icon

Mám nárok na OČR počas letných prázdnin na školáčku?

4. apr 2026

Ako je to prosím s očr kvôli letným prázdninám? Dá sa aj keď má 7 rokov a je prváčka? Či sa to týka len škôlky? Ďakujem

anonym_7176ff
4. apr 2026
@lienka.7

@anonym_autor NIKTO sa tu do teba nepustil, ja neviem co si ty a tebe podobne vztahovacne. Celá tvoja rodina celé leto robí, žiadna kamarátka nepomoze, žiadna študentka nemôže...
Co ti na to napísať? Chod na FB do skupín co su na stráženie a zadaj dopyt. Neverím, že sa ti NIKTO neozve.

@lienka.7 ale nechápem čo by autorka mala očakavať, však sa iba pýtala či má nárok na OČR. Tu sa do nej pustili jak supy za tú otázku. Ako vycuciava štát.

dzulli1980
4. apr 2026

No u nás to, ako dcéra nastúpila do školy, riešime tábormi ... tiež nemáme babky, tetky, sesternice, čo by prizreli ... vlani mala cez letné prázdniny 5 táborov, peniaze neskutočné, no čo urobíš? ... iná možnosť nie je ...

lienka.7
4. apr 2026
@noami12

@lienka.7 tak osobne mam jednu známu ktorá není napríklad Slovenka, prišla ako dieťa iba s mamou na Slovensko, mama jej zomrela v tehotenstve a zostala sama. Tiež som jej podala pomocnú ruku, strážila som jej ešte maličké bábätko, pomáhala som jej aj finančne po nejakom čase už som musela pozerať na seba a teraz úprimne tiež by som jej už dve deti nestrážila, za prvé je to veľká zodpovednosť ( mam aj svoje deti a 4 by som nedala naraz ) a za druhé veľa žien tiež si chce užiť leto aj inak a tiež sú pracujúce. Nie každá kamarátka je vysokoškoláčka s voľným časom. A tiež dieťa dať úplne cudziemu človeku neni na mieste. Ono pokiaľ človek nevidí ale iba si myslí aké je všetko jednoduché, krásne, lebo si to predstavuje, tak ťažko vysvetľovať. A niekdo to nemá ani možno finančné ľahké, aby si dovolil platiť 10 eur na hodinu keď zarobí napr. 6e. Alebo aby zaplatil 150 euro za 4 dní v tabore. Keď mu to vyrieši len naozaj že pre dní.

@noami12 v poriadku. A teraz ako teda riešiť túto situáciu? Celé prázdniny bude autorka doma? Ako sa hovorí, až v núdzi spoznáš priateľa. A predstav si, ja som si napr.kvoli kamoskinmu synovi v lete aj dovolenku brala. A tiež som bola pracujúca a mohla ísť radšej niekde na týždeň k moru. Ale, potrebovala pomoc, lebo samozrejme NIKTO z rodiny zrazu nemohol, každý bud pracoval alebo musel oddychovať. Je to vždy iba o ľuďoch. Navyše, tu autorka ma aj rodinu aj otca dietata, ale klasika, no nedá sa...

anonym_dd222e
5. apr 2026
@anonym_39562b

@anonym_autor najviac mudre su tie kde okolo nich lieta cela rodina, ja ta chapem je to narocne ako sama mama s dietatom, ja som to riesila tabormi, 2tyzdne ja dovolenka, dva otec a zvysok chodila so mnou do prace

@anonym_068e9d
@anonym_39562b ja autorku tiež chápem a nestíham sa diviť aké ste tu všetky múdre 🙏 a hlavne tie, čo majú full servis od babiek a dedkovi...
My sme s mužom na deti sami, jeho rodičia aj moja mama nedožili 55 rokov, zostal nám môj otec, ktorý má sám zdravotné problémy a deti mu dať nemôžme...staršia má 11, mladší 6...od narodenia deti, sme NIKDE SAMI s mužom.neboli, proste stále riešime iba deti....takým, čo majú každý víkend voľno, o deti postarané, takým sa mudruje...
A že šak zaplať tábory...áno august nemáme ako vykryť, tak platíme deťom tábory...ale to že nás stoja tisícku mesačne, čo vlastne zarobím, to je druhá vec...čiže chodím do roboty, aby som zaplatila deťom tábory....a aj tak netrabime čas spolu ako rodina...
Autorka držím ti palce, úplne chápem v akej náročnej situácii si a tým, čo sa do Teba navážajú, by som dopriala zažiť to zúfalstvo, keď nemáš ozaj nikoho na stráženie detí...

anonym_f5e34d
5. apr 2026
@anonym_dd222e

@anonym_068e9d
@anonym_39562b ja autorku tiež chápem a nestíham sa diviť aké ste tu všetky múdre 🙏 a hlavne tie, čo majú full servis od babiek a dedkovi...
My sme s mužom na deti sami, jeho rodičia aj moja mama nedožili 55 rokov, zostal nám môj otec, ktorý má sám zdravotné problémy a deti mu dať nemôžme...staršia má 11, mladší 6...od narodenia deti, sme NIKDE SAMI s mužom.neboli, proste stále riešime iba deti....takým, čo majú každý víkend voľno, o deti postarané, takým sa mudruje...
A že šak zaplať tábory...áno august nemáme ako vykryť, tak platíme deťom tábory...ale to že nás stoja tisícku mesačne, čo vlastne zarobím, to je druhá vec...čiže chodím do roboty, aby som zaplatila deťom tábory....a aj tak netrabime čas spolu ako rodina...
Autorka držím ti palce, úplne chápem v akej náročnej situácii si a tým, čo sa do Teba navážajú, by som dopriala zažiť to zúfalstvo, keď nemáš ozaj nikoho na stráženie detí...

@anonym_dd222e a co týmto tvojim príspevkom chceš povedať? Ze ked ty máš na nic život, mame ho mat aj my? Ty si typický prajny slovak, ktorému keď zdochla koza, tak musí aj susedovi. Vedela si od začiatku, aku mate situáciu, tak si sa podľa toho mala zariadiť. Inak normalne rozmýšľam, ze za môjho detstva ako všetko išlo, či už tie babky, dedkovia pracujúci si vedeli pobrat dovolenky, pomoc rodiny alebo aj susedov. Aj 5-6 sme boli raz u jednej susedy, potom už druhej. Chodili sme do zoo alebo sa kúpať (to už na ZS potom). Ale teraz jednoducho nič nejde, nedá sa. A inak, stat ti mesacme prispieva 160€ (DB + pridavky), co mas za rok 1920€. Odlož si z toho co i len polovicu a mas tie tábory zaplatené od statu. A nemusíš tu vyplakavat.

autor
5. apr 2026
@lienka.7

@noami12 v poriadku. A teraz ako teda riešiť túto situáciu? Celé prázdniny bude autorka doma? Ako sa hovorí, až v núdzi spoznáš priateľa. A predstav si, ja som si napr.kvoli kamoskinmu synovi v lete aj dovolenku brala. A tiež som bola pracujúca a mohla ísť radšej niekde na týždeň k moru. Ale, potrebovala pomoc, lebo samozrejme NIKTO z rodiny zrazu nemohol, každý bud pracoval alebo musel oddychovať. Je to vždy iba o ľuďoch. Navyše, tu autorka ma aj rodinu aj otca dietata, ale klasika, no nedá sa...

@lienka.7 o akych celych prazdninach hovoris? Ved som pisala ze potrebujem vyriesit 3 tyzdne a jeden den. Lebo je tam este jeden pondelok. Tu islo ibs o to ci sa to da.. nikdy som take necerpala, ani vtedy pandemicku ocr. Neviem ako to funguje. V praci mi o takom povedali tak som sa chcela len spytat.
No vy ste zo mna spravili neschopnu, lenivu zenu, co sa chce opalovat v lete a vycucat stat. Strazila kamaratka, prerusili sme kontakt, dalsie pracuju tam kde ja, mame celozavodnu. Strazila znama z rodiny, pisala som nevie mi nic slubit nevie co bude. Dalsia kamoska tiez pracuje ale na smeny.. a ci mi verite ci nie. Nenasla som opatrovatelku. Pisala som 2 roky vzdy pred letom. Nikto mi nenapisal. Ide do tabora na 2 tyzdne. Iny som nenasla co casovo vyhovuje.
Takze naozaj staci..

Kludne nadavajte na osobu co nepoznate.

Ale pisali tu aj mile zeny co mi drzia palce a chapu ma.. vam dakujem a klobuk dole pred vami. Lebo stale ma nadej, ze stale su tu medzi nami dobri ludia 🙂

noami12
5. apr 2026
@lienka.7

@lienka.7 tak ano otec dieťaťa je stále otec ktorý by mal tej matke pomôcť s vlastným dieťaťom, len nevieme o ňom či sa vôbec zaujíma o to dieťa, pokiaľ sa ani nestretavaju a je to bez záujmu tak autorka sa môže aj na oči postaviť ale otec nepomôže.
Je to o človeku. Ale aj doba sa veľmi zmenila. Tiež som chodila k susedom z celého vchodu ( ale hrať sa, stráženie som nepotrebovala lebo naši mali firmu a mamina pracovala s domu) ale vtedy som mala aj krstných rodičov, tety a všetci sme sa pravidelne stretávali. Teraz je to iné už ako keby ani rodinu nemám, sesternica sľubuje 5 rokov že si nájde čas na kávu a príde pozrieť, stále je to len o sľubovaní, teta to isté. Krdtných tiež už nemám a ani otca. Zostala mi už len mama ktorá sama sa stara o babku + chodi do roboty. Kamarátok som mala dosť ale svoj zoznam som tiež upravila, mam skôr už iba známe a kamarátky iba 2 a som rada ako 1000 falošných.
Takže áno kedysi by ma mal kto strážiť. Ale dnes je to bieda dnes už skôr asi tie tabore a súkromné školy.

ankare
5. apr 2026

@anonym_autor Nie, na školáčku sa nedá. Len na skolkara.

anonym_8c8d5a
5. apr 2026

Tu ide skor o to, ze rodinu mas, ale dieta Ti nechcu postrazit. A za to stat nemoze. Darmo sa hnevas, ze nepreplaca OCR, ked dieta nemas kam dat, lebo otec nie je ochotny, stari rodicia nie su ochotni,.... Ty ludi na strazenie mas, len nechces pritlacit, aby ho vzali. Ved otec nema len 2 tyzdne dovolenky, ma 5 tyzdnov dovolenky, tak cerpa celozavodku a potom vezme 2, ked Ty nemozes a stari rodicia ten poslwdny tyzden a mas poriesene.
To nepisem v zlom, ale tak to je, lebo ak by stat preplacal, lebo rodine sa nechce, okruh ludi bez rodiny by sa diametralne rozrastol. Jednoducho, chcela si dieta, mala si pocitat s tym, ze sa musis 2 mesiace postarat, ze si zle vybral otca, nemeni nic na tom, ze otec sa ma postarat, nie stat.

autor
5. apr 2026
@anonym_8c8d5a

Tu ide skor o to, ze rodinu mas, ale dieta Ti nechcu postrazit. A za to stat nemoze. Darmo sa hnevas, ze nepreplaca OCR, ked dieta nemas kam dat, lebo otec nie je ochotny, stari rodicia nie su ochotni,.... Ty ludi na strazenie mas, len nechces pritlacit, aby ho vzali. Ved otec nema len 2 tyzdne dovolenky, ma 5 tyzdnov dovolenky, tak cerpa celozavodku a potom vezme 2, ked Ty nemozes a stari rodicia ten poslwdny tyzden a mas poriesene.
To nepisem v zlom, ale tak to je, lebo ak by stat preplacal, lebo rodine sa nechce, okruh ludi bez rodiny by sa diametralne rozrastol. Jednoducho, chcela si dieta, mala si pocitat s tym, ze sa musis 2 mesiace postarat, ze si zle vybral otca, nemeni nic na tom, ze otec sa ma postarat, nie stat.

@anonym_8c8d5a to je nejaka praca kde ti daju tolko dovolenky? Nam v lete nedovolia navyse si vziat. Jedna kolegyna chcela odmietli ju.
Ved tam ide aj o ine dovolenky napriklad cez vianoce, dalsie ak potrebujes nieco vybavit.. to neni len tak. Ja si ju setrim na jarne a jesenne prazdniny. Ak vas to potesi dnes mi da vediet ktory tyzdne vie pokryt. A ako chces prinutit aby ti niekto strazil. Pises ze je to moj problem. Ja s tymto bojujem od 3 rokov skolky. V lete bola vzdy otvorena tyzden, niekedy 2...v

any_soj
5. apr 2026
@anonym_autor

@pe_mi a ked neochorie? Mam 2 tyzdne dovolenky v praci. Som sama na dieta. Rodinu nemam. Nasla som 1 tabor co vychadza casovo. Od 6:40. Pozerala som asi 10 taborov v blizkosti. A vsetky su od 8:00. Co som davno v robote. Krasne je to tu vymyslene.

@anonym_autor skús napísať do táborov. Už som zažila, že z takýchto dôvodov vezmú dieťa aj skôr niektoré, lebo veď tí ľudia tam aj tak sú aj skôr...
Alebo potom nájsť nejakú študentku, čo ti ju vždy ráno postráži a odvedie do tábora 🙂

autor
5. apr 2026
@anonym_8c8d5a

@anonym_8c8d5a ja sa nehnevam ze nepreplaca. Keby som aj nedostala nic.. mne je to jedno. Ved je aj tak mizerne platena.

autor
5. apr 2026
@any_soj

@anonym_autor skús napísať do táborov. Už som zažila, že z takýchto dôvodov vezmú dieťa aj skôr niektoré, lebo veď tí ľudia tam aj tak sú aj skôr...
Alebo potom nájsť nejakú študentku, čo ti ju vždy ráno postráži a odvedie do tábora 🙂

@any_soj tabor mam. 4 tyzdne je. Ale cez 2 mam dovolenku. Na 2 tyzdne tam ide. A dohodla som sa aby som mohla skor vozit. Na konci som jej nieco kupila a podakovala.
Dalsi tabor.. presne termin kde mam dovolenku a termin kde ide do druheho tabora kde uz bol.
Na konci augusta je asi aj nemoze nieco najst.

ankare
5. apr 2026
@anonym_d15fce

Ak chceš lifehack napíšem ti ho ale nie tu 😃 lebo by ma ukameňovali tie spravodlivé ženské tuná 😃

@anonym_d15fce OČR? 🙂

anonym_c166be
5. apr 2026
@anonym_autor

@any_soj tabor mam. 4 tyzdne je. Ale cez 2 mam dovolenku. Na 2 tyzdne tam ide. A dohodla som sa aby som mohla skor vozit. Na konci som jej nieco kupila a podakovala.
Dalsi tabor.. presne termin kde mam dovolenku a termin kde ide do druheho tabora kde uz bol.
Na konci augusta je asi aj nemoze nieco najst.

@anonym_autor ty si vybrala tabor na 4 tyzdne a pocas 2 tyzdnov v tabore ty mas dovolenku? Lebo je to nezrozumitelne napisane

anonym_8c8d5a
5. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_8c8d5a to je nejaka praca kde ti daju tolko dovolenky? Nam v lete nedovolia navyse si vziat. Jedna kolegyna chcela odmietli ju.
Ved tam ide aj o ine dovolenky napriklad cez vianoce, dalsie ak potrebujes nieco vybavit.. to neni len tak. Ja si ju setrim na jarne a jesenne prazdniny. Ak vas to potesi dnes mi da vediet ktory tyzdne vie pokryt. A ako chces prinutit aby ti niekto strazil. Pises ze je to moj problem. Ja s tymto bojujem od 3 rokov skolky. V lete bola vzdy otvorena tyzden, niekedy 2...v

@anonym_autor nepisem o Tvojich dnoch dovolenky. Viem, ze tie mas na ine volna v skole. Pisem o dovolenke ostatnych clenov rodiny dietata. Je ich naozaj dost, aby Ti to pomohli vykryt.

noami12
Autor odpoveď zmazal
autor
5. apr 2026
@anonym_c166be

@anonym_autor ty si vybrala tabor na 4 tyzdne a pocas 2 tyzdnov v tabore ty mas dovolenku? Lebo je to nezrozumitelne napisane

@anonym_c166be nie.
Tabor trva 4 tyzdne.
Prihlasujem ju na 2 tyzdne.. co budem pracovat.
Cez dalsie 2 tyzdne mam dovolenku.
Ono vacsinou co pozeram tabory su takto uprostred leta.

autor
5. apr 2026
@anonym_8c8d5a

@anonym_autor nepisem o Tvojich dnoch dovolenky. Viem, ze tie mas na ine volna v skole. Pisem o dovolenke ostatnych clenov rodiny dietata. Je ich naozaj dost, aby Ti to pomohli vykryt.

@anonym_8c8d5a koho je dost? Ja v rodine mam uz len otca.. s ostatnymi sa nestretavam alebo pracuju a maju svoj zivot. Ja som nikdy nemala velku rodinu a vyborne vztahy..

anonym_e5263e
5. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_8c8d5a koho je dost? Ja v rodine mam uz len otca.. s ostatnymi sa nestretavam alebo pracuju a maju svoj zivot. Ja som nikdy nemala velku rodinu a vyborne vztahy..

@anonym_autor Tak mala by si sa nad sebou zamysliet. S rodinou nekomunikujes, kamaratky ani nemas. Vsetci okolo teba su zli, len ty si anjel.

anonym_d63540
5. apr 2026

@anonym_autor Vykry si to očrkou. Povieš dr., že malá mala horucku.

anonym_8c8d5a
5. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_autor ale dieta rodinu ma

autor
5. apr 2026
@anonym_e5263e

@anonym_autor Tak mala by si sa nad sebou zamysliet. S rodinou nekomunikujes, kamaratky ani nemas. Vsetci okolo teba su zli, len ty si anjel.

@anonym_e5263e ja som povedala, ze je niekto zly? Kde prosim.. vies co je introvert? Myslis, ze kazdy ma super vztahy ze sesternica z druheho kolena je v kontakte kazdy den s tebou? Nebudem to vysvetlovat takto verejne.. ale keby si to poznala tak sa pozeras na to uplne inak.

autor
5. apr 2026
@anonym_d63540

@anonym_autor Vykry si to očrkou. Povieš dr., že malá mala horucku.

@anonym_d63540 vzdy sme chodili na vysetrenia, nemozem klamat s chorobou.

autor
5. apr 2026
@anonym_8c8d5a

@anonym_autor ale dieta rodinu ma

@anonym_8c8d5a ano ma. Preto mi dnes pisal ze pozistuje u rodiny.

anonym_e5263e
5. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_e5263e ja som povedala, ze je niekto zly? Kde prosim.. vies co je introvert? Myslis, ze kazdy ma super vztahy ze sesternica z druheho kolena je v kontakte kazdy den s tebou? Nebudem to vysvetlovat takto verejne.. ale keby si to poznala tak sa pozeras na to uplne inak.

@anonym_autor Introvert nie je asocial. Introvert ma rad ludi, ale udrziava si vztahy s menej ludmi. Ty sa takmer s nikym nebavis a nema ti kto pomoct. To nie je introvert...

autor
5. apr 2026
@anonym_e5263e

@anonym_autor Introvert nie je asocial. Introvert ma rad ludi, ale udrziava si vztahy s menej ludmi. Ty sa takmer s nikym nebavis a nema ti kto pomoct. To nie je introvert...

@anonym_e5263e bavim 🙂 ale kolegyne co pracuju kde ja malu celozavodnu ako ja. Postupne casu zivot, praca, dieta, domov. Nechodim von vecer abu som si nasla nove kamaratky.

anonym_e5263e
5. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_e5263e bavim 🙂 ale kolegyne co pracuju kde ja malu celozavodnu ako ja. Postupne casu zivot, praca, dieta, domov. Nechodim von vecer abu som si nasla nove kamaratky.

@anonym_autor Odpovedas uplne od veci. S rodinou sa nebavis a kamaratky tiez nemas. Kamosky si mala mat a nie teraz hladat. Snad kolegyne nie su jedine osoby s kym sa bavis.

anonym_8c8d5a
5. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_8c8d5a ano ma. Preto mi dnes pisal ze pozistuje u rodiny.

@anonym_autor no vidis, ak sa chce, da sa. Uzi pekne sviatky, verim, ze to dorieis k spokojnosti

autor
5. apr 2026
@anonym_e5263e

@anonym_autor Odpovedas uplne od veci. S rodinou sa nebavis a kamaratky tiez nemas. Kamosky si mala mat a nie teraz hladat. Snad kolegyne nie su jedine osoby s kym sa bavis.

@anonym_e5263e no asi som divna ale kanaratstva zo zakladky a zo strednej sa prerusili. Odstahovala som sa.. tie zeny maju rodiny byvaju uplne inde.