Mám nárok na príspevok na jasle?

ivka_marek
27. apr 2014

Ahojte, mam otázočku. Som živnostníčka, mam 3 m dieťa na ktoré poberal materskú vo výške 230 €. Mam staršie dieťa, ktoré bude mať v decembri 3 roky a zoberu mi ho do štátnej škôlky až v january. Potrebujem dat staršiu dcéru do sukromnych jasli aby sa o mladšiu mohla starať opatrovateľka. Mam nárok na staršiu dcéru aby mi stat prispel na jasle?? Bez toho aby mi zobrali materskú?? Nemozem si dovoliť platiť opatrovatelku pre dve deti resp.jaslicky pre staršiu a opatrovatelku pre mladšiu..no živnosť potrebujem vykonávať...aspoň natoľko aby som neprišla o stalu klientelu..ako szco si nemôžem v tejto dobe moc vyskakovať a dosť by mi to pomohlo..

sisaha
27. apr 2014

Bud budes poberat matersku, alebo rodicovsky. To by bolo ake fasa, keby sme mohli brat na kazde dieta prispevky, ze? 😀
Ja si ani ako zamestnanec nemozem v tejto dobe vyskakovat a nikto mi nieco naviac neda.., blbe, ze?

rebeka25
27. apr 2014

Uplne neviem odpovedat ale viem ze ked uz nic ine, tak mas na starsieho narok po 3.mesiace 40€ viac o tom pisu v teme: skryty prispevok na dieta(ja som to mala, myslim te sa to vola prispevok na strastlivost o dieta ) . Nie je to vela ale lepsie ako drotom do oka.

zuzka1008
27. apr 2014

Štát prepláca jasle do 3rokov dietata, materská by ti mala ostať na mladšie dieťa

tahomi
27. apr 2014

Bud jedno alebo druhe, preplacanie jasli je nahrada za rodicovsky prispevok do 3r dietata, ale ty uz poberas matersku na mladsie dieta

darina1952
28. apr 2014

@ivka_marek aj keď máš dve deti vo veku do 3 rokov - môžeš poberať iba jeden druh dávky a to vždy len na mladšie dieťa. Narodením mladšieho dieťaťa si automaticky prišla o rodičovský príspevok čo si brala na staršie dieťa. Možno by sa dala táto situácia vyriešiť malou "obchádzkou" a to tak, že na rodičovskú dovolenku so starším dieťaťom by šiel otec dieťaťa a ten by požiadal úrad sociálnych vecí a rodiny o príspevok na starostlivosť o dieťa ktorý prepláca jasle mesiac dozadu do výšky nákladov 230€ ktoré je potrebné zdokladovať šekom každý mesiac. A ty by si ostala s mladším dieťaťom na materskej dovolenke. Skús sa poinformovať na úrade sociálnych vecí a rodiny pod ktorý patríš či sa to takto dá... 😉

janasal
28. apr 2014

Neviem ci na to dtuhe dieta poberas matersku alebo uz rodicovsky prispevok. Ak poberas matersku, tu vyplaca socialna poistovna po dobu 34tyzdnou a potom si uplatnis narok na rod.prispevok. Ak teda poberas matetsku na druhe dieta na prve, ktore este nema 3roky mozes poziadat UPSVaR o prispvok na starostlivost o dieta vo vyske 41, 25 eur po dobu 42 dni od narodenia druheho dietata. Ak vsak uz na druhe dieta poberas RP a obe deti by isli do sukromnej skolky tak v tedy si na obe mozes poziadat o prispevok na statostlivost o dieta. Musis ale vykavat zarobkovu cinnost. Ak vsak na druke dieta chces poberat RP lebo o dieta sa bude starat nejaka plnoleta osoba (babka atd) na to starsie dieta nemas na nic narok lebo poberas RP aj kegy to starsie diera v sukromnej skolke. Napis mi pikresne ci.pobera matersku alebo uz RP a ja ti odpoviem.

fidorka7
28. apr 2014

darina1952 nemáš pravdu,žiadna obchádzka nejestvuje, i keď by požiadal otec, podmienky nároku sa skúmajú u oboch oprávnených osôb- teda u oboch rodičov a nemôže brať jeden z nich jednu dávku na jedno dieťa a druhý druhú na ďalšie - ich poberanie súčasne do jednej rodiny sa vylučuje. Inak, ak dieťa dovŕši tri roky v decembri, tak od januára zanikol nárok na jedne alebo druhý príspevok z titulu veku- pokiaľ dieťa nemá dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav.
pravdu má janasal.