icon

Materská 3 roky - prečo toľko?

16. sep 2022

Viete niekto realne mi povedat ze preco vlasne mame matersku 3 roky? Preco zrovna 3 a nie 2 napr.?
Inde vo svete je to omnoho menej, alebo je napr 4 mesiace doma mama a 4 mesiace otec (Spanielsko)
Mam pocit ze tu sa zena stane mamou a vlasne je tak trochu vytlacena na okraj, 3 roky doma (viem ze nemusi byt 3 ale v prioade napr ze byva vo velkom meste a skolka berie fakt az od 3 a nema dajme tomu financie na sukromnu).
Potom je tu este aj ta druha strana ze niekedy ma zena vycitky ak chce ist skor do prave lebo vacsina zien ostava tie 3 roky.
Nepride vam to zbytocne vela? Nehovorim o extremoch ako Svajciarsko co ma matersku asi 3 mesiace ale napr 2 roky,nie je to az az? Ak ma zen napr 2 deti za sebou tak po 4 rokoch (co aj to uz je dost na vypadnutie z pracovneho procesu) by mohla ist spat namiesto 6tich. Po 6 rokoch sa ten clovek musi fakt citit uplne vypadnuty zo vsetkeho a musi to byt tazke zase sa zaradit. Aj financie taha len muz.
Podla mna by mohla byt 1.5 roka - 2 roky materska/otcovska a idealne tak ze by sa prestriedala zena a muz. Aby to nebolo vzdy len na pleciach tej zeny. Fyzicky si to odserie tehotenstvo,hormony,porod a pokracuje cele tienroky aj psychicky na materskej a potom naspat do roboty a z roboty do druhej sichty doma.
Neni cas aby sa aj nasa spolocnost trochu v tomto posunula ?

loliki
16. sep 2022

Dobre, tak sa zamýšľaj nad číslom 3. Ak bude mať aj mladšie 3 roky, napíš prosím, ako to vnímaš. Ja som nestratila svoj predchádzajúci život, lebo žijem vždy ten aktuálny.

autor
16. sep 2022

@zuzana76 ja to absolutne do uvahy beriem a plne respektujem ❤️

autor
16. sep 2022

@loliki ok 👍🏼

kapanek1
16. sep 2022

Necitala som vsetky komentare. Ale ty asi nemas deti. Inak by si vedela aky je zivot 1,5 - 2 rocneho ktoreho by si hned supla do skolky. Nezmyselna diskusia, porod, bud doma "povinnych" sest tyzdnov a chod do roboty. A o decko nech sa stara druhy. Vau

autor
16. sep 2022

@kapanek1 skus si teda este raz precitat prispevok aj komentare. Pisem ze preco 3 a nie 2 a aj kolko mam deti. Nezmyselma nie je vela zien sa v tom naslo,prislo im to zaujimave a reagovalo -
dokonca uplne normalne aj ked nesuhlasili. Tomu sa hovori diskusia. Ked je to pre teba nezmyselne tak to preskoc a nekomentuj.

ysseba
16. sep 2022

Prečo? Lebo medveď. Proste na Slovensku to tak je a nie je to povinnosť byť doma 3 roky, ale len možnosť. Možnosť, ktorú alebo využiješ alebo nie. Napr. ja som bola doma s dvoma deťmi po sebe 5 rokov. A som za to vďačná. Predtým som X rokov pracovala a XY rokov budem, ja som si tých 5 rokov užila. A som za to vďačná. Dnes som už 3 roky opäť v pracovnom kolotoči po druhej rodičovskej a dodnes si spomeniem na obdobie kedy som bola doma, kočíkovala, varila mrkvy so zemiakmi a mixovala, kedy ma nenaháňal šéf, ale mala pohodičku 🙂 Dieťa je malé len raz, pracovať budem až do dôchodku. Znie to ako klišé, ale je to tak. A preto som rada, že som si tú jedinečnú chvíľu. ktorá sa nevráti mohla užiť tak dlho, ako sa dalo. Nehovorím - ak by bola situácia, že musím do práce, lebo nevyžijeme alebo trieme biedu, tak idem späť do práce okamžite.
A prečo 3 a nie 2? No to je taká otázka ako asi - a prečo mám nárok na 7 dní lekára a nie na 8? No lebo.. 🙂

autor
16. sep 2022

@ysseba super dakujem za extremne podnetny komentar a dobru noc 😂

smiling89
16. sep 2022

Myslim si, ze je to velmi priaznivo nastavene a je uzasne ze mame moznost takejto volby. Tie 3 roky doma sa daju vyuzit rozne a zena vobec nemusi stratit svoju identitu, je to len a len na nej, jej nastaveni a ako si to zariadia s partnerom/manzelom. Takisto reci okolia, spolocensky natlak...je to o tej zene ako si da hovorit do svojho zivota a co v nom podriadi "reciam". Taketo natlaky idu nastastie mimo mna cely zivot, pretoze jedine ja som strojcom svojho stastia a zivota... Moj starsi syn (aktualne 3r zacal chodit do skolky) urcite nebol v 2r pripraveny na kolektiv na xx hodin bez mami, mladsi uvidime. Napriek tomu som po jeho 1.narodeninach zacala pracovat na ciastocny uvazok z domu a pritom rodicovsky prispevok mi pokryl naklady na opatrovatelku. Ak by sa mu ziadalo do kolektivu v 2r a mne do prace opat ziadny problem a RP by vykryl naklady na sukromne jasle/skolku...V statoch kde je materska kratsia maju jasle/skolku hradenu statom alebo ako ? V zhranicnych systemoch nemam taky prehlad ako ty, preto sa pytam 🙂 viem akurat ze usa a novy zeland hradia rodicia nie male sumy, nemaju na to ziadne prispevky a ani to nie je poskytovane zdarma. My sice mame statne skoly az od 3r,do 3r mame moznost vyuzit RP na sukromne riesenie.
Vystriedanie sa s muzom na materskej by bolo vo vacsine pripadov narocne pre zeny, nakolko by to dopadlo asi tak ako pises ze z roboty do druhej sichty doma. Neverim ze muzi az na par vynimiek by dokazali pocas starostlivosti o dieta udrziavat domacnost a varit, plnohodnotne zabezpecovat to co zena na materskej.
Aktualne sa doma venujem mladsiemu (ma 1r), do prace sa zatial nechystam, ucim sa dalsi jazyk, doplnam vzdelanie a davam telo dokopy po dvoch tehu a porodoch, za mna fajn life balance 🙂)

maxi2
16. sep 2022

Som rada,že je to takto na sk. Nevedela by som odísť od bábätka. Druhé bolo chceme asi ešte viac ako prvé a neviem si predstaviť ,že na 4 mesiace by som mala ísť do roboty. Veď to je psycho. Pokiaľ nemajú tie matky pomoc tak musia byť riadne ko. Robota domácnosť deti kojenie. Proste to sú najkrajšie strávené dní s deťmi. Vidieť ich vyrastať. Byť stredobodom ich sveta😁 potom už keď sú staršie tak už chcú kamarátov. Rodičia ich otravujú....Deti sú malé len raz. A užívam si to lebo viem ,že ďalšie nebude. Až vnúčatá keď Boh dá. Začiatky boli ťažké lebo ja som ani na maródky nechodila stále v robote medzi ľuďmi. Zrazu sama s bábätkom. Ale tie tri roky tak rýchlo ubehnú ,že človek sa ani nenazda a už je v pracovnom kolobehu. Ja som doma dva roky a som hotová z toho ako rýchlo ten čas letí . Ale ten strávený čas s deťmi mi nikto nevezme

minilla
16. sep 2022

Respektujem rozhodnutie druhych matiek, ze si spravia, ako musia, chcu, alebo potrebuju. Kazdeho slobodna volba. Len par viet k tym rokom. V prvych rokoch je dieta nesamostatny jedinec, ktory je maximalne fixovany na matku. Cez nu a vztah k nej si utvara obraz o sebe, o svete. Ked je mama nablizku, ma pocit bezpecia. Ak mama spravne naplna jeho potreby, citi sa milovane, prijimane a uklada sa mu tak do vedomia aj podvedomia pocit, ze svet je bezpecne miesto, ze sa v nom nemusi bat, byt ustrachane. Naopak, ak mama nablizku nie je, dieta to stresuje, jeho potreby zostavaju nenaplnene, zasievaju sa pocity neistoty a nedovery vo svet a v ludi, ktory sa potom naplno prejavuje v dospelosti. Matka je pre spravny vyvoj dietata klucova. Je to dane biologicky. Dieta si dokonca svoj prvy rok mysli, ze je sucastou matky, ze su fyzicky jeden. Az okolo druheho roku si zacina uvedomovat, ze je samostatna bytost, uvedomuje si svoje JA a tiez svoju volu (zname obdobie vzdoru). No ani v tomto veku este nie je naplno pripravene sa od matky otrhnut. Casto vtedy prechadza mensimi, ci vacsimi negativnymi epizodami pocas objavovania svoje identity, svojich emocii a ich zvladania. Niektorym to zvladanie ide lepsie, niektorym horsie a stava sa, ze dieta pocas dna vyhladava matku, aby ho objala, pomojkala a tak ukludnila. A o to prave ide. Aby sa dietatu nasytila potreba, ked to potrebuje. Aby mama bola nablizku a mohla v pripade potreby reagovat. Samozrejme v skolke ho asi nikto tyrat nebude, ale p.ucitelka pri pocte deti, ktore ma na starosti jednoducho nebude schopna zaplnat potreby jednotlivych deti a vacsinou to odignoruje (cest vynimkam). A ked sa dietatu jeho potreby vcas nenaplnaju, tak moze o sebe nadobudnut pocit, ze nie je hodny pozornosti, jeho potreby nikoho nezaujimaju, nikto mu nepomoze a to su vsetko semienka pre buduce nizke sebavedomie.

zuzudrnda
17. sep 2022

3r materská, ak si to rodina môže dovoliť, je skvela pre dieťa.
https://www.dobrenoviny.sk/c/154905/psycholog-j...
https://najmama.aktuality.sk/clanok/257084/jasl...

stannkal
17. sep 2022

Autorka: Nečítala som ostatné komentáre ale nejak v tom nemáš jasno. Tie 3 roky nie sú materská , tu dostávaš podstatne kratšie. Môžeš byť 3 roky doma a zamestnávateľ ti musí držať miesto. No a tie 3 roky, to nie je kvôli matke ale kvôli dieťaťu pretože pre jeho vývoj je to lepšie, aspoň teda podľa mnohých psychológov. Navyše okolo 3 rokov sa dieťa stáva už samostatnejsie a môže ísť do škôlky, keď ma menej, musí ísť do jasiel co je oveľa drahšie. Systém na SK je nastavený tak, že si to každá rodina môže spraviť tak ako im to vyhovuje, dáva ti max. flexibilitu. No a samozrejme ako spoločnosť sa mame kam posúvať v týchto veciach, otázka je nakoľko správne je aby do toho štát zasahoval.

natalienka12
17. sep 2022

Tema je uplne v poriadku, ale bohuzial otvorena diskusia na modrom konovi je velmi nestastna volba. Ved tu je vela zien ( dovolim si povedat viac ako 50 %) takych, co chcu byt doma stale, nerobit, len si posuvaju rady, ako co najviac vyuzit medzery v zakone, brat maximalnu matersku, hoci zarabali minimalnu mzdu, po rodicovskej este maximalnu podporu a bolo by celkom vhodne, keby zase bola pandemia a mohli byt dlllho doma na pandemickych rodicovskych prispevkoch. Ja si pamatam este zivo, ako tu niektore “bucali” ked sa zrusil psndemicky rodicovsky prispevok, ze co budu teraz robit. Toto leto bola stale este moznost vykryt letne prazdniny pandemickym osetrovnym, ved kto bude s detmi doma nie? To, ze roky rokuce predtym to nikoho nezaujimalo, nevadi. Takze ak uz otvorit tuto temu, tak na nejakej vhodnejsej platforme.

kinderzwillinge
17. sep 2022

@nicole003 Nemyslela som na platenom, preto som napisala, "ked si to rodina moze dovolit". Akurat, ze potom tej zene budu chybat roky do dochodku, ale to uz je ina tema...

autor
17. sep 2022

@natalienka12 jasne mas pravdu, ja si vzdy vravim ze ked som tu ja bude tu aj niekto podobne zmyslajuci (a aj je) ale ano, nema zmysel vymienat si nejake rozumne argumenty s vacinou zien tu.
Ako som pisala - ja nejdem zajtra predkladat reformu, len ma to tak v piatok vecer napadlo ale nabuduce uz budem rozumnejsia a nebude ma napadat nic co by som tu chcela diskutovat😆

kinderzwillinge
17. sep 2022

Autorka, dala som tam nakoniec smejuceho smajlika, cim som dala najavo, ze tym nemyslim nic zle, ale ked vidim, ako kusavo reagujes, tak som asi trafila klincek po hlavicke, ze?? Je mi uprimne sumak, kde zijes, s kym zijes, ale jedno si treba uvedomit, keby ta to neskrelo, tak si zijes svoj romanticky zivot /so spanielom??/ a vobec ti ani nenapadne sa nad tymto zamyslat a porovnavat.

kinderzwillinge
17. sep 2022

@natalienka12 Toto sa ani mne nepaci, pretoze diery v zakone vyuziva aj kopec vycuranych zivnostnikov, robit nepojdem, vsak nech sa vsetko zavrie, ja budem doma a nech mi platia. Ako keby bol stat bezodna dojna krava a ludia si stale neuvedomju, ze tie peniaze do statnej pokladne davame my vsetci z nasich dani, cize neplati mi to stat, platime my to my vsetci.
Uz som to tu viackrat pisala, ze na zakladnych skolach by mali na druhom stupni miesto vytvarnej a hudobnej ucit radsej ekonomicku gramotnost.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
sense
17. sep 2022

@smiling89 aj vo Švajčiarsku si platíš jasle sama niekt sú podľa platu rodičov iné fixná suma. 120chf na den (pred cca 10rokmi, teraz neviem). Miest je malo a poradovniky dlhé. Tak sú potom denne matky alebo opatrovateľky). Samozrejme sú ženy kt zarobia tak žeby celú výplatu dali na dane, zdravotné poistenie a jasle tak sú doma. A nie preto ze muži tak úžasne zarábajú, ale preto ze by nič nezarobili a ani deti si nevideli. A ak robí len jeden majú menšie dane. Výhoda je ale ze je viac možností čiastočného úväzku. A materská je 96 dní. A pokiaľ nemáš problémy pracuješ až do pôrodu. Nie ako na svk ze x žien ešte len nájde dve paličky na teste a už sú PN. Na PN musí byť ozaj vážny dôvod, dokonca aj 2-3MA predtým nerobia zo ženy rizikovú pacientku ze je PN ako riziková len ma častejšie kontroly
A jasle bývajú otvorené zvyčajne od 7.00-18.00, niektoré od 6.30 - 19.00. A su od tých 3 mesiacov do 4 rokov, potom začína povinná školská dochadzka

kinderzwillinge
17. sep 2022

Inak si myslim, ze je len otazka casu, kedy niekomu v Bruseli napadne, ze treba aj toto v EU zjednotit a bude koniec rodicovskej do 3 rokov dietata.

natalienka12
17. sep 2022

@kinderzwillinge Obavam sa, ze je to otazka casu a udeje sa to coskoro…

vienala
17. sep 2022

Ja som, naopak, velmi spokojna, ze je materska/rodicovska dovolenka tri roky. A myslim, ze je to luxusny nadstadard, ktory by som dopriala aj dcere v buducnosti.
Ja mam tri deti, medzi kazdym som pracovala, pri druhej materskj som isla do prace po 2 rokoch. Hlavne pri poslednom dietati som si matersku uzila a to cele tri roky - a bolo to uzasne obdobie, mna byt doma s malymi detmi velmi naplna. Tie roky na poslednej materskej, ked uz som mala tri deti, boli najkrajsim obdobim v mojom zivote.
Podla mna je super, ze moze byt zena doma s dietatkom tri roky, takisto je super, ze si moze vybrat, ze bude len 1,5 roka a nadalej bude dostavat rodicovsky (napr.si pomocou neho doplati sukromne jasle - i ked uznavam, ze toto nie je idealne riesenie, to ze chybaju miesta v statnych zariadeniach pre deti do 3 rokov). Tiez je super, ze sa partneri mozu na materskej prestriedat.
Dnes uz podla mna je bezne, ze zeny idu skor do prace, ako po troch rokoch a nemyslim, ze by to ostatni nejako riesili. Co mi vsak velmi chyba, je minimalna dostupnost znizenych uvazkov, resp. ak aj existuju, su to casto napr."polovicne" uvazky, kde je vsak prace takmer ako na plnom uvazku, samozrejme za polovicny plat (sama mam takuto neprijemnu skusenost a viem z mojho okolia,ze to nie je ojedinele)
Takze za mna - ja velmi fandim moznosti byt doma s dietatkom tri roky. Pre mna byt na materskej bolo krasne obdobie, vobec som nestratila samu seba, vobec som nemala pocit, ze obetujem svoj zivot detom - deti su moj splneny sen (keby som mladsia, tak by som aj stvrte chcela). Ale ja som vzdy po materskej isla v praci na plny plyn, ziadne vyhovorky na deti, ziadne ulavy, ked boli deti chore, bolo to sice na mne, ale vzdy som si to nejako zariadila (napr.aj platenou opatrovatelkou). Ale je to tym, ze pracujem v tvrdom kariernom kolektive muzov, co sa prioritne venuju kariere (paradoxne mnohi z nich maju manzelky doma bez prace uz s detmi na ZS) . A veru aj napriek trom detom a dokopy 8 rokom na materskej/rodicovskej dovolenke mam nadstandardne ohodnotenie a pravidelne dostavam ponuky na vyssie pozicie. Co dodat - pre mna boli roky na materskej vzdy taky reset a riadne som si ich uzila 🙂

kinderzwillinge
17. sep 2022

@natalienka12 Mohlo by tam este niekomu napadnut, ze treba dorovnat aj vysku mzdy, lebo ekonomicky padneme na uplne dno a v zivote sa z toho nevyhrabu ani nase pravnucata.

natalienka12
17. sep 2022

@kinderzwillinge A netreba na to Brusel, tato otazka je uz davno v hlavach politikov, problemom su peniaze. System skolok a jasli, aby bol dostatocny pocet miest pre deti, by stal omnoho viac, ako platit zenam almuznu nazyvanu rodicovsky prispevok. V state su ovela vacsie problemy.

natalienka12
17. sep 2022

@kinderzwillinge Ako “dorovnat” vysku mzdy? Vysku mzdy urcuje stat? Ci ako si to myslela? Vies, ake faktory determinuju vysku miezd v state?

kinderzwillinge
17. sep 2022

@natalienka12 Ano s tymi skolkami a jaslami je to bohuzial presne takto, ako hovoris.

kinderzwillinge
17. sep 2022

@natalienka12 Kto urcuje vysku zivotneho minima, minimalnej mzdy, nasledne na to, ako sa budu od 1.jula kazdy rok menit odvody??

"Každý zamestnanec má v zmysle § 119 ods. 1 Zákonníka práce právny nárok na mzdu najmenej vo výške minimálnej mzdy. Inštitút minimálnej mzdy upravuje zákon č. 663/2007 Z. z. o minimálnej mzde v znení neskorších predpisov."

autor
17. sep 2022

@kinderzwillinge 😂 preboha ty si vobec nepochopila co tu pisem. Co splietas preboha? Co ma ma skriet ? Co s tym ma spolocne s kym zijem? Co si myslis ze som jedina na svete co si mysli ze netreba byt a detmi doma xxx rokov? Preco by ma to nemalo napadnut, co mam zakazane premyslat inak ako vacsina modreho kona?

A ty neragujes kusavo? Mozno ty si ta ktoru skrie ze je niekto spokojny a stastny a dokonca aj ma inu hodnotu ako len byt mamou na plny uvazok zvysok svojho zivota 🤷🏽‍♀️

dominikamacakova
17. sep 2022

Prečo? Niekto tak rozhodol a ostatný to schválili. Neviem ti povedať kto, skús vygoogliť 😀

mmoni89
17. sep 2022

Materská nieje 3roky🙂a myslím ze to je každého osobná vec. Niekomu to vyhovuje niekomu nie. Tak nech si to zariadi inak. Ja som doma už vyše 8rokov a stále ma to baví doma s deťmi a mame šťastné manželstvo 😀