Mám prepísať rodičovský na priateľa a ísť na podporu?

natalka2230
16. sep 2023

Ahojte chcela by som si trošku finančné prilepšiť
Poberám rodičovský príspevok a chcem ho prepísať na priateľa a hned ísť si vyčerpať podporu chcela by som vedieť postup čo si priniesť keď ho prepisem čo si mám všetko priniesť aby som na nič nezabidla
Vopred Ďakujem za odpoved.

andreagartnerova
16. sep 2023

Ja som tak robila, najskôr si ho musíš ísť na upsvar odňať a následne sa ísť registrovať na upsvar a požiadat o podporu. Priateľ zas musí ísť požiadať o rodičak (neviem čo musí predkladať keď nie ste manželia)

lenuska9999
16. sep 2023

@natalka2230 najlepšie pre teba by bolo nastúpiť na 1 deň do práce , apson papierovo, alebo čerpať 1 deň dovolenku, aby sa ti obnovilo nemocenské poistenie a na ďalší deň rozviazať pracovný pomer dohodou. Zaistis si tak vyššiu podporu, ak neobnoviš to nemocenské môže byť, že podporu budeš mať nízku. Najlepšie ak tak urobíš napr ešte tento mesiac a od 1.10 už budeš na podpore. Daj ale pozor , aby si rodičovský poberala len do 30.09. Pretože ak by si šla na podporu napríklad v polovici októbra, povie ti sociálna poisťovňa, že za október si dostala ešte celý rodičovský príspevok, tým pádom ti budú počítať dávku v nezamestnanosti až od novembra. Takže na to si daj pozor. No a čo si máš priniesť - tak ohľadom rodičovského asi rodiny list , ale neviem či to už nemajú v systéme, keďže na to dieťa už beží rodičovský. A keď sa pôjdeš prihlásiť na podporu - tak priniesť ukončenie pracovneho pomeru

dadis
16. sep 2023

@natalka2230 A ked budes v 3 rokoch dieta potrebovat podporu? Najdi si radsej pracu a potom nech ide muz na matersku a rodicak

kate_cs
16. sep 2023

@natalka2230 požiadať o pozastavenie. A žiadosť na UPSVaR. Potom na UPSVaR požiadať o podporu. Budes musieť dokladovať, že si prácu hľadáš a chodiť na stretnutia. Otec dieťaťa požiada o rodicak. Ale rozmysli si to veľmi dobre. Po RD budeš bez prace a nikde nemas istotu, že si hneď nejakú nájdeš. A zostanes bez príjmu. Tak isto ak by si náhodou opäť otehotnela, už nemáš TPP.

tosomja
16. sep 2023

Oplatí sa ti na polroka ísť na úrad práce? Myslíš, že až toľko dostaneš podporu, že sa ti to oplatí? Budeš si musieť aktívne hľadať prácu, keď niečo odmietnes, vyhodia ťa z evidencie. Prídeš o príjem úplne a ešte si budeš aj odvody platiť.

heln
16. sep 2023

@natalka2230 nerobila by som to. keby ze to bol manzel, tak mozno, ale nie priatel. cokolvek sa moze stat, povie ti dovi dopo, budes bez penazi a potom prepisat rodicak zase na teba nemusi byt lahke.

natalka2230
autor
16. sep 2023

@lenuska9999 ja som dala v júni výpoveď v práci ..uvidím no koľko mi dajú , pôjdem ešte tento mesiac ďakujem za radu .

natalka2230
autor
16. sep 2023

@dadis možno budem potrebovať ale to už si nájdem prácu ...teraz určite nemôžem mám doma ročné dieťa ktoré bezomna nevydrží ani sekundu. Takže iná možnosť nieje...peniaze potrebujem keby nie serem nato

dadis
17. sep 2023

@natalka2230 To je velmi smutne, preco priatel nenosi domov peniazky?

tosomja
17. sep 2023

@natalka2230 len si si vedomá toho, že ti môžu dať nejakú prácu a keď povieš že máš doma dieťa, že nemôžeš robiť, vyradia ťa a nedostaneš nič a ešte si budeš platiť odvody?
Kde je tvoj priateľ, že nemáte príjem a si odkázaná na toto?

natalka2230
autor
18. sep 2023

@dadis chodí do práce zarába dobre no výplata a rodicak nestačí...všetko sa zaplatí ...nakúpi a ledva môžeme ísť s deťmi niekde na výlet. Je to smutné všetko je drahé v dnešnej dobe. Zachvilku sú Vianoce aj nad tým som už rozmýšľala ako budeme čo darčeky . Tento rok na nás nejako šťastie neprišlo . Preto chcem niečo navyše aj keby len 400e navyše by bolo fajn na pol roka a deti by mali aspoň darčeky pod stromček.
Skúšali sme aj nejako ušetriť nedá sa môžeme rátať jak chceme nevychádza nič. Ale verím tomu keď uz dcérka vyrastie a pôjdem do prace aj ja bude lepšie.

tosomja
18. sep 2023

@natalka2230 asi nezarába až tak dobre, že vám to nestačí. Nech si nájde radšej on brigádu popri práci. Na ten polrok. Ale vlastne, ty vieš čo chceš, tak stačí že si pôjdeš zrušiť rodičovský, zaevidovať na úrad práce, on sa pôjde prihlásiť na rodičovský.