Mám nárok na príspevok pri narodení dieťaťa?

zuzkajak
25. jún 2013

Dobry den. Chcem vas poprosit o pomoc pri rieseni otazky prispevku pri narodeni dietata. Podmienkou je byt zdravotne poistena min. 12 mesiacov pred narodenim dietata. Termin porodu mam na zaciatok februara 2014. V januari a februari 2013 som bola zamestnana ako poistovaci agent takze zdravotne poistenie som si platila sama. V marci 2013 som nastupila do zamestnania a zmluva mi konci v auguste 2013 a zmluvu mi uz nepredlzia. Kedze som na pn a ostanem az do nastupu na matersku mam narok na tento prispevok?

janina999
25. jún 2013

@zuzkajak Kto bude za teba platiť zdravotné poistenie od augusta? Predpokladám, že buď štát, to by si musela byť po skončení pracovného pomeru evidovaná na Úrade práce, alebo si ho budeš platiť sama ako samoplatiteľ (dobrovoľne nezamestnaná). Určite musíš zmenu platiteľa nahlásiť, inak budú od teba peniaze vymáhať. Takže nárok na príspevok budeš mať (len si musíš poriešiť to platenie poistného).

gapa
25. jún 2013

Ak budeš poberať nemocenské, tak počas jeho poberania budeš zdravotne poistená štátom, len to treba oznámiť a predpokladám zdokladovať na zdr.poistovni. Neviem, či budeš mať nárok na materské (ak nemáš iné dni nem.poistenia v obdobdí dva roky pred pôrodom len prac.pomer v obd. 3-8/2013, tak to je málo na nárok na matetrské) alebo len na rodič.príspevok. Ak len na rodič.príspevok, tak si nechaj pn až do dna pred pôrodom, aby si nemala problém so zdravotným poistením (ak by si nepoberala materské ani nemocnské a rodič.príspevok až odo dna pôrodu, tak obdobie bez poberania by si si musela sama platiť) alebo snád?? pn ukonči skôr ako 6týž. pred pôrodom a zaeviduj sa na uprad práce, ak nemáš živnost.

Okrem toho podmienka byť zdr.poistený aspon 1rok pred pôrodom sa skúma len ak je dieťa narodené mimo EU, sa mi zdá, pozri zákon priamo.

slavka034
25. jún 2013

samozrejme že nárok budeš mať na všetky príplatky a príspevky keď sa ti bábo narodí...stačí ak si v zdravotnej poistovni vypýtaš potvrdenie že si ich poistenkyňou..mne Všzp vydala potvrdenie kde bolo len napísané že od toho ktoého dátumu som poistená a poistenie trvá... 🙂 😉