icon

Manžel na materskej, ja na podpore . Je to možné?

bodenko
12. sep 2021

Zdravím,
Manžel uvažuje o odchode z práce, ja ho, samozrejme, podporujem ale aktuálne som na RD so 16 mesačnou dcérkou, máme hypotéku, no veď to poznáte, výdavky sú častokrát vyššie ako mesačný rozpočet.
Otázka znie, je, prosím, možné, že by manzel bol s dcérkou na MD a ja na podpore? Pripadne by ste mi vedeli poradiť, z čoho sa podpora vypočítava?

Ďakujem

Strana
z2
martinkatinka
12. sep 2021

A pracovala si predtym alebo mas nieco odpracovane. Ak ano v akom obdobi pred MD/RD. trva ti pracovny pomer? Vyska podpory sa vypocitava z hrubeho zarobku, vseobecne povedane.

ivkazba
12. sep 2021

@bodenko pracovný pomer ti kedy skončil? Podporu máš nárok čerpať do 2 rokov po skončení PP.

Apropo... píšeš, že "no veď to poznáte, výdavky sú častokrát vyššie ako mesačný rozpočet". Nuž ak máte už teraz výdavky často vyššie ako príjem, tak fakt mi hlava neberie, prečo muž ide dar výpoveď. Skôr treba hľadať lepšie platenú prácu alebo mať 2 práce.

bodenko
autor
12. sep 2021

@martinkatinka áno, stále som zamestnana, pred nástupom na MD som bola PN. Pracovný pomer trva od 1.10.2018, predtým som ale bola tiez zamestnana, vlastne som este podporu nepoberala.

martinkatinka
12. sep 2021

@bodenko mimochodom, dobre si to teda prepocitaj, pretoze podpora nie je zase majland, plus materska.... A toto vsjo...... A potom moze byt problem u oboch zamestnat sa a ostanete len na jednom rodicaku.....Stratu prijmu u oboch by som rozhodne s hypotekou na krku neriskovala.

bodenko
autor
12. sep 2021

@ivkazba asi nemusím vysvetľovať našu situáciu, pre to som tento príspevok nepísala, máme nasetrene, nakoľko manzel aj ja som pred narodením dcérky slusne zarábala a pracujeme "cely život". Nemusíte sa báť, nie sme sociálne prípady, do systému sme prispeli oveľa viac, ako by sme z neho za toho pol roka dostali.

bodenko
autor
12. sep 2021

@martinkatinka no my s manželom mame slušnú kariéru aj pracovné skúsenosti, tuto by som sa nebala o prácu. Navyše, keby bolo najhoršie, predavačky berú všade. Skor mi ide o to, aby sme zafinancovali základné výdavky.

martinkatinka
12. sep 2021

@bodenko tak potom si zajdi na urad, kde ti daju urcite relevantnejsie informacie 😉

evkao
12. sep 2021

@bodenko ak si zamestnana a chces ist na podporu, tak musis dat vypoved v praci - ak pojde manzel na matersku, ty sa mozes vratit do prace, zamestnat sa inde (len napln tvojej prace musi byt odlisna ako ta, ktoru vykonavas bezne), alebo byt doma a platit si zdravotku

martinkatinka
12. sep 2021

@evkao ona chce podporu, nie pracovat 😉

evkao
12. sep 2021

@martinkatinka ano, ale ako som napisala, v tom pripade dat vypoved

martinkatinka
12. sep 2021

@evkao to je uplne samozrejme, ze by musela dat vypoved.

evkao
12. sep 2021

@martinkatinka tak pre niektorych mozno nie 😀

bodenko
autor
12. sep 2021

@martinkatinka no ja som myslela, ze tu dostanem normálnu odpoveď, ale vidím, ze sa tomu moc nerozumiete, ze evidentne len hľadáte diskusie, kde si môžete robiť srandu z ludi alebo neviem ako nazvať toto vase vyjadrovanie sa k jasnej téme, kde neviete pomôcť

bodenko
autor
12. sep 2021

@evkao je mi jasné, že musím dať výpoveď v aktuálnom zamestnaní... skor mi ide o informáciu, ci je to možné, prípadne, ci ma s tým niekto naozaj skúsenosti

loginexistuje
12. sep 2021

@bodenko ano mozete to tak poberat tam nie je problem len manzel musi ist na matersku najneskor do sedem dni od skoncenia pracovneho pomeru

loginexistuje
12. sep 2021

a ked vycerpas podporu moze ist na podporu manzel a ty spat na RD

denda007
12. sep 2021

Manžel môže ísť aj na MD na 6 mesiacov je vyššia. Mali by ste 75 percent z hrubej mzdy. A teda ja si myslím že by nemal byť problém aby ste išli na podporu. Ak ju nemáte vycerpanú , máte predsa na ňu nárok 🙂

bodenko
autor
12. sep 2021

@loginexistuje no to tolko doma urcite nevydrží, aj ten pol rok bude asi maximum. Ale ďakujem za vecnu odpoveď. Pomohlo

bodenko
autor
12. sep 2021

@denda007 no evidentne podla niektorých nie a mali by sme si nájsť este ďalšie 2 práce...

loginexistuje
12. sep 2021

@bodenko tak ak nahodou ... ale v kazdom pripade materske on + ty podpora je uplne ok a ty sa potom ak on pojde robit vratis na RD a budes poberat RP ak by si nahodou otehotnela tak len obnovis NP cez DNP

martinkatinka
12. sep 2021

@bodenko tak normalnu odpoved hladaj teda na prislusnych uradoch. To som napisala 😉

zuzanka.zuzu
12. sep 2021

@martinkatinka a načo je potom toto fórum, keď všetko si máme vyhľadať na úradoch, u pediatra, na youtube...? však hádam sa poradiť 🙂

borabalazova
12. sep 2021

@bodenko Aby nevzniklo nedorozumenie, prepocitala som to tak trochu modelovo: ak by si mala pri nastupe na matersku v hrubom 2184 eur, mala by si max. matersku 1669 eur (pre zjednodusenie ratam rok 2021, princip je rovnaky). Tvoje a zamestnavatelove socialne odvody boli 755 eur. Dostala si za 16 mesiacov od narodenia dietata 13 352 eur matersku, 3690 eur rodicovsku a detske pridavky a 829,86 prispevok pri narodeni dietata, spolu 17 871,86 eur. Ak by som ratala hruby prijem 2184 eur mesacne, sumu, ktoru si dostala, vykryju Tvoje a zamestnavatelove dvojrocne odvody. Stat na materskej platil za Teba zdravotne a socialne odvody plus na rodicovskej zdravotne. Aj ked sa to nezda, zena na materskej a rodicovskej dostane teda zo systemu dost.

lilinka88
12. sep 2021

@borabalazova a to si ešte nezaratala PN pred materskou, ktorú autorka tiež spomínala. Plus dávku v nezamestnanosti,na ktorú sa chystá. Toto prvé ma napadlo pri autorkinej vete,že odviedli do systému dosť. Toto si každý myslí,že však odvadzan celý život,dal som tam dosť, môžem čerpať čokoľvek 🤷

bodenko
autor
12. sep 2021

@borabalazova to si krásne vypocitala, ale ja aj manzel pracujeme spolu 30 rokov a ďalších 60 este urcite budeme... a nikdy sme nepracovali na čierno, alebo za minimálnu mzdu, takže všetky odvody vzdy isli štátu. Dokonca nie sme ani živnostníci. Takže nemám vôbec výčitky svedomia za to, že ako občanka tohoto štátu, ktorá riadne platí odvody, pracuje od 15 rokov si "vyčerpá" možnosti ako pomôcť svojej rodine a byť doma so svojou dcerkou aby sme sa jej mohli na 100% venovať. Viem, že veľa ľudí take možnosti nemá, preto asi aj tie hlúpe komentáre, každopádne som sa dozvedela, že sa to dá, za to ďakujem a končím tuto debatu.

kitycat
12. sep 2021

Mna len zaujima, ze ked tak dobre zarabate ako to, ze mate niekedy mesacne vyssie vydavky ako prijmy? TO potom cerpate toho usetreneho?

pimpa12
12. sep 2021

@bodenko áno je to možné. Požiadate na upsvar o zrušenie vyplácania RD. Potom dáte výpoveď v práci a požiadate o dávku v nezamestnanosti. Ak má manžel aspoň 270 dní súvislé platené nemocenské poistenie, môže ísť na materskú. Požiada o ňu v SP. Zamestnávateľa musí informovať vopred. Komunikovať s úradmi sa dá aj cez maily, ušetríte si tým behanie po úradoch.

1andrea111
12. sep 2021

@bodenko čerpať podporu znamená byť na úrade práce a môžu ťa posielať do práce za krátky čas aj s tým treba rátať

bodenko
autor
12. sep 2021

@kitycat boze ľudia, kde žijete? Normalne mame dom, ked treba kúpiť nejaký stavebný materiál, teraz sme kupovali bránu, pletivo, občas niekde ideme, tak áno, dovolíme si to zaplatiť z úspor 🙄🙄🙄 nechapem tieto otázky naozaj, ako keby každá rodina musela zit iba podla jedného príkladu, ktorý ale musi byť taký ako váš 🤨

bodenko
autor
Autor odpoveď zmazal
Strana
z2