Mám nárok na pôrodné na Slovensku ak som rodila v UK?

anjelik1212
2. nov 2010

Ahojte, chcela som sa opýtať, či si ešte stále môžem žiadať o pôrodná na Slovensku aj keď sa moja dcérka narodila v Anglicku. Práve dnes mame 2 mesiace 😝 V žiadosti o prispevok pri narodení dieťaťa je formulka: " Prehlasujem, že pred narodením dieťaťa/detí som 0 bola/bol / 0 nebola/nebol najmenej 12 po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov povinne verejne zdravotne poistená/ý alebo dobrovoľne zdravotne poistená/ý v SR"
Ako to mám chápať? Bola som kedysi poistená ale to bolo asi pred rokom. Teraz žijeme v Anglicku ale trvalý pobyt mám stále na Slovensku. Dakujem vam krasne za informácie.

bihan
2. nov 2010

Podľa EU smernice, ktorá vstúpila do platnosti od 1.5. sa posudzuje rodinné "centrum záumu" - štát, v ktorom pracuje aspoň jeden z rodičov, v ktorom štáte sú rodinní príslušníci poistení a pod. V tom štáte treba o dávky žiadať a s najväčšou pravdepodobnosťou by ti žiadosť v SR zamietli.

tanja61
2. nov 2010

Myslim ze mas narok na porodne ked si nedostala porodne v uk a to tiez niesom si ista ci nie do 3mesiacov od narodenia...mas narok na rodicovsky prispevok do 3rokov dietata 🙂 neviem ci tieto info su dobre ale ja som tiez v uk moj syn sa tu narodil a mala som narok na rodicovsky prispevok a porodne som dostala tu..🙂

babatko88
2. nov 2010

máš to chápať tak, ako to je napísané, či si bola pred pôrodom aspoň 12mesiacov poistená, čo predpokladám, že si nebola, kedže si v UK...

anjelicek26
2. nov 2010

Narok mas, ak ti to v UK zamietnu. Porodne v anglicku je 500 libier... nedostane ho kazdy... ak podas ziadost po troch mesiacoch veku dietata, zamietnu ti to automaticky do tyzdna... kazdopadne potrebujes na porodne slovensky rodny list. Ten poziadas na osobitej matrike v BA (trva to tri mesiace bohuzial)... ak mas ten, uz si das "len" potvrdit ze si chodila ku gynekologovi a ze sa dieta dozilo 28 dni pediatrom... rovnako ako slovenky... dolozis doklad o tom, ze ti to v UK zamietli a dostanes porodne.

Zo zakona mozes byt socialne/zdravotne a akokolvek inak poistena len v jednej clenskej krajine EU. U mna je to Nemecko. Zijeme v Anglicku. Tym padom nie sme poisteny na Slovensku. Lebo sa to vylucuje. Moje dieta je aj tak Slovak a ma narok na porodne.