Manžel na materskej a ja sa do práce vrátiť ešte nechcem
@denisahh po Tvojej MD by som neziadala hned tvoj RP, ale najskor vybavila manzelovu MD a potom spatne doriesila RP. Ide o to, ze RP je vzdy narok za cely mesiac a aj tak budes mat rozhodnutie, ze odoberu k poslednemu dnu v mesiaci. Pri MD su dolezite dni a nesmie byt subech tychto davok. K manzelovej MD potrebujes potvrdenie ze ani Ty ani manzel nepoberate RP. Cize ked budes mat skoncenu MD neziadaj hned svoj RP, ale najskor vybavujte manzelovu MD a potom spatne narok na RP - toto musis stihnut do tych 6m, tzn.narok mas od 14.5. za maj a jun. Manzelovi pride rozhodnutie o schvaleni MD povedzme v juli al v auguste (ak si daju nacas, maju na to 60dni). Nasledne ty s tymto papierom pojdes na UPSVaR a poziadas o RP za ten maj a jun (toto musis stihnut do novembra kedy uplynie ta 6mesacna lehota) a aj do ZP sa pojdes nahlasit. Pocas poberania RP za Teba plati zdravotku stat.
Toto vsetko sa da aj iba pri jednom dietatati, nemusis ich mat viac, ale v ZP ked mas viac deti tak si Ta napisu na to starsie zvacsa.
(Potrebujes RL dietata vsade)
Ak pojdes po tvojej MD hned ziadat RP, tak musis potom ziadat aj odnatie. A bud mozes ziadat odnat od 31.5 (+cakas za papierom o rozhodnuti kt dokladas k manzelovej ziadosti o MD) a nasledne po schvaleni jeho MD poziadas zase o RP od 1.6. (Za ten jeden den), cize vypisujes 2x tlacivo. - tymto sposobom sme isli my na radu uradnicky z UPSVaR
Alebo das si hned RP a odnat od 2.6. - pride Ti papier, kde Ti napisu, ze Ti odnimaju od 30.6, ze za jun este bolo vyplatene a budes dufat, ze manzelovi nezamietnu MD, kvoli subehu davok (toto som povedne chcela urobit, ale pracovnicka UPSVaR ma vystrihala pred moznymi komplikaciami a usmernila inak).
Takze na zaklade toho vsetkeho mi pride lepsie najskor vybavit MD premanzela a az potom ziadat spatne RP pre matku - budes mat skor vsetky papiere k MD.
Ahoj, aj my sme rozmyslali, či vybaviť MD manžela, ale nevedela som, čo s mojou prácou, do kt. sa vraciam po skončení RP. Takže ty teraz ostaneš doma, bez RP s tým, že normálne ostávaš stále zamestnana a ako to budeš mať s odvodmi?
zdravím mamičky, chcem sa spýtať na Vašu skúsenost ohladne jedla. Cítili ste na začiatku tehotenstva okrem inych priznakov aj jedlo( nejake) ktoré ste vedeli identifikovat napriek tomu že sa pri Vas absolutne nenachádza? 🙂 O nechutenstve alebo naopka chuti som sa toho docitala vela ale o tomto ani zmienka... totižto už tri dni v práci zistujem od kolegov či práve pili mlieko, jedli segedín, alebo piekli palacinky... :D samozrejme ani náhodou.... nemali ste niektorá takéto ,,stavy" ? dakujem Vám pekne..taktiez sa ospravedlnujem autorke tejti diskusie za spam
@lady911 ano, nahlasila som zamestnavatelovy, ze ostavam doma. Nemal s tym problem, kedze ma stale eviduje na RD pri mladsej dcere. Ja som si vybavila ,,starostlivost do 6r.,, k tej starsej dcerke (4,5r) a mazel bude na materskej pri 7 mesacnej. A tym, ze som si vybavila staroslivost do 6r, odvody za mna plati stat. Na socialke povedali, ze automaticky ako manzelovi skonci materska, ma v ich systeme prehodi na RD. Nemusim nic rusiť, ani tam chodiť. Este treba zavolať na zdravotnu a vyplnit formular, aby si aj zdravotku mala poriesenu.

Ahojte baby, mne 13.5 koncí materská. Manzel planuje nastupit 2.6 na matersku. Medzi tým ziadam o rodicovský. Viem, ze následne musím požiadať o odňatie rodičovského. Jedine v čom mám guláš je, že mam zmluvu na neurčito a že do práce sa eśte nechcem vrátiť. Ako teda mam postupovať. Zamestnávateľ to akceptuje, ale úrady s tým nemaju problém? Mame ešte 4,5 ročnú dcéru. Napadla ma možnosť, že by som s ňou nastupila na neplatenu RD do 5r. A to by cca. vyslo, ze manželovi vtedy skoncí materská a ja by som potom naspat nastupila na rodicovsku k tej polrocnej dcére.