icon

Mám nárok na tehotenské príspevky a rodičovské dávky?

4. júl 2025

Dobry den, aktualne som na rodicovskom so synom, zamestana nie som, v maji som dokoncila VS. Nemam narok na tehotenske ze? Len po porode na nizsi rodicak, ak dobre citam ano?

Strana
z2
lilinka88
4. júl 2025
@slawka2208

tam mi nejde zopár veci do hlavy, otázka je to koľko si získala počas štúdia poistenia u nas sa to hodnotilo zväčša nič, a bola si na rodičáku takže si bola poistencom štátu takže tam sa nepočíta žiadny deň, tehotenské musíš byť poistená 270 dní v deň požiadania na tehotenské teda v 13 týždni. to ti tiež nevychádza. doborovolne nemocenske poistenie skús si to prepočítať či sa ti to oplatí, lebo je to mesačne dosť peňazí ale môžu to sociálka napadnúť účelové navýšenie materskej, skor porodiš, ocitneš sa na pnke v nemocnici. a nedostaneš nič.

@slawka2208 prosím ťa, pokiaľ sa v tom nevyznas, tak nepíš, lebo si podala úplne mylné info

balerina2025
4. júl 2025

nemas za co, autorka, aj ja som ti pislala link a pisala o OL.

lilinka88
4. júl 2025

Zavolaj si do SP, všetko ti vysvetlia, nárok môžeš získať, aj dobrovoľným poistením

autor
4. júl 2025
@lilinka88

@slawka2208 prosím ťa, pokiaľ sa v tom nevyznas, tak nepíš, lebo si podala úplne mylné info

@lilinka88 co je milne? Boze clovek vystuduje nie lahku vysoku skolu, ale vyznat sa v tomto ani nahodou neviem 😅 ano budem volat. Cize nejak tak ako hovoril gpt? 😅 budem volat v pondelok teda

balerina2025
4. júl 2025
@lilinka88

Zavolaj si do SP, všetko ti vysvetlia, nárok môžeš získať, aj dobrovoľným poistením

@lilinka88 hej, presne to sa spomina v tom co som poslala. ale najlepsie je fakt volat, to ma verim clovek istotu....ak nenarazi na daku ....🙂

autor
4. júl 2025
@balerina2025

@lilinka88 hej, presne to sa spomina v tom co som poslala. ale najlepsie je fakt volat, to ma verim clovek istotu....ak nenarazi na daku ....🙂

@balerina2025 ano ja som ten tvoj link citala uz pred tym, cize tehotenske nie, kedze tam sa studium nezaratava. Materska teoreticky ano, a to bud tak ze sa zamestnam (hoc aj na kratko), alebo dobrovolne poistenie?
Aj tomu dobrovolnemu poisteniu nie celkom chapem. Nedokazem si platit len cisto nemocenske? 🤦🏼‍♀️

slawka2208
4. júl 2025

čo je milné? a myslite že na sociálke Vám čo povedia? odbijú s tým že podajte si papier na tehotenské a dostanete vyjadrenie či máte nárok, alebo nie myslíte si že vám to budú prepočítavať alebo budú navádzať na dobrovoľne poistenie? ona to musí riešiť čim skôr a treba čítať s porozumením.

balerina2025
4. júl 2025

nie plati sa cely balik, skor tam nieco spominaju o ochrannej lehote po dokonceni studia. tusim.

Dôležité je nemocenské poistenie

Na to, aby mala žena po skončení štúdia nárok na dávku tehotenské/materské zo Sociálnej poisťovne, je potrebné, aby bola nemocensky poistená, napr. pracovala ako zamestnanec, bola poistená ako povinne nemocensky poistená SZČO alebo dobrovoľne nemocensky poistená osoba, resp. aby jej trvala ochranná lehota ku dňu vzniku dôvodu na poskytnutie dávky.

balerina2025
4. júl 2025

ale najlepsie tam zavolat podla mna.

billy_jean
4. júl 2025

Jeden balík: Dobrovoľné nemocenské poistenie, dobrovoľné dôchodkové poistenie a dobrovoľné poistenie v nezamestnanosti
Druhý balík: Dobrovoľné nemocenské poistenie a dobrovoľné dôchodkové poistenie
Stačí druhý balík

lilinka88
4. júl 2025

Mylné bolo napr to,že tehotenské je ku dňu podania žiadosti - žiadosť sa dá podať 3 roky spätne, nárok sa posudzuje k 13. tt. Na to nárok nezískaš, tam sa doba štúdia nedá pripočítať.
Dobrovoľne poistenie sa nemusí platiť 26 týždňov, keďže sa k nároku na materské doratajú dni zo štúdia,len ich treba zdokladovať potvrdením o štúdiu a diplomom. A 270 dní sa posudzuje ku dňu pôrodu. Treba si prepočítať kolo dní zo štúdia sa ti bude rátať, aby si vedela koľko dní nem. poistenia ešte potrebuješ a tie si môžeš nazbierať buď zamestnaním alebo dobrovoľným poistením.
Ku dňu nástupu na materské nemusíš mať aktívne nemocenské poistenie, akonáhle teraz aktivuje s nemocenské poistenie, keď ti počas tehotenstva skončí, automaticky máš ako tehotná ochrannú lehotu a ak budeš spĺňať dni, nárok budeš mať.
Čisto nemocenské poistenie sa nedá platiť, len balík tuším s dôchodkovým poistením, čo z min. VZ vychádza cez 200€ mesačne
Pokiaľ pôjdeš do dobrovoľného poistenia, ak nebude trvať aspoň 26 týždňov, materské sa bude počítať z min. VZ (predpokladám,že vyššie VZ by si si aj tak nezvolila, keďže je to mesačne dosť veľa).
Pokiaľ by si sa napr aj zamestnala na dohodu na nízku sumu a materské by si mal nižšie ako vyšší RP, treba odo dňa pôrodu požiadať príslušný UPSVaR o doplatenie do výšky RP (toho vyššieho)

lilinka88
4. júl 2025
@slawka2208

momentálne som na materskej, robila.... na tehotenské máte nárok ak máte aktívne nemocenské poistenie, keďže ste na rodičáku tak ho nemáte aktívne je pozastavené, a do 13 týždňa musíte mať viac ako 270 dní nemocenského poistenia.

@slawka2208 info o aktívnom nemocenskom poistení počas rodicaku pre nárok na tehotenské bolo tiež milné, keďže autorka ani nemá prerušené poistenie, nakoľko žiadne ani nemala a keby ho aj prerušené mala, nárok na tehotenské, ak spĺňa podmienku 270 dní NP, vzniká aj počas prerušené nemocenského poistenia z dôvodu čerpania RD, resp u SZČO z dôvodu poberania RP.
Na SP jej nikto nebude prepočítavať dní, ani nemá aké, keďže nemá žiadne NP a nemajú ani potvrdené info o štúdiu, ale aspoň jej všetko zrozumiteľne vysvetlia

autor
9. okt 2025

Ja len ak by to niekoho zaujimalo, alebo bol v rovnakwj situacii. Narok na matersku mam, staci dodat na sp potvrdenie o ukonceni studia a datum statnice a v case nastupu na md byt dobrovolne poistena

Strana
z2