icon

Mám nárok na materský, rodičovský a príspevok na dieťa?

matkova_laska
26. jún 2013

Ahojte milé maminky a žienky. Možno sa Vám bude zdať moja otázka hlúpa, ale žijem s partnerom už sedem rokov a začali sme riešiť tému bábätka. 🙂 Viete mi niektorá poradiť, som totiž z toľkého množstva informácii a pojmov riadne zmätená...:(
Problém je, už som už viac ako jeden rok vedená na úpsvar ako uchádzač o zamestnanie. Nemám žiadnu dohodu a práve mi skončila aj absolventská prax. Preto by ma zaujímalo, či keby ostanem tehotná a následne porodím mám nárok na nejaké ,,dávky´´ ..Prípadne čo by ste mi poradili, ako možno trošku zlepšiť túto situáciu, ke%dže viem, že za 100 - či 200 eur je dieťatko ťažko uživiť. Ak máte skúsenosti s nejakým pripoistením, poprípade zamestnaním na krátku dobu a maximálny príjem, viem že týchto diskusií a tím je tu asi 1000, ale sú dosť staré a rada by som mala čerstvé informácie, ak teda niektorá z Vás toto riešila alebo má lepší prehľad. Ďakujem veľmi pekne, všetkým ochotným, ktoré si nájdu čas, chuť a energiu poradiť mi. 🙂

moon1979
26. jún 2013

@matkova_laska
aby si mala nárok na materskú, musíš splniť podmienku 270 dní nemocenského poistenia za posledné dva roky pred nástupom na MD ... ak túto podmienku nesplníš, budeš poberať rodičovský príspevok plus rodinné prídavky, čo je t.č. 199 eur plus 23 eur ... ak to dovtedy nezrušia tak budeš mať nárok na jednorázový príspevok a príplatok po narodení dieťaťa tzv. "kočíkové" čo je cca 850 Eur ... na iné nárok nemáš

dobrovolne sa pripoistiť v súčasnej dobe už neoplatí, kedže z minima to číní mesačne cca 140 Eur čo by si musela platiť a aj tak by si mala minimálnu materskú, čo je o pár eur vyššia suma než rodičovský príspevok

martinkatinka
26. jún 2013

vyššie je popísané všetko a dodám dôležitú vec.... dieťa má živiť aj druhý rodič - nie len matka z rodičovského príspevku, takže ak žiješ s priateľom, predpokladám, že sa o svoje dieťa aj postará....alebo budeš osamelá matka?

matkova_laska
autor
26. jún 2013

Nie nie nebudem 🙂 Inak by sme dietatko neplanovali 🙂 Len sme chceli vyzistit a vyuzit vsetky moznosti, ktore su... Pretoze pocuvam, ako niekto vyuzil nejake pripoistenie, potom ze niekoho zamestnali na mesiac a s najvyssou mzdou aby umelo nafukli vysku pripsevku, a ja vobec netusim na co mam a nemam narok... a co z toho je este aktualne atd...

martinkatinka
26. jún 2013

@matkova_laska tak sa v prvom rade snaž zamestnať a ak ostaneš tehotná, môžeš ísť na PN, na rizikové... podľa situácie.

matkova_laska
autor
26. jún 2013

Pisala som, že sa strácam v tých pojmoch a nikdy som nič taketo neriesila... Od maja minuleho roku som na upsvar pol roka som poberala slusnu podporu ( kedze predtym som rok a tristvrte velmi dobre zarabala v trvalom pracovnom pomere) a nasledne som bola 4 mesiace na absolventskej praxi. No teraz od juna uz som bez akehokolvek prijmu, v podstate nasetrene mam dost, takze nie je to vychodisko z nudze ale zdravy usudok a tuzba po dietatku... A len ma zaujimalo, ci po takejto situacii ze za mna plati stat je nanieco narok.. ked by som teoreticky nastupila na matersku do cca 10 mesiacov...

moon1979
26. jún 2013

@matkova_laska posudzujú sa posledné dva roky ako som písala ... takže ak tam máš splnenú podmienku tých 270 dní NP tak nárok na materskú ti vznikne a mal by sa počítať z toho posledného VZ ktorý si mala v zamestnaní ... ale musia ti výjsť tie 2 roky a v nich podmienka 270 dní poistenia ... vela času nemáš, kedže si už dlho nezamestnaná a tie mesiace hrajú proti tebe ... ani otehotnieť sa nedá švihnutím zlatého prútika (aj keď ja som bola v tomto výnimka 🙂

priska81
26. jún 2013

ahojte, po ukončení dlhodobého pracovného vzťahu(viac ako 5 rokov) je nejaká doba dokedy musím otehotnieť resp. byť vypísaná na materskú dovolenku lekárkou, aby som dostala ešte materskú?