icon

Manžel na materskej zo zahraničných príjmov

anir
17. apr 2016

Ahojte milé žienky,
obraciam sa na vás s mojim problémom. Čakáme dieťatko, ale mne nárok na materskú nevznikne a keďže som na rizikovom, ani sa zamestnávať pred pôrodom nemôžem. Preto ma zaujíma, či by náhodou na materskú nemal nárok môj muž (samozrejme viem o tom, že by musel prebrať dieťa do starostlivosti) . Má v Rakúsku odrobených viac ako 270 dní v rozhodujúcom období, ale momentálne je nezamestnaný a poberá rakúsku dávku v nezamestnaní. Keby sa mu podarilo do môjho pôrodu zamestnať tu na Slovensku, vznikol by mu nárok na slovenskú alebo na rakúsku materskú?
Ďakujem za každú pomoc!

loginexistuje
17. apr 2016

Na Slovensku nie lebo nesplna podmienku trvajuceho NP k casu nastupu na MD a sucasne mat splnene 270 dni poistenia. V Rakusku neviem ako to maju.
Na matersku by mohol nastupit az po tvojej MD minimalnej dobe nie hned po porode.

anir
autor
17. apr 2016

@loginexistuje Ak by však bol zamestnaný v čase nástupu na MD, tak by spĺňal podmienku trvajúceho NP, aj 270 dní poistenia. Neviem však, či by mu naša Soc.poisťovňa započítala tie dni odrobené v Rakúsku a či by mu z toho vypočítali slovenskú materskú. Akú minimálnu dobu MD máš na mysli?

loginexistuje
17. apr 2016

@anir no zapocitat by mu tie dni mohli len musi mat potvrdenie z Rakuska tusim E104 to je o sucte dni kedy bolo platne NP /doba poberania davok v nezamestnanosti sa mu tam nerata samozrejme/ a nastupit na MD by mohol najskor sest tyzdnov po porode skor nie.

Rozhodne mu to ale nebudu ratat z prijmov v rakusku ... bude zavisiet kolko odrobi ked nastupi tu do prace a odrobi min 90 dni bez PN OCR a pod. potom sa mu bude ratat z toho noveho prijmu inak pravdepodobne z minima co neviem ci sa ti oplati ... lebo v case ked bude on na materskej tak ty musis platit zdravotne poistenie.

anir
autor
17. apr 2016

Rozumiem a kvôli čomu by sa to počítalo z minima, ak by to bolo menej ako 90 dní? Myslela som si, že v takých prípadoch sa berú do úvahy príjmy z poistenia z predošlého kalendárneho roka.

stefi_k
17. apr 2016

Kde ma manžel trvalý pobyt na Slovensku alebo v Rakúsku ?

loginexistuje
18. apr 2016

@anir no lenze on z tych prijmov odvadzal poistne v Rakusku nie na Slovensku tak sa uplatni iny vymeriavaci zaklad. Prijmy z min roka by sa mu brali jedine ak by robilna Slovensku skoncil PP a v novom neodrobil min 90 dni