icon

Mám nastúpiť po rodičovskej do práce a som znovu tehotná

jaankaa17
31. aug 2021

Ako to je keď mám nastúpiť do práce po rodičovskom asom znova tehotná?

Strana
z2
alenah31
23. nov 2021

@lilinka88 o reťazový pôrod by nešlo ani keby zostala u toho istého zamestnávateľa a nastúpila trebárs na 1-2 dni do práce. To nesúvisí so zamestnávateľom, ale s novým príjmom a teda novým vym. základom pre výpočet materskej. A dni u pôvodného zamestnávateľa sa jej do dní NP počítať budú aj keď ukončí PP počas RD - nemusí nastúpiť ani na jeden deň. Áno - NP je prerušené - ale za účelom žiadania dávok vyplácaných z tohto poistenia - čiže počas RD žiadne nemocenské alebo ošetrovné. Ale dní sa jej do NP - ak PP trvá počítať budú. Tak isto je to s dňami pre nárok na podporu a dni potrebné pre dôchodok - aj to súvisí s NP - je to síce prerušené - ale dni sa započítajú až do posledného dňa PP, ktorý skončí počas RD (veď niekto má zmluvu na dobu určitú a skončí počas RD - normálne sa tie dni počítajú) - uplatňuje sa tu §49 zákona o sociálnom poistení. V prípade zamestnankyne na RD sa dni tieto dni započítavajú do dní NP aj keď zmení zamestnávateľa počas RD. Len tento rok mi išli takto na MD 3 zamestnankyne.
@zojeva áno nárok mať budeš.

lilinka88
23. nov 2021

@alenah31 prepáč, nemáš pravdu.
Čo sa týka retazeneho pôrodu - jednou z podmienok je,že je nárok od toho istého zamestnávateľa, zároveň nemôže byť nič odpracované.
Čo sa týka dní NP, poistenie je prerušené, pokiaľ sa neobnoví, zaniká posledným dňom pred prerušením,aj keď pracovný pomer zanikne neskôr. Dni na RD sa jej teda v takom pripade nezapočítavaju

lilinka88
23. nov 2021

@alenah31 ak ti takto išli 3 zamestnankyne na MD, evidentne im PP trvá. Nepleť dve veci. My sa tu bavíme o Tom,že jej PP bude ukončený

marcelka321
23. nov 2021

@jaankaa17 ja som na tom bola rovnako. Normálne som som nastúpila do práce po rodičaku. Keď som mala tehotenskú knižku odovzdala som ju v práci. Mala som vtedy rizikové tak som od vtedy bola PN a pred nástupom na materskú som len odovzdala Potvrdenie o nástupe na materskú. A nebol najmenší problém keď som odrodila iba mesiac a pol a potom bola PN. 🙂

marcelka321
23. nov 2021

@jaankaa17 odrobila 🙂

alenah31
23. nov 2021

@lilinka88 však ale ty si písala, že ak zmení zamestnávateľa nárok nie je - ja píšem, že aj u toho istého nie je ak u neho bude mať ďalší príjem - nastúpi do práce na pár dní napr. a znovu sa vráti na RD a nie nepletiem jablká z hruškami. Ty sa nauč čítať. Nastúpili mi dievčatá, ktoré odišli z pôvodného zamestnania k nám - jedna dokonca tak, že počas RD jej skončil PP na dobu určitú (mesiac pred koncom RD) 3 mesiace bola na ÚP - zvyšok už u nás a dni sa jej normálne započítali (a otehotnela keď bola na ÚP). Otázka č. 3 - nie, ani v tomto prípade nenastúpila ani na jeden deň do pôvodného zamestnania. Vieš koľko žien by prišlo o materské? Toto je bežný postup ak si niekto nájde možnosť ako získať vysoké materské - zmením zamestnávateľa kde odrobím aspoň 90 dní bez PN a OČR.
https://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rod...

lilinka88
23. nov 2021

@alenah31 ešte raz - pokiaľ jej skončí PP počas RD s tým,že ani na jeden deň si neobnoví NP napr dovolenkou a pod, NP jej končí posledným dňom pred prerušením, čiže obdobie na RD sa jej do 270 dní NP nepočíta

alenah31
23. nov 2021

@lilinka88
Zákon o soc. poistení 461/2003
§ 49a
Do obdobia 270 dní sa započítava obdobie prerušenia povinného nemocenského poistenia zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky a obdobie prerušenia povinného nemocenského poistenia samostatne zárobkovo činnej osoby, ktorá má nárok na rodičovský príspevok a nevykonáva činnosť povinne nemocensky poistenej a povinne dôchodkovo poistenej samostatne zárobkovo činnej osoby.
Ak zamestnanec ukončí pracovný pomer počas ktorého vzniklo prerušenie povinného nemocenského poistenia alebo preruší činnosť samostatne zárobkovo činnej osoby, z ktorého vzniklo prerušenie povinného nemocenského poistenia skôr ako uplynie obdobie nároku na rodičovský príspevok, obdobie 270 dní nemocenského poistenia zaniká dňom ukončenia pracovného pomeru alebo ukončením činnosti samostatne zárobkovo činnej osoby.

nafka0483
23. nov 2021

@lilinka88 Je to tak sko pise @alenah31

alenah31
23. nov 2021

@nafka0483 ďakujem...ja som už fakt neviem ako jasnejšie to napísať.

nafka0483
23. nov 2021

@alenah31 Ani ja, pises to normalne dobre, logicky tak, ako to funguje a ako hovori zakon.

Strana
z2