Materská 3 roky - prečo toľko?
Viete niekto realne mi povedat ze preco vlasne mame matersku 3 roky? Preco zrovna 3 a nie 2 napr.?
Inde vo svete je to omnoho menej, alebo je napr 4 mesiace doma mama a 4 mesiace otec (Spanielsko)
Mam pocit ze tu sa zena stane mamou a vlasne je tak trochu vytlacena na okraj, 3 roky doma (viem ze nemusi byt 3 ale v prioade napr ze byva vo velkom meste a skolka berie fakt az od 3 a nema dajme tomu financie na sukromnu).
Potom je tu este aj ta druha strana ze niekedy ma zena vycitky ak chce ist skor do prave lebo vacsina zien ostava tie 3 roky.
Nepride vam to zbytocne vela? Nehovorim o extremoch ako Svajciarsko co ma matersku asi 3 mesiace ale napr 2 roky,nie je to az az? Ak ma zen napr 2 deti za sebou tak po 4 rokoch (co aj to uz je dost na vypadnutie z pracovneho procesu) by mohla ist spat namiesto 6tich. Po 6 rokoch sa ten clovek musi fakt citit uplne vypadnuty zo vsetkeho a musi to byt tazke zase sa zaradit. Aj financie taha len muz.
Podla mna by mohla byt 1.5 roka - 2 roky materska/otcovska a idealne tak ze by sa prestriedala zena a muz. Aby to nebolo vzdy len na pleciach tej zeny. Fyzicky si to odserie tehotenstvo,hormony,porod a pokracuje cele tienroky aj psychicky na materskej a potom naspat do roboty a z roboty do druhej sichty doma.
Neni cas aby sa aj nasa spolocnost trochu v tomto posunula ?
@drahomirrra vies čo ale zaujimalo by ma to aj keby nebol cudzinec a nevidela som aj iny system. Ja som napr v bubline kde iba ja som doma “tak dlho” s dietatom.
Ale kym som nebola mama tak som si hovorila ok ale ked uz mame som a vidim co vie 2 rocne dieta,tak ma to tak napadlo ze preco 3 roky? 2 rocne dieta je podla mna v pohode pripravene na kolektiv uz.
Na Slovensku je taka možnosť voľby ze ked si dovolíš ísť do práce skôr ako po 3 rokoch alebo dáš ročnému sunar namiesto prsníka tak z teba spravia bezcitnú zrúdu ktorá nemala mať nikdy deti!
@lujza123 vystihla si to ano, ja som zostala uplne zhrozena z niektorych komentarov. My sme niekedy fakt divni ludia.
Dodám že dúfam že moje dcéry ak raz budú mať deti s nimi budú môcť byť 3 roky doma (minimálne). Pred materskou som bola aj vo vedúcej pozícii, nezávislá, veľa som cestovala, spoločenská...bavilo ma to. A teraz som matka a baví ma starať sa o rodinu, záhradu a domácnosť.....v práci sa budem realizovať ešte mrtne rokov potom....čo sa týka tých štátov kde je matka pomaly po 6tyzdnoch hľadať opatrovateľky a jasle a neviem čo, mi príde chorý....a pre vývoj dieťaťa úplne mimo...
Strata identity, tlak okolia, nastavenie spoločnosti, mentalita = blá blá blá = kecy kecy kecy. Toto vôbec nie je o spoločnosti, ale o samotnej žene. Ak je ona nastavená tak, že bude pracovať aj popri materskej (resp. rodičovskej dovolenke) prípadne si ju skráti, tak jej bude šumafuk čo hovorí okolie. Ženy si samé vytvárajú tieto problémy a pripúšťajú si blbé poznámky okolia. Ja som napríklad počúvala hlúpe poznámky preto, lebo som dojčila iba pár dní. A viete čo? Mám to v paži, nech si hovorí kto chce, čo chce. Neplánujem zostať doma 3 roky a opäť mi je úplne jedno, kto si čo myslí a bude hovoriť. Ak ale nejakej žene vyhovuje byť doma, nech je. Ak je tá možnosť, baví ju to a napĺňa, nech využije príležitosť. Nikoho do toho nič.
@tatiana321123 ano vsak to sama spominam v prispevku,nehovorim o 6tich tyzdnoch.
Super ze ty si sa v tom nasla a chces byt co najvaic doma a mas tu moznost 🙂
@lalala94 ano jasne ja s tebou suhlasim vo vacsine ale nie v tych kecoch. Ver ze niekoho tieto neustale tlaky okolia a komety o krkavcich mamach moze zranovať a citit sa zle (ja nehovorim o sebe teraz, ale tiez mi nie je prijemne ked mi niekto napise ze nemam mat deti lebo sa pytam ci nie su 3 roky az az to je cele)
Prve tri roky su klucove pre psychicky vyvin, vsetky tie zakladne veci co sa ma dieta naucit,reagovat, nadviazat vztahy...zaklad na ktorom budu staviat cely svoj zivot...jedna psychologicka mi raz povedala (mala dvojicky) , ze to prace skor nepojde,iba ze by nemali co jest, inac nie, prave z toho dovodu...tie prve roky sa nikdy nevratia, som doma 5rok a ano vybehla som z prac.zivota a tazsie sa mi bude dostavat spat ale nic nie je nemozne...do dochodju sa narobime dost,treba si uzit tento cas ;)
@autorka jasné, beriem, že sú ženy, ktorých sa to naozaj môže dotknúť, ale to je presne to o čom som písala. 🙂 Je na žene ako veľmi si bude pripúšťať reči okolia. Buď to vezme jedným uchom dnu a druhým von a spraví si po svojom alebo sa v tom bude umárať a nechá sa ovplyvniť. Ak niekto chce začať pracovať skôr, je to úplne v poriadku, tak ako je v poriadku to, že chce niekto zostať doma 3 roky (keď to je možné). Ja nemám rada ani to, keď sa v nejakých témach zoskupia ženy, ktoré začnú zakladateľke nakladať, aby nesedela doma tri roky, nebola lenivá a išla robiť. Akceptácia a rešpekt, to chýba mnohým.
@iv007 Dietatu aj rodicom prospieva, ked ide 6 mesacne babo k opatrovatelke spolu s dalsimi dvomi cudzimi detmi ?? Kto toto mysli naozaj vazne ??
Ja mávam nízky tlak a občas sa musím zapojiť do debaty, ktorá mi ho troška zvýši. Snažím sa pochopiť, o čo ti ide, ale stále vidím tie negatívne výrazy: zena na urcitu dobu strati cely svoj zivot ktory mala a uz sa v rovnakej podobe asi ani nevrati .... rodicovstvo je predovsetkym o obete... Počúvaš komentáre svokry a už ťa to načalo, preto máš možno nie výčitky, ale aspoň pochybnosti. Prvý krát som si myslela, že mám už veľké dieťa, keď samé dočiahlo na kľučku a vedelo si otvoriť dvere. Potom som videla aké veľké dieťa mám, keď som týždeň bola v pôrodnici a videla samé miminká bábätká malinké a moje trojročné nás prišlo navštíviť. Bol taký veľký - oproti nim. Teraz je vyšší ako ja, ale stále nie je dospelý. Buď rada, že môžeš byť so svojimi deťmi. Si žena a matka. Žiadna práca ti nedodá väčší titul.
@kinderzwillinge Asi tá opatrovateľka, ktorá za to dostane peniaze.
@loliki O tom nepochybujem, ale opatrovatelka je v tomto pripade vedlajsia.
Mna uplne dorazilo, kto mysli naozaj vazne, ze 6 mesacnemu dietatu a jeho matke prospeje, ked ona pojde do prace a dieta opatrovatelke 🙈
Napisem moj uhol pohladu na temu aj ked dcera ma uz 10 rokov. Ja som bola doma 3 roky doma s tym ze som musela dat v praci vypoved mne sa na 3 zmeny nedalo ist naspäť. V auguste dcera mala 3 roky v septembri isla do skolky s tym ze ja som si pocas podpory nasla pracu. Mala som stastie ze svokor vedel vypomoct 10x do mesiaca s rannym nosenim. Pracovna doba od 6:00 do 14:30.bolo to o hubu ale dalo sa. Co ma nasralo bolo ze dcera najstarsia v triede a same 2 rocne deti este s dudlami a na umelom mlieku a polovica matiek doma. Aj znama sa stazovala ze jej dceru nevzali lebo bola uz s tretim dietatom na rodicaku doma. Hlavne ze ja som musela vydokladovat svojho aj muzovho zamestnavatela aj s pracovnym casom inak neviem ci by dceru vzali. Ja v tomto vidim nespravodlivost. Po 6 odpracovanych rokoch som znova ostala tehotna. Planujem byt doma znova tie 3 roky. Ale dalsie deti uz neplanujeme. Takze odrastie a znova šup do prace. Ako mne tie 3 roky vyhovuju ale je pravda ze vela zien spekuluje aby boli co najdlhsie doma. V tomto by sa mohol system zmenit.
@lalala94 suhlasim. empatia na kazdej strane a bolo by lepsie.
Takúto diskusiu si mohla založiť kľudne pod nickom. Ja som za 3roky. Nie sú podmienené!!! Každý podľa chuti a situácie môže ísť pracovať skôr. Tu matky na teba neútočia....ale z viacerých odpovedí tebe nestačí odpoveď že tie 3roky sú nastavené dobre. Ty sa aj tak pýtaš, že ale prečo nestačia 2. Lebo nestačia proste...
Žial BA okolie do škôlky nepobrali ani 4r deti. A tu by sme sa mali zamyslieť...
@nicole003 Pokial si to rodina moze dovolit, tak nech su mamy doma aj do 6 rokov dietata, myslim si, ze je to kazdeho osobna vec a hlavne, kazde dieta je ine.
Volakedy to bolo normalne, ze muzi chodili do prace a zeny boli v domacnosti a starali sa o deti a celu domacnost.
Teraz zijeme inu dobu a vo vacsine rodin jeden prijem nestaci a musia chodit do prace aj zeny, ale aby ma skrelo, ze na Slovensku sa da byt doma do 3 rokov dietata??
Stacilo si najst slovenskeho suhaja a bolo by to bez problemov 😀
Pozri sa aj ináč sa ak máš viacej deti tak sa ti to predĺži ja som bol doma s malými prestavkami skoro 25 rokov a neľutujem sú to tie najkrajšie časy
@loliki pozri nemozes mi vkladat tvoje nazory do mojich ust. to ze zena strati svoj predchadzajuci zivot je FAKT nie negativny nazor - dodala som ze je to ok. a ze rodicovstvo je obeta - opat fakt. To nie je ziadny negativitmus,treba pomenuvat veci tak ako su,netreba mat ruzove okuliare. Ja som mama,som za to vdacna,kolko ludi toto nemá a ani mat nemoze a napriek tomu nahlas hovorim - nie je to vzdy lahke a nehanbim sa za to.
Nazory mojej svokry ma nijako neovplyvnili,keby to tak bolo moje dieta je v jasliach od roka ako vsetky moje netere a synovci- ale ja to tak nechcem,chcem byt s nim. Zamyslam sa len nad cislom 3 roky, to je vsetko.
@kinderzwillinge mna to neskrie ze 3 roky, ale by boli doma aj 10 rokov na platenom. Ved pisem ze spekulantky. Ked nato niekto ma nemusi robit vobec. Mala som kolegynu co isla do prace po 15 rokoch lebo sa doma nudila ale manzel ju teda zabezpecil.
@nikasmile mne odpovede stacia ved som napisala velakrat ze super ze to zenam vyhovuje a mam radost ❤️ nedala by som ju pod svojim nickom lebo som nechcela a to je ok,nemusi ta to rozculovat.
No par komentov som si precitala a som zhrozena z tej vacsiny, ktore ta hned odcudzuju, ze sak chod do prace ked sa ti nepaci a odloz deti het, ked ta nenaplnaju. Kokos zenyyyyyyyyy.. Alebo zeny? Ste zeny?
Ja som teda napr dost vzdelana, nadštandardne. Pracu som sice nemala výborne platenu, ale uspechy som mala krasne. Deti mame z umeleho oplodnenia, kto teda ma kusok empatie si dokaze predstavit, ako sme ich velmi chceli a cim sme si presli. Zo dna na den som nechala max pracovne nasadenie a pichalla som doma na gauci injekcie do brucha... Svoje deti si teda dovolim si tvrdit vazim viac, ako zeny, ktore pocali "nehodou". Som 100% oddana mater, co ledva niekam ide od nich, lebo nemam ziaaaadnu babku ci opatrovatelku na blizku. Idu so mnou na gynku, vsade. Milujem ich.
I napriek tomu všetkému, ma uz ide doma drbnut! Chcem pracu, chcem život aj medzi dospelými a chcem naspat svoju identitu (ano narazam na koment vyssie, ze aj ja som ju ano stratila, lebo nie som uz ja, su deti). A nemôžem ist, lebo manzel, rodina, okolie, všetci na mna tlakuju, ze je este mala... Pritom ma 2 roky. Takze socialny tlak tu je..
Btw. Nie som preto zla mama!
@kinderzwillinge myslis ze ma to skrie? ved sa odosbni trochu a ukludni sa ved je to len diskusia. Jaj a aha ty si asi myslis ze ja nezijem na slovensku alebo čo ked ma to ma skriet? nedomyslaj si prosim ta. Nie diky slovenskeho suhaja mi netreba 🫶🏻
@katuskamala1 Ahoj,nepoznam ta ale posielam ti kus mojej stratenej identity, pohar vina a objatie za tento komentar 😃 Vďakabohu ze moj realny zivot sa sklada z ludi ktori su ako ty a nie z MK 😅❤️🫶🏻
@autorka nemyslim si, ze by bolo vhodne pausalne tvrdit, ze 2 rocne je v pohode na kolektiv. Mam deti 3, cakam stvrte a ani jedno z tychto 3 nebolo pripravene v 2 rokoch ist do kolektivu. Teda ten najmladsi este ma len 21 mesiacov. A to prvy syn bol fakt zlaticko, vydrzal s hocikym od babatka, nebol na mna nijak extremne naviazany. Dcerka ale bola pravy opak. Detaily sa mi nechce vypisovat.
Ale pozeras sa na to len zo svojho uhla pohladu a zo svojej osobnej skusenosti, z pohladu toho, ake si deti mala Ty, aka si Ty, Tvoj manzel, cela rodina a aku mate pracu s muzom.
XY rodin to ma cele inak.
Ja som si napriklad horko tazko nasla pracu, ked sla dcera do skolky, bola som happy, ze "docasne" na polovicny uvazok, ale za 320 eur hrubeho. Rok 2019 prosim pekne. A "docasne" sa stalo trvale, kym trvala zmluva, teda rok a slubovacky, ze pojdem na cely uvazok a plat pojde tiez hore. No a prisla korona a dali mi papa a nie velmi peknym sposobom. Tak som s velkou radostou ostala doma na OCR, ked zavreli na jar 2020 skolky. A mohla by som v pribehu pokracovat, ale nechce sa mi velmi rozpisovat. Naco aj?
Len dodam na zaver, ze suhlasim s
@loliki, ze ziadna ina praca mi nemoze dat to, co mi da cas straveny s detmi a vsetky tituly sveta su mi nanic, ovela viac je pre mna usmev mojich deti. Chcem byt s nimi co najdlhsie, ten naj naj titul pre mna je byt "mama".
Uz teraz, ked vidim, aky je velky syn, ma 9 rokov pomaly, ako zvladne vela veci sam a coraz menej ma potrebuje, tak som spatne rada, ze som tie klucove rociky bola s nim doma a do skolky siel pomaly 4 rocny, bez placu, stresov, s usmevom.
Ale ty neberies do úvahy, že je mnoho žien, ktoré chcú byt doma s detmi, mňa to neskutočne napĺňalo a veľa som sa naučila, ja si myslím, te áno, škôlky by mohli byt dostupnejšie, od dvoch rokov a kto chce, nech pokračuje tretí rok doma.
@nevenka ok jasne aj takto sa to da vnimat. samozrejme ze kazdy to
vnimame zo svojej skusenosti.

@loliki je uplne normalne ze zena na urcitu dobu strati cely svoj zivot ktory mala a uz sa v rovnakej podobe asi ani nevrati a to je ok. rodicovstvo je predovsetkym o obete a to je v poriadku ❤️ nikam dieta neodkladam, jedno aj druhe spinka pri mne. Ale je to prve roky zivota predovsetkym o naplnani ich potrieb od rana do vecera, a ja to beriem. Ale ja som okrem mamy a manzelky aj niekto iny- a vazim si na sebe aj to,pretoze neuveris ale moj zivot je pre mna rovnako dolezity, aj ja sa chcem rozvijat a naplnat.
Ja sa nikam neponahlam a na nic sa nestazujem, toto je len otazka do plena. Naozaj sa treba ukludnit a nebrat vsetko osobne. Kazdy nech je doma tolko kolko len chce