Manžel mi nechce dať prídavky na deti
Baby, prosim o pomoc. Manžel pracuje vo Švajčiarsku, našiel si však milenku plánuje odist ku nej. Pridavky zo Švajčiarska chodia na jeho účet raz za rok, on mi ich však pre deti nechce dať, lebo to je vraj jeho príjem. Dá sa niekde v tej inštitúcii vo Švajčiarsku žiadať zmena účtu na vyplatenie prídavkov na môj účet, tak aby o tom on nevedel? Alebo by musel o tu zmenu požiadať on? Co isto neurobí.... Ako mam postupovať? 🙏
@zuzanka.zuzu bože ty si taká múdra. Mam ti vôbec ja niečo vysvetľovať? 🤣
@autorka kým je manžel ako mamička predomnou písala ich neberie neoprávnene. Bežná prax pri situácii, že otec na základe výkonu zárobkovej činnosti pracuje v zahraničí, matke stopnú prídavky naa SR prídavky ak na SR nepracuje. Stali sa nám prípady, že otec matke neposielal peniaze, pritom má lebo tie patria dieťaťu, mamička sa domáhala cez internet aj sama ale keďže občas bezúspešne, prišla za nami uviedla aká je situácia, mali sme vedomosť o tom z rozsudku, že dieťa je v jej starostlivosti tak sme v anglickom jazyku písali žiadosť na švajčiarsky stycny úrad pre rodinné dávky žiadosť o pouzakovanie na jej účet, kde sme uviedli celú situáciu. Adresy stycnych úradov v celej EÚ aj štátov ako Švajčiarsko, ktoré podliehajú koord nariadenia sú známe. Bez nich by sme si info nevedeli zaslať a už je aj elektronicky systém na to vytvorený. Aj keby sme nepísali v angličtine podľa pravidiel oni si našu žiadosť majú povinnosť preložiť, tak ako my si prekladame, teda dávame prekladať žiadosti ktoré sú v jazyku, ktorým nerozumieme. Stáva sa, že na základe tejto nami zaslanej žiadosti oni už sami poslu matke na Slovensku žiadosť o ich dávky aby ich vyplnila
Rýchlejšie vybavis rozvod a výživné ako zmenu prídavkov v inej krajine
@slavka1988 koordinácia nepozerá bohužiaľ na rozvody. Takže nie je to tak, že sa rozvedu, deti prisudia matke a tým pádom otec nemôže žiadať o dávky. Stále sa sleduje v ktorých štátoch sa pracuje a kde je dieťa a potom sa určuj štát, ktorý je primárny a sekundárny na výplatu dávok
@rachel36a neviem co iné by sa riešilo na agende koordinácie rodinných dávok v rámci EÚ na upsvare. Neviem ako to majú iné úrady v rámci EÚ, ako som písala všetko nad rámec je na úradníčke. Kompetencia to je, len nie povinnosť
Samozrejme podať žiadosť v inom CS ta človeka nie je, aj keď i s tým sa dá nejak pomôcť, ale vieme zistiť ci sa v danom štáte berú a kto ich poberá a komunikovať a predávať info, ktoré dane úrady nemajú a tak pomôcť
@pepemommy veď ja nikde nepíšem že dávky nebude poberať stále ex manžel len že po rozvode jej určia výživné a ak bude muž poberať dávky bude vyššia suma výživného
@slavka1988 to neviem ako súd určuje výživné ale situácia ohľadom poberania dávok sa môže stále zmeniť. Prestane tam robiť a koniec dávok. Prídavky sú prídavky a výživné je výživné
@pepemommy áno, poprosím vysvetliť všetko na čo som sa pýtala. nechápem komentár "ty si ale múdra" lebo neviem ako to funguje, tak reku nechám sa poučiť... nech sa páči, som zvedavá na odpovede
@zuzanka.zuzu vysvetlila som to autorke v dlhšom príspevku lebo ona potrebuje info, ty potrebuješ asi len drbat
@pepemommy ty robíš na úrade p. alebo ústredí p.? lebo to je sakra rozdiel pani úradníčka 😂 ŽIADNY úrad si nemôže dávať prekladať cudzojazyčné hocičo 🙈 jednak kvôli peniazom je to úplný nonsens (však tam im prideľujú toaleťák a nie že preklad do/zo švajčiarska 😀 ) a po druhé na to treba mať vysúťaženú firmu 😀 ty trieskaš totálne sprostosti... ak vôbec existuje nejaký "odbor (alebo iná organizačná zložka) koordinácie rodinných dávok v rámci EÚ" tak jedine na ústredí v BA čiže určite sa k takejto službe nedostane mamička z michaloviec či svidníka vo svojom okresnom meste ergo nerobí sa to "bežne" ako to tu ty prezentuješ a už vôbec to nezávisí na úradníčke 🙈
@zuzanka.zuzu 👍
CIPC
@pepemommy chodila som na urad 3 roky s tym ze som im povedala aka je situacia...pisala som mail do BA asi rok do zadu bez odpovede ...nik mi nevie poradit pomoct ...som rozvedena ...momentalne bez prace...ex manzel pracuje vo Svajciarsku kde pobera pridavky na dve deti ktore si nechava pre seba.Budem vdacna za akukolvek radu ak by si mi vedela poradit co robit...🙏🙏🙏lebo ja uz fakt neviem a pravnicka mi odporucila sa s nim porozpravat...jeho odpoved s usmevom ...si vybav ...
Skús nájsť na FB skupinu Slováci vo Švajčiarsku alebo také niečo a tam sa spýtaj, určite poradia. Veľa šťastia 🍀
Vyzivne na deti aj na seba( ak si na rd) mozes ziadat aj ked ste stale manzelia. Rozvod sa moze natahovat. Byt tebou tak hned rano kontaktujem pravnika a poprosila aby pridavky( ze ich nemas) zdoraznil na sude.

tu mas vsetky podstatne info https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1131...