Mám nárok na tehotenskú dávku po skončení pracovného pomeru?
Ahojte chcem sa opýtať budem mať nárok na tehotenskú dávku keďže pracovný pomer mi skončil 29.12.2025. teraz v júni som. Otehotnela termín mám 15.3.2027. vopred ďakujem za odpoveď
Priamo zo stranky SP: "v posledných dvoch rokoch pred vznikom dôvodu na poskytnutie tehotenského máte najmenej 270 dní nemocenského poistenia. Na tieto účely sa vám započítava aj:
obdobie akéhokoľvek predchádzajúceho ukončeného nemocenského poistenia,
obdobie prerušenia povinného nemocenského poistenia zamestnanca pre čerpanie rodičovskej dovolenky a
obdobie prerušenia povinného nemocenského poistenia SZČO z dôvodu nároku na rodičovský príspevok,
Do 270 dní nemocenského poistenia sa nezapočítava obdobie nemocenského poistenia zamestnanca, počas ktorého zamestnanec nemal vymeriavací základ na platenie poistného na nemocenské poistenie z dôvodu, že nedosahoval príjem, vrátane obdobia prerušenia poistenia; započítavajú sa však ostatné obdobia vylúčené z rozhodujúceho obdobia (napr. z dôvodu trvania dočasnej pracovnej neschopnosti)."
Ochranná lehota je 180 dní, takže si to vypočítaj od ukončenia PP do dňa otehotnenia. Mohlo by ti to vyjsť. Ak ti to nevyjde, nebudeš mať nárok nielen na tehotenské, ale ani na materské,
Ochranná lehota je 180 dní, takže si to vypočítaj od ukončenia PP do dňa otehotnenia. Mohlo by ti to vyjsť. Ak ti to nevyjde, nebudeš mať nárok nielen na tehotenské, ale ani na materské,
@melanta ok ďakujem tak mi povedal tá pani na Sp najprv žeby mi to popocitala ale dajak sa k tému nemala kôli tomu aby som spĺňala tu podmienku byť poistená a keďže som bez práce poistenie nemám
@ivka451 zrejme to teraz ani páni na úrade nevie, keďže je to veľmi na tesno s tymi 180 dňami v ochrannej lehote.
@melanta ok ďakujem tak mi povedal tá pani na Sp najprv žeby mi to popocitala ale dajak sa k tému nemala kôli tomu aby som spĺňala tu podmienku byť poistená a keďže som bez práce poistenie nemám
@ivka451 dobre ti povedali na SP....
Ak sa poistis dobrovoľné, určite pre istotu mesiac, tak sa ti obnovi poistenie a vznikne ti nárok na PN, tehotenské i materské z minima, za predpokladu ze ti PP neskončil po rodičovské dovolenke.
@melanta stačí jej, ku dňu pôrodu bude mať tesne niečo viac ako 270 dní poistenia. Ide o to len obnoviť poistenie. A dá sa to Dnp, alebo aj krátkym zamestnaním sa dokonca aj otvorením živnosti a po 5 mesiacoch zaplatením mikroodvodu.
@melanta stačí jej, ku dňu pôrodu bude mať tesne niečo viac ako 270 dní poistenia. Ide o to len obnoviť poistenie. A dá sa to Dnp, alebo aj krátkym zamestnaním sa dokonca aj otvorením živnosti a po 5 mesiacoch zaplatením mikroodvodu.
@zalka takže prosím ako postupovať mám. Mám si dať to dobrovoľne poistenie stihnem ešte keďže mi nárok na tehotenskú mi začína 07..09. 2026
@ivka451 áno chod sa na SP poistiť, aj dnes...
@zalka čiže sa dať poistiť a na ako dlho len sa ešte opýtam a materská mi vyjde? Lebo som volala zase na info so tam mi pani povedala že ak sa dobrovoľne poistim bude sa mi to rátať z tohto poistenia tak ja som z toho už v pomykove. A keď sa poistim tá lehota 180 dní už asi neplatí už bude platiť len to dobrovoľne? Prepáčte že sa tak pýtam neviem ako to chodí. Ďakujem
@zalka čiže sa dať poistiť a na ako dlho len sa ešte opýtam a materská mi vyjde? Lebo som volala zase na info so tam mi pani povedala že ak sa dobrovoľne poistim bude sa mi to rátať z tohto poistenia tak ja som z toho už v pomykove. A keď sa poistim tá lehota 180 dní už asi neplatí už bude platiť len to dobrovoľne? Prepáčte že sa tak pýtam neviem ako to chodí. Ďakujem
@ivka451 áno ak sa poistis Dnp tak všetko budú rátať z toho... Ako som písala bude všetko z minima aj tého, aj MD
Ak máš 180 dní tak nemusíš nič robiť... Máš ich?
Ja skôr nechápem prečo ostane nezamestnaná žena tehotná. A není to rypanie
@anonym_c377f7 niekedy stres v práci znemožní otehotnenie, človek skončí v práci upokojí sa a zadarí sa...
@anonym_c377f7 a keď skončí firma v ktorej ste pracovali pomaly 12 rokov? A doma máte dieťa ktoré má 5 rokov a nemôžete si nájsť prácu lebo bývate v úplne na východe krajiny kde není práca len c z známosť alebo na zmeny. Čiže keď som nezamestnaná nemôžem byť tehotná. Keď človek stratí prácu a skôr to otehotnenie nešlo nie každý otehotnie ako chce. A keď a pýtam či mám na niečo nárok tak na útočíte že prečo som otehotnela nezamestnana.
@zalka aj by som išla do do toho poistenia ako dlho ho musím platiť až do pôrodu? A vyšla by aj tehotenská dávka keďže podpora mi skončila aby som mala aspoň niečo do pôrodu
@ivka451 keď sa obnoví poistenie tak máš nárok na všetky dávky... Stačí ako to povedali na SP na par týždňov... Prihlásiš sa... A potom cca po pár týždňoch sa odhlasis...nemusis byt prihlásená do pôrodu.

Nie.