icon

Mám nárok na materský príspevok?

sednaja
14. apr 2014

Ahojte,
Narodilo sa mi dieťa vo februári 2013 a TPP mi bol ukončený k poslednému dňu v marci 2013. Tým pádom som momentálne nezamestnaná. Mala som vtedy nárok na materské, aj mi bolo vyplatené.
Zaujíma ma však, ako to bude v druhom prípade, pretože v októbri 2014 sa mi má narodiť druhé dieťa. Mám nárok na materské? V podstate moja malá nebude mať ani 2 roky, keď sa narodí druhé, avšak zároveň som už nezamestnaná na RD.
A ešte som počula o nejakej možnosti PN, je aj také niečo možné v mojom prípade?
Viem, že zákony sa stále menia, ale máte niektorá s niečim takým skúsenosť, keď sa prekrýva RD?

martaastano
16. apr 2014

ahoj sednaja, určite odporúčam radu od zalky, nakoľko aj mne poradila ako získať maximálnu podporu 😀 😀 😀 keď som dostala výpoveď po RD, naozaj je odborník v tom čo hovorí a tety na sociálke ti takého niečo určite neporadia....to od nich nečakaj.... a zalka je užasná že takéto rady tu mamičkám zdarma dáva 🙂 🙂 🙂

sednaja
autor
16. apr 2014

@martaastano " a zalka je užasná že takéto rady tu mamičkám zdarma dáva".........tak to máš pravdu, dnes som si to overila už aj v praxi

sednaja
autor
16. apr 2014

@zalka Táák.......a mám bičujúci deň za sebou. Najprv sme neboli priamo na sociálnej poisťovni, lebo kamát nám povedal, že má známosť na úrade práce a že to tam treba (aj keď sa mi to hneď nezdalo) a si predstav, povedali nám, že niečo také ako doplatenie do chýbajúcich dní, teda to DNP, čo potrebujem ani neexistuje, že to kedysi bolo......... išli sme ale aj tak na sociálnu poisťovňu, kde sme fakt ísť mali a tam bola trochu väčšia ochota, ale keby som nevedela čo konkrétne chcem (keby si mi ty neporadila), tak oni by ma riadne poslali k vode. Dosť sa vyjadrovali neurčito, nič mi nevedeli povedať a posielali si ma hore-dole medzi dvoma budovami. No nakoniec som všetko vybavila. DNP od dnes a už mám aj odovzdanú PN od zajtra. Mala by som však už aj platiť DNP - tento mesiac len alikvotnú čiastku 66,66€ .....údajne, ak nebude potrebné, tak mi vrátia späť, ale tak minimálne za dnešok asi budem musieť zaplatiť. Tak im poslať tých 66,66€ a potom rozdiel požiadať vrátiť?

A ešte mi napadla jedna vec z toho, keď som videla PN-kový lístok...ak by som sa nedala na DNP, tak by som asi ani na PN ísť nemohla, pretože tam bolo na výber, že PN sa platí ako za zamestnanca (čo nie som), alebo SZČO (čo nie som), alebo z DNP (a na to, keby som sa neprihlásila, tak ako nezamestnanej by mi asi PN nedali).

Tak, teraz som zvedavá kedy príde vyjadrenie a dúfam, že to schvália podľa plánu....každopádne Ti odo mňa patrí VEĽKÁ VĎAKA. Fakt si anjel, že takto nezištne pomáhaš a hlavne s trpezlivosťou, pretože vôbec neviem v týchto veciach chodiť.

Dúfam, že aj Tebe sa darí minimálne v takej miere, do akej pomáhaš ostatným 😉

zalka
16. apr 2014

@sednaja stačí alikvotnu čiastku zaplatiť za 1 den cca 4,50 eur ... a nemala si PN odovzdavať dnes so zajtrajším dátumom pozrú sa ti na zúbok ...

sednaja
autor
16. apr 2014

@zalka Tá mladá pracovníčka mi povedala, že je na lekárke k akému dátumu ma vypíše, ona to neriešila, len sa usmiala,.......myslím, že dobre vedela o čo ide 😀........okrem toho, aj by som odovzdala pn zajtra, ale nemám sa ako dostať do mesta a potom sú sviatky a to by bolo už dosť neskoro..........

muzika11
25. apr 2014

Ahojte viete mi poradiť ako je to teraz s materskou ??? Som zamestnaná na TPP a le som pri 2 ročnej dcerke momentálne na RD a čakáme druhé bábo teraz v juny 🙂 neviete mi niekto poradiť či budem mať nárok na vyšiu materskú tých prvých 8 mesiacou ako som mala aj pri prvom dieťati ??? Alebo už budem mať len takú ako mám teraz pri dcerke rodičovský + 2 x prídavky ??? Je niekto v podobnej situácii ??? Pýtala som sa učtovničky ale tá mi nevedela povedať ☹ Ďakujem za info

zalka
25. apr 2014

@muzika11 o MD požiadaš zo zamestnania, mzdárka potvrdí predpokladaný príjem .. a podla toho ti vypočítajú MD 65% z predpokladaného príjmu. Takže záleží čo ti mzdárka napíše do potvrdenia .

muzika11
25. apr 2014

no to mi potom dá priemer zárobku ktorý som mala ked som pracovala ??

zalka
25. apr 2014

@muzika11 áno ...

muzika11
25. apr 2014

@zalka no to mi potom dá priemer zárobku ktorý som mala ked som pracovala ?? ja som jej papier už vypísanú materskú už zaniesla a ona mi povedala že tá vyššia materská to už nebude asi ☹
dá sa to niekde zistiť na nete že by som sa tým potom ohradila alebo niečo mi poradte prosím 🙂

muzika11
25. apr 2014

@zalka
na nete čítam http://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rodi... že nejakých 270 dní či čo som z toho debil možem sa na toto potom odvolať dakujem za radu

zalka
25. apr 2014

@muzika11 v prvom rade, žiadosť o MD síce dávaš zamestnávateľovi ale len na potvrdenie ... žiadosť o MD si mamičky majú sami odnášať do SP .
a za druhé čítaj SP http://www.socpoist.sk/materske/1293s

PDVZ = jedna tridsatina vymeriavacieho základu (VZ), z ktorého by sa platilo poistné na nemocenské poistenie za kalendárny mesiac, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky (predpokladaný VZ); PDVZ sa zaokrúhľuje na 4 desatinné miesta nahor.

výnimka – PDVZ zamestnanca a povinne nemocensky poistenej samostatne zárobkovo činnej osoby, ktorí nemali v rozhodujúcom období VZ z dôvodu poberania materského, prerušenia povinného nemocenského poistenia zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky alebo z dôvodu prerušenia povinného nemocenského poistenia samostatne zárobkovo činnej osoby, ktorá má nárok na rodičovský príspevok, je jedna tridsatina predpokladaného VZ, z ktorého by sa platilo poistné na nemocenské poistenie za kalendárny mesiac, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky

muzika11
25. apr 2014

@zalka Ďakujem preštudujem si to

zalka
25. apr 2014

@muzika11 zhrniem ak máš v PZ napr. 800 eur .. a keby si chodila tento mesiac do roboty a zarobila by si 900 eur .. tak takú sumu by ti napísala mzdárka do papierov ... napr.

muzika11
25. apr 2014

@zalka takže ak som pred dvomi rokmi už dostala vyrozumenie zo socialky že na mesiac mám natersku cca 400 eur čo mi vypočítali zo mzdy tak by som mala mať aj teraz takú???

zalka
25. apr 2014

@muzika11 áno, ale záleží aby tam mzdárka nepopísala somariny ... si to ustriehni, nech ti tam nenapíše minimálnu mzdu ale napr. toľko ako si mala pred 1 MD

muzika11
25. apr 2014

a to može napísať aj minimálnu mzdu??
a čo ked mi tam nebude chceť napísať to čo som mala pred 1. materskou

@zalka

zalka
25. apr 2014

@muzika11 tak jej vytlač zo stránky SP ako sa dáva VZ ... pri 2 MD ... a hej môže sa tak zmagoriť že ti tam dá minimálnu mzdu

muzika11
25. apr 2014

pošleš mi link dakujem 🙂

@zalka

zalka
25. apr 2014

@muzika11 máš ho o 4 príspevky vyššie. už som ti ho posielala ...

muzika11
25. apr 2014

@zalka ona je už asi zmagorená lebo mi vravela že budem mať tu nižšiu ☹ ale ja som ostala taká v pomikove že som nevedela čo jej mám na to povedať lebo som s tým nerátala ale na druhej strane som to nemala zistené a ked teraz sa tie zákony stále menia 🙂

muzika11
25. apr 2014

@zalka dakujem

zalka
25. apr 2014

@muzika11 práve preto si ju postráž .. aby ti nenapísala somariny pre SP ...

muzika11
25. apr 2014

ok bože ked teraz je víkend a dufam že to už neposlala včera som jej to zaniesla a v pondelok jej hned volám alebo za nou skočím a ty sa tomu prečo tak rozumieš ?? Si v rovnakej situácii
??

zalka
25. apr 2014

@muzika11 nie len veľa čítam ... no hej treba skočiť aby si jej to vysvetlila ... a ukázala na nete ...

muzika11
25. apr 2014

dakujem za rady moc si mi pomohla dúfam že to vybavým 🙂 200 eur je 200 eur 🙂
@zalka

zalka
25. apr 2014

@muzika11 určite áno, držím palce

muzika11
28. apr 2014

@zalka ahoj volala som z účtarkou a nepotešila ma Keďže naväzujem na tzv. reťazový porod ( to je že mám druhé dieťa skor ako má prvé 3 roky ) tak sa mi síce ráta väčšia materská to je PDVZ pravdepodobný vymeriavaci základ zo zmluvy a kedže som v zmluve mala základ nejakých cca 355 eur tak z toho tých 65 percent k tej základnej sume zo zmluvy ale nepatria žiadne odmeny osobné ohodnotenia odmeny za splnený plán atď. toto všetko mi platilo pre výpočet prvej materskej lebo som to odpracovala ale kedže teraz len naväzujem tak teraz sa to do toho bohužial nezapočítava. Pri prvj dcerke som tých 8 mesiacou dostávala už vypočítaného toho všetkého cca 400 eur mesačne ale teraz mi to vychádza len na nejakých ccca 220 eur

zalka
28. apr 2014

@muzika11 to neovplyvním čo napíše mzdárka ...

muzika11
28. apr 2014

No ved toto