icon

Mám nárok na pôrodné?

simon18
29. máj 2014

Žijem v ČR, tam som aj poistená, trvalý pobyt mám stále na SK.

flopo
29. máj 2014

porodne sa dostava zo socialnej poistovne veci a rodiny to nema mat co spolocne so vszp.ale ci mas narok sa musis informovat na slovenskych poistovniach.ale myslim si,ze skor nie ako ano.ale vyskusaj sa spytat,alebo si tam zavolaj.

katy2
29. máj 2014

Podmienky nároku na príspevok sú:
Oprávnená osoba má nárok na príspevok, ak má trvalý pobyt a bydlisko na území SR a dieťa sa narodilo.
Bydlisko na účely príspevku je miesto, kde má oprávnená osoba a dieťa sústredené najdôležitejšie záujmy na základe objektívnych kritérií, ktorými sú najmä dĺžka pobytu, výkon zárobkovej činnosti, povinné verejné zdravotné poistenie, poskytovanie zdravotnej starostlivost, bývanie s rodinou, návšteva predškolského zariadenia, plnenie povinnej školskej dochádzky.

podla tohto narok mat nebudes, kedze nemas na sk povinne verejne zdravotne poistenie

nedielka
29. máj 2014

Nie,nemas. Ked podavas ziadost, je tam podmienka posledny rok poistena zdravotne na SK. Flopo nema pravdu, ten prispevok ti vyplaca urad prace,soc.veci a rodiny,nie socialne poistovna. 😉

havana_frost
29. máj 2014

Nechcem tu viac zavádzať, ja si tiež myslím, že nárok nebudeš mať, ale z iného dôvodu ako píše @nedielka. Zdravotne poistená musíš byť na Slovensku alebo v inej krajine EU, to by si aj spĺňala. Ale od 2014 sú už prísnejšie podmienky a dieťa musí mať na slovensku pediatra.

ani3012
29. máj 2014

nadáva sa na Slovensko nadáva ale ak sa jedná o dávky "Veď mám na to nárok! " 😝

saska.t
30. máj 2014

Dieta,ktore je narodene po 1.1. 2014 a rodicia neziju trvalo a dokazatelne na SK nemaju zu pravo na porodne-kocikovne 😉
@ani3012 nevidim dovod neziadat o davky na SK kedze som slovensky obcan,mam na SK odpracovanych 10 rokov,platila som socialne zdravotne,dane a v krajine ktorej zijem neexistuje porodne,takze tvojej poznamke vobec nerozumiem,ci to som vlastne statu darovala za nic a dochodok za tento cas si mam tiez pytat v krajine ktorej zijem co? 😝

maznacik007
30. máj 2014

Podla zakona od 1.1.2014 uz narok na porodne zo Slovenska nemas, zmenili sa podmienky naroku, lebo tvoje bydlisko nie je na SVK /pozor nie trvaly pobyt, bydliskom sa rozumie kde zijes chodis k lekarovi, mas ZP, deti v skole, skolke, pediatra atd... toto vsetko sa overuje resp. vyplna do ziadosti o porodne

fidorka7
2. jún 2014

podmienkou nároku na príspevok po novom je okrem iného: bydlisko v SR (nie trvalý pobyt)!!!
príspevok vypláca príslušný úrad práce,nie sociálna poisťovňa
zdravotné poistenie sa skúma iba v prípade, že sa dieťa narodí mimo krajiny EÚ a EHS
dieťa nemusí mať pediatra na slovensku

Bože baby, prečo zavádzate, ak tomu nerozumiete? Samé vraj, počula som, asi... len takto narobíte viac škody ako osohu. Ja by som si napríklad nedovolila poskytovať rady ohľadom napr. opravy auta, keď tomu nerozumiem... Teraz mám na mysli prispievateľky Havana_frost, nedielka a flopo.

saska.t no jednoducho žiadať môžeš ale nedostaneš, lebo nespĺňaš podmienky (bydlisko v SR) a je jedno, či sa ti to páči. my čo máme skôr narodené deti sme dostali len 2100 Sk a tiež sme tomuto štátu odviedli odvody za viac rokov ako ty, napr. ja 22 rokov a čo sa mám rozčuľovať, že som to tomuto štátu darovala?