáš narok na matetsku. Co je na tom tak ťažké pochopiť? Pri prvom ti to vyšlo v rámci OL. Teraz už to šťastie nemas.

enusamt
24. feb 2025

Tentoraz to bude iba rodicovsky